O călătorie în Anglia tradițională: North Stifford & South Ockendon

Când ne-am pregătit de Anglia și am aflat că vom sta într-o familie bine ancorată în realitatea de acolo, care-și are reședința undeva în afara Londrei, m-am bucurat foarte tare. Știam cumva că în orice alte condiții o călătorie la Londra era doar o călătorie la Londra, așa beneficiam de posibilitatea de a arunca un ochi în împrejurimi. Și ce bine a fost!

nstif

North Stifford a fost o idee încă din primul moment în care am ajuns în casa ce m-a găzduit pentru 9 zile: “o să te duc să vezi un sat foarte drăguț, tradițional englezesc!”, mi s-a spus. S-a materializat mai apoi în fix prima zi cu vreme tipic englezească parcă pentru a spori farmecul sătucului. Acesta, deși mic de tot (practic o stradă cochetă pe care o străbați pe jos în 20 de minute de pas foarte lejer) s-a dovedit a fi extrem de atractiv și de ofertant.

DSCF4518

DSCF4519

DSCF4524

DSCF4534

Satul acesta tipic englezesc are pe lângă acele căsuțe acoperite cu un amestec de paie, cum puteți vedea și în imagini, un Pub bine poziționat la una din intrările în sat, iar în cealaltă parte de sat are biserica, desigur Biserica Anglicană. De obicei în jurul acestor repere se construiau comunitățile și până în ziua de azi acestea au rămas repere importante ale așezărilor englezești. De notat că satul mai beneficiază de un teren de cricket foarte bine întreținut, iar la Pub-ul local, la ora 16, toată lumea își lua ceaiul. Mă întrebam ce program or fi având, de puteau lua ceaiul la acea oră în așa sublimă relaxare? Așa că, în același timp cu localnicii, am gustat și eu o porție binemeritată de Anglia… cu aromă de ceai negru cu lapte, bineînțeles.

oke

South Ockendon este teoretic zona 7 din Londra. Practic este chiar prima așezare după Londra, un orășel foarte mic și liniștit ce face parte din regiunea Essex. Mi-a plăcut de la prima vedere și a fost o plăcere să mă întorc seară de seară din hoinăreala londoneză, “acasă” în Ockendon. Recunosc că m-am amorezat cam tare de căsuțele familiilor de aici și chiar mă puteam vedea locuind în una din ele :) Unde mai pui că peisajul lipsit de orice urmă de bloc gri mi-a dat o extraordinară stare de bine.

DSCF4256

DSCF4964

DSCF4965

DSCF4969

Orașul beneficiază de toate facilitățile marii metropole și este extrem de bine legat de aceasta prin toate mijloacele de transport, mai puțin de metrou, ultima stație fiind Upminster, dar de acolo în 10 minute cu autobuzul ești în South Ockendon deja. Magazine, locuri de luat masa, parcuri, grădinițe, școli, le vezi pe toate pe o rază relativ redusă, dar parcă brusc fac orașul să nu mai pară atât de mic. Mi s-a părut extrem de potrivit de trăit aici cu Londra atât de aproape, dar totuși departe de nebunia marelui oraș.

Mă gândeam că din locații ca South Ockendon sau North Stifford poți percepe Londra la reala ei valoare. O poți lua în porții mici fără să fii nevoit să o “suporți” zi de zi la o intensitate care, poate, pe foarte mulți i-ar obosi, dar în același timp, ea, Londra, este totuși acolo… Aruncați un ochi și pe lângă Londra, data viitoare când mai mergeți, poate are să vă placă :)

13 comentarii

 1. Cand am fost in Londra, am stat in zona 4, faceam peste jumatate de ora, poate chiar o ora, pana in centru, mirosea peste tot a iarba (si nu din aia proaspat cosita) asa ca am zis ca data viitoare stam in centru. Dar un satuc din asta pare o idee mult mai buna!

  1. Din păcate cazarea într-un astfel de sătuc este destul de piperată, după cum am înțeles acolo au căsuțe cei înstăriți de prin Londra :D

  1. Uff, nu știi cât m-am tot mirat la ele și cât mă gândeam cum aș da orice apartament de bloc mișto pe una din ele :P

 2. Ce fain arata casutele albe!
  Eu am fost la Londra intr-un fel de city-break, asa ca n-am avut vreme de imprejurari :(. Am zis daca mai am ocazia sa trec canalul exact spre astfel de localitati micute o sa ma indrept.

  1. Da, da, e de mers și pentru împrejurimile Londrei. Sunt convinsă că ție ți-ar plăcea, știu că-ți plac sătucele și “viața de la țară” :*

 3. Nu am ajuns aici fiindca nu am stiut. Mi-ar fi placut in special pentru primele casute. Nu seamana cu Coswolds de care zicea Anca mai sus. acolo casele sunt de piatra si au culoarea mierii.
  Londra are extrem de multe obiective turistice, chiar ai nevoie de multe zile ca o vezi pe indelete. Iar Anglia per total nu mai spun, visez sa revin intr-o zi pe acolo si sa fac un circuit complex pe cont propriu. Sa iau fiecare orasel si sat la pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.