Cunoști Patrimoniul UNESCO din România?

Vine minivacanța de 1 mai și aflai și eu că o să am liber cele două zile “binecuvântate”. Mă gândesc că atâta liber până în august nu mai pup, în plus se leagă de weekend, așa că puțin de tot m-am iritat că n-am aflat mai repede, ca să pot pune țara la cale. Da țara, pentru că pentru mine minivacanța de 1 mai e de petrecut în țară  (la fel ca și 1 Decembrie, na!)

ROMANIA may3010

Prognoza meteo e de groază, îți urlă în față să stai și să dormi că o să ne plouă de nu ne vedem… și totuși, parcă aș vrea să mă plouă în altă parte decât la Florești, dacă mă înțelegeți. Și așa am ajuns să îmi doresc ceva de genul: să plec la maxim 200 – 250 de km de Cluj, undeva unde să pot avea parte și de activități de interior în caz că vine potopul și mai mult decât atât, un loc cu măcar un orășel drăguț de luat la pas… Na, ce să fie, ce să fie?

Și m-am pus pe căutat, așa la repezeală. Cu ocazia aceasta am dat peste Lista cu locurile din România aflate în patrimoniul universal UNESCO și mi-am dat seama că, de fapt, eu nu știam care era lista completă. Dacă știam de Deltă, de Mănăstirile din nordul Moldovei sau de Sighișoara… de unele din Bisericile Fortificate nu știam, sau de cele din Maramureș, nu mai spun. Rușinică! Adevărul este că lista UNESCO pentru România nu este foarte vastă (consider că ar mai merita câteva locuri să se regăsească în patrimoniul mondial), așa că bine ar fi fost să le cunosc pe toate și să le fi vizitat până în clipa de față. Doar că am fost mai ocupată cu altele… se pare…

Acum nu știu câte se încadrează în cei 200 – 250 de km ai mei, dar cert este că parcă, parcă mi-ar plăcea să nu stau acasă. Și mai am doar ziua de mâine să mă gândesc la o posibilitate de evadare, dacă oi avea timp :))

[P] Dacă vrei și tu să vizitezi România și nu știi de unde să începi sau ai nevoie de îndrumare, câteva opțiuni de excursii în România, cu drag alcătuite, îți stau la dispoziție. Nu mai are rost să adaug faptul că România merită descoperită, dincolo de locurile aflate pe lista celebră de care vorbesc, dar dacă nu prea ai vizitat România, poate că lista cu pricina o să-ți fie de mare ajutor și inspirație ;)

sursa foto

3 comentarii

 1. eu muncesc in 1 si 2 mai. plec insa cateva zile din 22 mai :) bratislava; apoi in septembrie spre Pompeii

  am fost la Biertan, pe langa Calnic am trecut – am ratat iesirea de pe European de “bine” ce era marcat.
  si restu le am pe lista (bisericile fortificate)
  la Sighi am fost a 4-a oara anul trecut
  iar manastirile si bisericile nu intra in lista mea de vizitat
  vreau sa vad Sarmizegetusa Regia si restul de fortarete (Regia am vazut-o anul trecut)

  da, stiam de toate. am facut lista anii trecuti cu o anume ocazie de research.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.