Cârța – unul din cele mai fotogenice locuri din România

Fără dubiu, m-am îndrăgostit de fosta Mănăstire cisterciană de la Cârța, la mijloc de iulie, într-o zi ploioasă ce aducea mai mult cu o zi frumoasă de octombrie decât cu o ciudată zi din luna lui cuptor. Dar cum știu prea bine că nu toți factorii trebuie să fie perfecți (ba dimpotrivă), ca ceva să iasă foarte bine, sentimentele pe care le-am găsit sau poate, regăsit la Cârța au completat cu succes un weekend break ca la carte…

carta1

Localitatea Cârța se află în județul Sibiu, mai exact în Țara Făgărașului, la fix 3 Km de șoseaua principală ce leagă Sibiul de Brașov. NU aveți niciun motiv să nu vă abateți de la drum, căci s-ar putea, la fel ca și noi, să găsiți un loc minunat în postura unei foste Mănăstiri cisterciene din care acum a mai rămas doar Biserica și poate cele mai fotogenice ruine din țară. Nu știu exact cum o fi pe Valea Loarei (numai din poze), dar drept să vă spun, pe undeva, cred că acest loc nu poate fi mai prejos.

Localitatea mai este cunoscută ca și Cârța săsească, de la termenul Kerz, care înseamnă lumânare (asemănarea de la fața locului este mai mult decât evidentă) :) La Cârța a existat o mănăstire fondată încă din anul 1202 de către călugării cistercieni, însă din chiliile monahilor a mai rămas la sud de biserică doar un zid înalt, pe care se mai păstrează încă ferestrele și un sentiment de eternitate. Este unul din cele mai frumoase și mai liniștitoare locuri pe care le-am văzut în România. E de stat, de contemplat și de cugetat acolo, în fața unui pahar mare de socată rece.

S-a deschis o terasă în incintă, cu vad spre ruine, iar de aici de la terasă se poate cere cheia Bisericii în cazul în care este închisă, aici plătiți un bilet (4 sau 5 lei, nu mai rețin exact) și tot de aici se pot cere informații despre micul muzeu amenajat chiar la intrare. Aveți nevoie de minim un ceas, două ca să vă bucurați de acest loc și de ceva mai mult dacă vă tentează și faza cu contemplatul… Noi am ajuns aici după ce vizitasem cu o zi înainte fortificațiile de la Hărman și Prejmer, de care vă povesteam în articolul anterior, dar vă mărturisesc că la Cârța am găsit ceva și mai frumos!
carta2

carta3

carta4

carta5

carta6

carta7

carta8

carta9

P.S. Poate ați observat ceva mai multe poze în ultimele articole, iar asta se datorează faptului că încerc cumva să înlocuiesc (la o altă scară) Picasa. După cum poate deja știți, Picasa cea minunată nu mai există. Arhiva a rămas, dar nu mai pot adăuga poze în aceleași condiții, iar albumele de acolo nu mai sunt ordonate așa cum obișnuiau să fie. Din păcate! Dar, din fericire, toate link-urile ce dau de aici de pe Bialog spre albumele vechi sunt funcționale. Așadar, de călătoriile mai vechi de august 2016 ne mai putem bucura din albumele de acolo, dar pentru ilustrarea articolelor mai noi, pozele de împărtășit vor fi pe blog. Sper să ne și să mă mulțumească și această variantă ;)

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.