“Prefer să îmi trăiesc ziua şi noaptea, să îmi savurez clipa.”

Cunoaşte fiecare dintre noi măcar câţiva oameni care încă de la o primă discuţie par a fi “acei oameni”. Tipologii cu care rezonezi şi cu care te poţi înţelege fără multe artificii în gândire şi vorbire. O astfel de persoană este pentru mine şi Ioana, simpatica Ioana de la I’s Blog (Be Yourself – Bolg de Travel şi Lifestyle). Cu fiecare articol, Ioana mi se descoperea mai mult şi mai mult ca o persoană deosebit de interesantă… spre fascinantă. Am urmărit cu mare interes proiectele ei, am tresărit atunci când şi-a îndeplinit visul de pleca pentru o perioadă (nouă) în Tenerife, iar acum o susţin pentru noua aventură pe care o va începe în două luni: Be a local în… ASIA.

Vă invit acum să cunoaşteţi şi voi mai bine o persoană cu vise mari şi voinţă pe măsură, Ioana Budeanu!

1. Cine este Ioana de la I’s Blog? Cât din ea cunoaşte cititorul numai parcurgând articolele superbe de pe blog?

Ioana de pe I’s Blog este o persoană sinceră, pasionată până la uitare de sine de călătorii, care iubeşte literatura, îşi găseşte refugiul în scris, care caută acel loc numit “acasă” şi care învaţă să trăiască liber. Cititorul mă va descoperi în proporţie de 90% în articolele mele. Restul de 10% este format din optimism şi îndoiala, emoţii şi nelinişti, frică şi curaj, altruism şi egoism – bine dozate.

2. Ştiu că eşti Travel Writer şi mai ştiu că ai spus cu diferite ocazii ce presupune acest job, însă aş vrea, pe scurt, să mai spui câteva cuvinte despre acest job şi pentru cititorii mei.

Nu este un job pe care l-am căutat sau la care am aspirat. A venit natural, simplu şi frumos, din îmbinarea pasiunilor mele pentru scris şi călătorii. Pare un job de vis. Doar pare… Din păcate, nu este o “meserie” clasică şi este prost platită sau… deloc. Însă nu îmi pasă. Fac ceea ce iubesc mai mult şi atunci banii nu au nicio importanţă. Cine vrea să urmeze acest drum, trebuie să ştie că un travel writer nu este un simplu călător – este în primul rând, scriitor (original, decumentat), apoi este un călător low-budget, un specialist în marketing şi vânzări, un artist şi un inovator. Pare o treabă complicată, deci trebuie facută cu multă, multă pasiune şi nu trebuie să renunţi niciodată.

3. Eşti o mare pasionată de Tenerife şi ai vorbit mult despre acest loc – ne mai poţi spune ceva despre acest “paradis”, ceva ce nu ai mai spus până acum şi mai ales te-ai mai întoarce acolo?

Sunt pasionată de Tenerife?! Probabil că da, pentru că am locuit acolo vreo 11 luni. Am scris mult despre insulă, pentru ca oamenii să înţeleagă că este o destinaţie relativ uşor de atins, fără mari eforturi financiare. Însă nu este un paradis…

Am fost “bolnavă” de dor după aceasta insulă şi am fost nevoită să mă întorc pentru a mă vindeca. Îţi intră în sânge, pentru că mirosul oceanului şi crestele înzăpezite ale munţilor, traseele întortocheate, stâncile care se revarsă în mare şi oraşele micuţe şi liniştite te acaparează total. Mi-am creat o anumită imagine despre insulă, o imagine filtrată de dor şi de dorinţa mea de libertate. Când m-am întors nu am mai găsit nimic din această imagine. Este o destinaţie de vacanţă superbă, dar ca oricare alta. Acum nu m-aş mai întoarce acolo. Însă nu spun un NU categoric niciodată.

4. Aduc banii fericirea sau cel puţin ajută la întreţinerea ei, aşa cum se spune?

NU. Acesta este un răspuns categoric! Banii sunt un instrument care facilitează traiul în zona de confort. Dacă nu ieşi de aici, eşti pierdut.

5. Tocmai te pregăteşti să pleci într-o mare aventură: Thailanda! Cum ai luat hotărârea? Povesteşte-ne câteva lucruri despre acestă călătorie impresionantă şi ce înseamnă ea pentru tine.

Off, aş putea vorbi ore întregi despre astaJ). În primul rând, nu plec doar în Thailanda. Ci plec într-o mare aventură, de 8 luni de zile, prin Asia de SE. Voi începe cu Malaysia (Kuala Lumpur, Melaka, Langakwi), voi continua cu Singapore, Indonezia (Bali), apoi cu Thailanda (Phi Phi, Ko Phangan, Bangkok) şi poate ajung şi în Cambodia şi Vietnam.

Hotărârea am luat-o dupa ce am visat într-o noapte că mă aflam pe o plajă asemănătoare cu cea din filmul The Beach. Nu e o glumă. M-am trezit şi am ştiut unde voi pleca. Însă din acea dimineaţă şi până să fiu sigură de noua mea aventură au trecut vreo 4 luni – discuţii, negocieri, bilete de avion.

