Cele patruzeci de legi ale iubirii (Lacul nu va mai fi niciodată același)

Titlu: Cele patruzeci de legi ale iubirii

Autor: Elif Shafak

Editura: Polirom, 2011

Traducere: Ada Tănasă

Nr. pagini: 376

Preț: 27, 50 Ron (promoție pe librariaonline.ro)

Am auzit de multe ori, spus sec și aproape de fiecare dată mai mult cu gura decât cu inima, că iubirea schimbă vieți, iubirea de orice fel schimbă vieți de orice fel. Poate am spus-o și eu, la fel de sec și de fără suflet, dar adânc în mine știu că e de fapt un mare adevăr și că deși atunci când spun asta mă gândesc numai la viața mea și știu că fiecare se gândește la viața lui când o spune, aceeași iubire care mă schimbă pe mine sau pe tine, schimbă și alte vieți în jur. Iubirea e un lanț de alte sentimente care îi leagă pe oameni, nu e doar fiorul simțit de unul sau de altul, și cel mai important, iubirea leagă oamenii peste mări și țări, peste ani și veacuri, peste lume și timp.

Scriitoarea de origine turcă Elif Shafak a scris, după mine, cea mai frumoasă carte de iubire din ultima vreme, am respirat-o nu am citit-o, deși nu știam NIMIC despre ea când mi-a adus-o Lili. S-a lipit de mine miraculos cumva și nu am putut să-i mai dau drumul, până nu m-am clarificat cu drumurile protagoniștlor. Cele patruzeci de legi ale iubirii este genul de carte pe care îți vine să o citești cu lantrena sub pătură ca să nu te ia nimeni din lumea ta… și a cărții.

Povestea e formată de fapt din două povești. Una se petrece în zilele noastre și ne-o aduce în prim plan pe Ella, o femeie aparent fericită, cu o familie frumoasă și cu nimic altceva de spus pe fața pâmântului și a doua poveste este cea a legăturii dintre dervișul sufit Shams din Tabriz și marele poet persan Rumi. Cele două povești se întâlnesc într-un mod fericit în carte exact în momentul în care viața Ellei pare că se termină deja înainte de a fi început. Ella, primește manuscrisul unui total necunoscut, Aziz Zahara, care doreșțe să publice o carte, exact despre relația extraordinară dintre Shams și Rumi. Ella trebuie să citească acest manuscris și să-i facă o recenzie pro sau contra publicării lui, de către editura la care lucrează. Pe măsură ce citește cartea și învață despre derviși și legile iubirii inserate de Shams în povestea vieții sale, Ella descoperă cât de nefericită este și cât de puține știe despre iubire, despre pasiune, despre destin și nu în ultimul rând despre viața ei. Legile lui Shams o trezesc dintr-un somn în care s-a complăcut o viață întreagă și mai mult decât atât îi arată că viața pe care o trăiește nu este viața sa ci viața unei femei care niciodată nu a crezut că există o voce a iubirii, o voce pe care oricât a-i ignora-o la un moment dat ea va ieși în calea ta și te va schimba pentru totdeauna.

Mi-a plăcut mult începutul acestei cărți și fără să fi știut exact ce vor să spună cuvintele care m-au fermecat am simțit că această carte va curge bine prin venele mele: “Binişor, ţii între degete o piatră şi o arunci în apa curgătoare. Efectul s-ar putea să nu fie uşor de desluşit. O mică încreţitură unde piatra străpunge luciul apei şi apoi un clipocit înăbuşit de vuietul râului din jur. Aruncă o piatră în lac. Efectul nu va fi doar mai vizibil, dar va fi de asemenea mult mai durabil. Piatra va tulbura apele liniştite. În locul în care va atinge apa se va forma un cerc, şi într-o clipită, cercul acela va da naştere altuia şi altuia. Curând undele stârnite de căderea pietrei se vor întinde până se vor face simţite pe întreaga oglindă a apei. Abia când vor ajunge la maluri cercurile se vor opri şi se vor stinge. Dacă o piatră cade într-un râu, râul o va lua ca pe o tulburare oarecare în curgerea sa deja năvalnică. Nimic neobişnuit. Nimic de neînvins. Dacă o piatră cade însă într-un lac, lacul nu va mai fi niciodată acelaşi”.

Și așa fost, după cum vă spuneam. Atmosfera creată de autoare nu are cum să nu miște profund, iar finalul cărții este unul care pe mulți i-a făcut să plângă. Eu am stat doar de vorbă cu niște noduri în gât care și acum în timp ce scriu pot reveni cu ușurință. De ce? Pentru că nu sunt de piatră, ba chiar sunt dintr-un aluat care poate fi mișcat cu desăvârșire de anumite mesaje ce par a-i fi adresate personal și în al doilea rând o poveste bine spusă va răsuna în oricine pregătit să-i afle tainele.

Poate titlul vă sună siropos, poate că este, dar dincolo de titlu, în carte chiar se regăsesc patruzeci de legi, 40 de idei care descriu iubirea în deplinătatea formelor ei. Normal că mi-am notat legile, normal că îmi vine să le lipesc de frigider și zilnic să mă comport asemenea lor. Dar până la urmă ce este normal? N-am lipit lista decât pe inimă la mine și sunt sigură, absolut sigură, că atunci când e nevoie inima va bate în ritmul celor 40 de legi încercând să bată legile firii care de cele mai multe ne fac seci și departe de a trăi din toată inima.

