Titlu: Ghidul Verde al României (Michelin)
Editura: Meteor Press, 2011
Nr. pagini: 386 color
Preț: 44 RON (ofertă pe site)
Adevărul este că aveam mare nevoie de un ghid al României, căci de la colecția mea de ghiduri tocmai unul al României lipsea cu desăvârșire. De ce? Pentru că aveam eu, așa, senzația că știu România (îmi vine să râd), nu știu bine nici Transilvania, dar turistul român are senzația că știe România. Ba mai mult, unii care o hulesc atât n-au făcut nici 3 vacanțe în România, darămite să mai poată spună că “o cunoaște”.
Asta ziceam și eu până am primit Ghidul verde al României (Michelin) de la Meteor Press și am hotărât ca locul lui să fie în bordul mașinii, că nu știm pe unde ne mai plimbăm și e bine să cunoaștem zonele țării cu bune și rele dar mai ales cu locuri inedite. Știți de câte locuri de habar nu aveam că se găsesc în România am aflat din acest ghid? O mulțime!! Acum mi-e și mai ciudă că primăvara întârzie și că odată cu ea și verdele crud al câmpiilor și coloritul viu al dealurilor… dar azi avem soare, poate, poate weekendurile următoare voi lua ghidul și voi porni măcar prin Transilvania, but wait înainte de toate o să-l folosesc chiar în capitală :DCe oferă acest ghid? (în afară de dorința de pleca în explorarea României)
Unde și când să plecați?
- România în decursul anotimpurilor
- Destinații
- Idei de weekend (foart, foarte utilă partea asta)
- Propuneri de itinerare
- Excapade la frontiere
Pregătirea călătoriei
- Unde vă puteți informa
- Formalități
- Transport
- Rezervarea cazării (pentru începătorii în a organiza singuri călătoriile acest aspect este deosebit de util)
- Chestiuni legate de bani (utile și pentru străini)
România – Ghid practic (în această secțiune găsiți de la adrease utile la locuri în care să mâncați bine, până la obiceiurile din diverse locuri ale țării, dar și alte informații utile despre serviciile poștale sau mijloacele de transport în comun).
De făcut și de văzut (aici coordonatorii ghidului au realizat o selecție de activități de recreere, de suveniruri ce pot fi cumpărare din regiunile României și o selecție de evenimente la care puteți participa dacă ele vă prind într-un tur prin țară, sau poate faceți turul special pentru ele).
Un capitol care mie mi-a lăcut tare, tare mult este Cum să vă prelungiți sejurul. Aici vă sunt recomandate cărțile care vorbesc despre România, filmele pe care le puteți vedea ca să vă inspirați în descoperirea României și nu în ultimul rând avem niște recomandări muzicale frumoase. Din recomandări îi extrag și eu obligatoriu pe Cioran, Eliade, Cărtărescu, Norman Manea, Camil Petrescu, Mihal Sebastian, Lucian Blaga (care pot fi citiți și în engleză, franceză, germană, spaniolă sau italiană), dar nu ratați cărțile despre România ale autorilor străini ca Paul Morand sau Jean Yves Conrad. Dintre regizorii români care chiar îți arată România nu-i evitați pe Lucian Pintilie , Cristian Mungiu sau Radu Mihăileanu
Adevărate lecții de istorie și geografie vă sunt date de capitolele Peisaje românești și Românii în decursul istoriei. Puteți să le dați copiilor să răsfoiască acest ghid până ajungeți la destianație, spuneți-le să vă citească aceste capitole și să vă ajute să organizarea escapadei. Imposibil să nu rămână cu ceva învățat temeinic în urma acestei lecturi. Vor fi curioși și se vor și simți utili.
Apoi urmează lecțiile de Artă și cultură, asezonate cu anumite informații lejere de Politică și geopolitică, care vor lămuri asoecte ale României de azi, iar asta e doar încălzirea, pentru că urmează adevăratul ghid, Descoperiți România:
Bucureștiul și împrejurimile sale
Valahia
- Ploiești și Valea Teleajenului
- Dealurile Buzăului
- Valea Prahovei
- Târgoviște
- Curtea de Argeș
- Oltenia de sub munte
- Craiona și Câmpia Olteniei
Transilvania
- Brașov
- Sibiu
- Sighișoara
- Târgu Mureș și Țara Secuilor
- Cluj-Napoca
- Deva
Banatul și Crișana
Maramureș
Moldova
Dobrogea și Delta Dunării
Plus hărți, multe, multe hărți!!
Eu zic să nu mai stați pe gânduri și să plecați în descoperirea României chiar în acest weekend. Eu asta o să fac, cu Ghidul verde al României în brațe ;)
8 comentarii
Ar trebui sa ne facem macar o vacanta pe an in tara. Avem atatea locuri frumoase in tara asta pe care nu le vizitam niciodata. E bine ca se mai fac si astfel de ghiduri.
CORECT! :)
Si eu am ghidul de vreo doi ani si l-am rasfoit adesea. Imi amintesc ca acum doi ani il luam in fiecare dimineata cu mine la plaja in Bulgaria si il rasfoiam. Noi maine dimineata plecam in Oltenia pana luni seara insa asta e avantajul celor care locuiesc departe de casa. In drum spre casa te poti opri pentru pauze in cele mai frumoase locuri ale traseului. Urmatorul drum spre casa va fi la Ploiesti si abia astept sa ne oprim pentru o pauza la Sighisoara sau la Rupea. Ploiestiul e aproape si de Bucuresti asa ca pot fugi o data sa vad si centrul vechi al Capitalei pe care nu am reusit sa-l vad. Sa nu mai zic de cate ori am vazut Brasovul, atunci cand locuiam la Sibiu, la fel intr-o pauza facuta pe drum:)
La Brașov am fost o singură dată, parcă a fost tare de multă vreme, mi-e dor și vreau să revin… la Bucuresti am fost de mai multe ori, eu iubesc centrul vechi al Bucurestiului și ti-l recomand cu caldura. Săptămâna viitoare voi fi 5 zile in București și sper să ajung și acum măcar odată :D
Drum bun spre casă!
Citeste partea cu superstitiile din ghid, sa vezi ce comica e!
Mi-a placut si partea cu restaurantele, era ceva de genul: “pretul reflecta mai mult dorinta proprietarilor de a-si selecta clientii, decat calitatea preparatelor si a serviciilor”!
:))
Nici eu nu am in biblioteca vreun ghid turistic al Romaniei, dar o sa remediez asta :p. Am vazut cateva pe aici prin librarii, interesante, traduse in franceza. Chiar ma bucur, desi nu stiu cati francezi le cumpara, sau cati vor sa vina in Romania. Dar am mai intalnit si din astia, care au fost, sau ar vrea….
Se găsesc ghiduri cu România prin Franța? Asta e chiar o veste foarte bună! :)