Mai am doar 2 luni până plec şi trec prin diverse emoţii – nu pot spune că nu-mi este puţin frică, mai ales pentru că plec cu buget zero. Nu ştiu unde voi locui, nu fac vaccinuri şi nu am asigurare medicală. Este acesta un salt mortal? Să sperăm că nu)

Cred foarte mult în univers şi în ceea ce ne oferă el. Iubesc acest pământ din tot sufletul şi sunt sigură că va avea grijă de mine. Şi mai cred că oamenii sunt în esenţă buni!

6. Cum îţi imaginezi viaţa ta peste 10 ani?

Nu mă gândesc la asta. Nu vreau s-o fac şi nu văd rostul. Prefer să îmi trăiesc ziua şi noaptea, să îmi savurez clipa. Însă recunosc că uneori imaginaţia mea o mai ia razna – şi mă văd (peste 10 ani) trăind într-o casă pe malul unei ape, alături de iubitul meu, cu un câine, o pisică, vreo 3 cărţi scrise, multe flori pe verandă şi  bucurându-ne de cei 2 copilaşi infiaţi.

7. Crezi în puterea de a-ţi scrie singură destinul? Mai exact, crezi în destin şi într-un drum hărăzit?

Da, cred că avem un drum trasat deja şi că orice am face, mai devreme sau mai târziu, ne vom afla pe acel drum. Normal, încerc să trăiesc frumos, să fac lucruri bune, să fiu pasionată şi fericită, să îmi croiesc singură destinul şi să găsesc un rost în viaţă. Iar când totul merge bine, ştiu că mă aflu acolo unde trebuie, unde am fost sortită să fiu. Chiar simt aceste lucruri. Când ceva merge rau, încerc să nu mă încrâncenez, să nu mă supăr – pentru că înseamnă că acel lucru nu-mi era potrivit. Destul de simplist, dar funcţionează.

8. Ai cărţi şi filme de suflet? Recomandă-ne şi nouă câteva, unele din cele pe care dacă nu le-am citi sau vedea am fi mai săraci.

O întrebare dificilă. Sunt foarte pasionată de filme şi cărţi. Rareori se întâmplă să-mi scape vreo noutate de la Hollywood şi nicio zi din viaţa mea nu trece fără să citesc câteva pagini dintr-o carte. Ce aş putea recomanda?

Cărţi: Lust for Life, de Irving Stone; Istoria romanţată a unui safari, de Daniela Zeca; Trilogie murdară la Havana, by Pedro Juan Gutierrez; Pânza de păianjen, de Cella Serghi; Nu renunţa niciodată, de Donald Trump.

Filme: The Beach, The Blind Side, Cinderella Man, Hotel Rwanda, Frida, Up in the Air, Blood Diamond, Match Point, The Descendants şi… mă opresc aici)

Cel mai important film pentru mine (acum citesc şi cartea – În sălbăticie, de Jon Krakauer) este fără îndoială Into the Wild, în regia lui Sean Penn.

9. Ce nu ai făcut până acum şi când erai mică ţi-ai imaginat că vei face? De fapt cred că vreau să te întreb dacă planul de realizarea a dorinţelor este în grafic? :D

În primul rând, nu am ajuns medic sau fashion designer, cum visam pe la vreo 10 ani. Însă începând de atunci mi-am dorit întotdeauna să citesc şi să scriu cărţi. Sunt în grafic! În plus, realitatea a întrecut de multe ori visele.

 

10. Crezi în întâlnirile dintre oameni? Cât din ceea ce suntem crezi că se datorează acestor întâlniri?

Da, cred că ne este dat să cunoaştem anumiţi oameni cu un scop anume. Din păcate, am fost şi sunt dezamăgită de foarte multe personaje pe care le-am întâlnit. Am puţini prieteni, spre deloc. Lumea devine din ce in ce mai agresivă,  mai preocupată de sine şi de bani, mai superficială şi mai absentă. Însă am întâlnit şi oameni deosebiţi, a căror prietenie o preţuiesc enorm. Sunt o persoană foarte altruistă, foarte loială. Ceea ce admir la oameni este încrederea, onoarea, loialitatea, vederea de ansamblu a lucrurilor şi deschiderea spre univers. Sunt ceea ce sunt pentru că mi-am dozat foarte bine “întâlnirile”.

Îi mulţumesc Ioanei foarte mult pentru aceste răspunsuri frumoase, sper că sunt şi pe placul vostru, iar gândul că o să fim alături de Ioana în noua aventură mă face să cred că anul acesta la noi nu va mai veni toamna :) Ioana va pleca cand deja noi ne vom fi intors de prin toate vacantele de anul acesta :) Pana atunci vă invit la ea pe blog să aflati mult mai multe despre ASIA si… v-am pregătit şi o surpriză  ;)

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.