Imagini și alte povești din Hermannstadt

Un fost președinte al României a spus odată un lucru minunat despre Sibiu și anume că Sibiul este indiscutabil un oraş nodal pentru tranzitul spiritual european şi nu numai. Mi-a plăcut afirmația pentru că se simte că este una făcută cu prezența la fața locului și nu din spatele unui pupitru prea greu pentru minți conducătoare prea ușoare. Am început așa, pentru că, o minte conducătoare deloc ușoară se află în fruntea Sibiului de ani de zile și îl conduce bine de tot, îl transformă, îl renaște în fiecare anotimp, iar cetățenii aleg mintea conducătoare care lasă în urma ei dâre de bun simț, dar și de simț venit, cel mai probabil genetic, de la un al neam decât al nostru. Ce este de apreciat totuși, ar fi faptul că, neamul nostru se înclină, atunci când patriotismul de mahala este abolit prin legea lui “măsori de două ori și tai o singură dată”. Și poate de aceea la Sibiu ai toate șansele să te simți ca într-o mică Vienă cu aspirații înalte.

Nimic nu mi s-a părut a fi ieftin în sensul de sarăcăcios și needucat, dar pe de ală parte nici în sensul de prețul unei cafele, ori a unei prăjituri, fie ea și cea mai bună prăjitură cu nucă mâncată de când s-a prăpădit Maica. Dar atunci când plătesc și atmosfera, parcă nimic nu mai vreau să mi se pară scump, în sens de exagerare. Așa că vă recomand ce am gustat pe unde am gustat, dar vreau ca atunci când vă spun că am dat 9 lei pe o bucată de prăjitură cu nucă la Leonidas în Piața Mare să țineți cont de faptul că vedeam la fereastră tot Târgul de Crăciun în fața mea (ca în fotografia de mai sus). La fel de multă îndurare cer și pentru cei 15 lei dați pe o bucățică mică de cascaval cu boabe de muștar, cumpărat de la o căsuță unde cascavalul încorporase toate mirodeniile din lume și îți înnebunea fie și numai vizual papilele gustative. Mai apoi de la Căsuța cu migdale mi-am luat pentru acasă cele mai crocante migdale din lume, dar în ce fel ademenitor arăta Căsuța asta, numai cei 8 lei/100 de grame o pot justifica.

Recomand de asemena o plimbare pe strada pietonală Nicolae Bălcescu cu sosire în Piața Mare, un ocol pe la Turnul Sfatului, urcare în el (2 lei/persoană), coborârea în Piața Mică și “tristă” datorită ochilor plângăcioși de pe acoperișurile clădirilor, traversare pe Podul Minciunilor (nu se va dărâma, garantat, a văzut și auzit prea multe), o plecăciune în fața Bisericii Evanghelice aflate în renovare pentru doi ani de zile, apoi o oprire la Cafe Wien cu terasa spre apus și prin față pe la Brukenthal întoarcerea în Piața Mare. Apoi trageți o fugă pe Strada Cetății (ca sa ajungeți la ea, rătăciți 15 minute pe străduțele lăturalnice ce dau în Piața Mare). Pe Strada Cetății, pe lângă ziduri, o să dați nas în nas cu mirosul cafelei de Paris, intrați pentru o oră la Cafe Pardon, luați un cappuccino și o porție de banane în coniac (au o aromă excelentă) și admirați tavanul tapetat cu partituri… vă asigur că o să auziți apoi o muzică în mintea voastră, pentru tot restul zilei.

P.S. Am reușit să întocmesc și albumul, sper să vă placă, doar că așa cum m-am așteptat, pozele pe timp de noapte nu sunt dintre cele mai reușite, a fost mult mai frumos decât se poate vedea în poze.

15 comentarii

 1. Ce dragut! Minunat weekend! E frumos, n-am altceva ce sa mai zic. La articolul trecut mi-ai facut pofta de carnati bavarezi si turta dulce, am rascolit ieri tot targul de Craciun de aici, dar n-am gasit :(

 2. @Larisa: îmi pare rău că nu ai găsit, dar ce se servește la târgurile astea pe la voi? :D

  @Miki: da sunt și cladiri în stare de degradare ca peste tot, dar am observat că sunt în proces de renovare, multe sunt restaurate deja și nu le dă voie să le modifice fațada după bunul plac ci trebuie respectată arhitectura întocmai, până și culoarea inițială e obligatoriu că fie păstrată :) Foarte bine arată cele renovate :)

 3. @Vladimir: așa am zis și eu, ne-ar rezolva unul și la alegerile viitoare, dar ia-l de unde nu-i :))

  @Kadia: eu am tras cu ochiul pe blog și am zărit ceva de Lyon :D Mergeți la Sărbătoarea Luminilor (sau cum se numește)?

 4. da, da! La Festivavul luminilor! Abia astept, ma tot dau pe site-ul lor (extrem de prost facut) si ma minunez in fata pozelor. In sfarsit m-am harnicit sa iau bilete si sa mergem, n-aveam nicio scuza sa-l ratez si anul asta: Lyonul este la mai putin de 2 ore de noi si e mai ieftin decat sa mergi prin Elvetia!

 5. @Vladimir: tot sunt mai puțin comozi ca cei autohtoni :))

  @Kadia: ah, ce aproape sunteți și de Lyon, sunteți aproape de multe frumuseți pe acolo :*

  @Mira: :D este special! :)

 6. Urasc targurile de Craciun.
  Hei, nu te mira, le urasc pentru ca ma fac sa-mi iau de toate de toate de toate siiiii…. se duc banii in secunda doi siiiii vad iar altele si altele si nu-mi mai pot cumpara! Sunt frustrata. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.