Mai jos mi-am permis să transcriu câteva legi și pentru voi, au fost prea frumoase să le țin numai pentru mine, iar cartea, of Doamne, cartea o recomand așa cum nu știu dacă am mai recomand aici pe blog vreo carte. Lectură plăcută și weekend liniștit dragilor :)

“Orice ți s-ar întampla în viață, oricât de îngrijorătoare ar putea părea lucrurile, nu păși pe tărâmul deznădejdii. Chiar și atunci când toate ușile rămân închise, Dumnezeu va deschide o nouă cale doar pentru tine. Fii recunoscător! E lesne să fii recunoscător când totul merge bine. Un sufit e recunoscător nu numai pentru ce i s-a dat, ci și pentru ce n-a primit.”

“Soare-răsare, soare-apune, miazăzi ori miazănoapte, nu are nicio însemnătate. Oriincotro te-ai îndrepta, îngrijește-te doar să prefaci fiecare călătorie într-una lăuntrică. Dacă vei călători înlăuntrul tău, vei putea colinda întreaga lume, cât e de întinsă si dincolo de ea.”

“Căutarea Iubirii te schimbă. Nu e niciun căutator printre cei ce pornesc în căutarea Iubirii care să nu se coacă la minte pe drum. În clipa în care pornești în căutarea Iubirii, începi să te schimbi pe dinăuntru și pe dinafară.”

“Dacă vrei să schimbi modul în care se poartă ceilalti cu tine, ar trebui să schimbi întai modul în care te porți tu cu tine. Până când nu înveți să te iubești, pe deplin și cu-adevărat, nu ai cum să fii iubit. Odată ce izbutești lucrul acesta, fii însă recunoscator pentru orice ghimpe pe care ceilalți ți l-au aruncat în cale. E un semn că vei fi curând potopit de o ploaie de trandafiri.”

“Când toți cei din lumea asta se zbat să ajungă undeva și să devină cineva, doar ca să lase totul de izbeliște după moarte, țintește la treapta din urmă a nimicniciei. Trăiește viața asta la fel de ușor și de gol ca numarul zero. Nu suntem cu nimic deosebiți de un urcior. Nu înfloriturile din afară, ci goliciunea dinlăuntru ne ține în picioare. În același fel, nu ceea ce năzuim să împlinim, ci înțelegerea nimicniciei ne face să mergem mai departe.”

“Nu e niciodată prea târziu să te întrebi: “Sunt pregătit să schimb viața pe care o trăiesc? Sunt pregătit să mă schimb pe dinăuntru?  Dacă fie și o singură zi din viața ta e aidoma celei dinainte, este fără îndoială păcat. În fiecare clipă și cu fiecare noua suflare, trebuie să te simți reînnoit iar și iar. Exista o singură cale de-a renaște la o viață nouă: să mori înainte de moarte.”

“O viață fără iubire e lipsită de însemnatate. Nu te întreba ce fel de iubire ar trebui să cauți, spirituală ori materială, divină ori pământească, răsăriteană sau apuseană… Împărțirile duc doar la alte împărțiri. Iubirea nu poate fi nici numită, nici lămurită. E ceea ce e, pur și simplu.”

8 comentarii

  1. Am citit si eu cartea de cuarnd si mi-a palcut si mie lafel de mult. Nici eu nu stiam nimic despre carte sau despre scriitoare, am cumparat-o pentru ca m-a facut sa ma gandesc la ultima vizita in Istanbul, in varianta franceza are pe coperta un dansator cu care eu imi cumparasem vederi si magneti :) Nu am fost dezamagita

    1. Scuze, văd acest comentariu abia acum, nu știu cum mi-a scăpat :( … mă bucur că ți-a plăcut cartea :*

    1. Mulțumesc, eu nu știu pe nimeni căruia să-i fi recomandat cartea asta și să nu-i fi plăcut :)

      1. Niciodata nu am citit o carte cu atata nerabdare.Pot sa spun ca si tine pt ca mi a placut f mult cum ai spus tu ,,ca erai tentata sa o citesti sub plauma cu lanterna,,Mie personal mi a schimbat viata, ca percepere a lumii inconjuratoare, prin raspunsurile date si primite cu inima, prin IUBIREA pura spirituala ce renaste in aceasta carte , prin magia care se infiripa dupa ce ai citit o de la primul ,pana la ultimul cuvant. Este prima carte care ia i am citit si copertile si orice nota cat de mica, ce ar fi putut exista undeva, iar citind unde multumeste scriitoarea celor care au ajutat o sa scrie acest minunata carte, am descoperit numele lui Mercan Dede un muzician care facandu ma curioasa sa vad ce muzica interpreteaza, am descoperit pe youtube un alt muzician Armand Amar care a scris muzica filmului,, Printul care si a contemplat prea mult sufletul ,, un film ce l recomand cu caldura .As mai dori sa spun ca nu m am lasat si am ajuns anul acesta in Konya, la Marele RUMMI, unde binenteles metaforic am fost primita cu flori la intrarea in oras, deoarece eroul meu a fost SHAMS DIN TABRIZ. Nimeni nu trebuie sa rateze acest loc al IUBIRII in care il are ca mesager pe Rummi care va ramane etern , prin versurile dar mai ales prin religia iubirii pe care ne a lasat o mostenire.Eu as incheia cu,,,, citeste o si da mai departe,,,,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.