Jurnalul unui mag, o altă carte despre Camino

Titlu: Jurnalul unui mag

Autor: Paulo Coelho

Editura: Humanitas, 2010

Traducerea: Gabriela Banu

Nr. pagini: 252

Preț: 35 de lei în librariaonline.ro

Pentru că acum la început de an, m-a apucat din nou nebunia cu Camino, căutând pe diverse site-uri, am aflat că mai există în limba română o carte despre Camino, pe lângă cartea Veronicăi Drăgoi și pe lângă celelalte două arhicunoscute, ale lui Shirley MacLaine și a Ramonei Venturini, căci pe aici se termină lecturile mele despre Camino. Având în vedere că această nouă carte, Jurnalul unui mag, este scrisă de nimeni altul decât Paulo Coelho, m-am gândit puțin dacă să mă aventurez sau nu pe Camino-ul său, însă am zis că nu poate fi mai rău ca și celelalte încercări. Însă a fost, mai ales de la jumătate încolo…

Aceasta nu este cea mai rea dintre cărțile brazilianului, însă este categoric cea mai rea (din punctul meu de vedere) dintre cele 4 cărți citite de mine despre Camino, adică a fost cea mai de neînțeles pentru mine, cea mai mistică, cea mai ciudată, cea mai neverosimilă. Eu una am terminat-o cu greu în 5/6 zile, deși cred că nicio altă carte a lui Coelho nu mi-a luat mai mult de 2 zile, din motivele binecunoscute, de lectură lejeră. Am vrut să abandonez atunci când am scris postarea despre motivele când las o carte din mână pentru totdeauna, dar aici numai Camino, m-a ținut pe drum, ca să zic așa.

Se pare că acestă primă carte publicată de Paulo Coelho, înainte de publicarea romanului care l-a făcut celebru, Alchimistul, carte care mie nu mi-a plăcut deloc (deși am citit-o imadiat după BAC, liberă de orice constrângere literară) nu este chiar o experiență de călătorie cum am crezut eu. Prima parte a cărții este OK, mai OK decât alte scrieri de-ale sale, însă pe cum înainta pe Camino, povestea devenea tot mai aiurea. Deși este cunoscut misticismul acestui drum datorită experiențelor sale suprarealiate, întâmplările povestite aici de autor m-au părut mai repede fantasmagorice și sincer vă spun că nu cred în veridicitatea lor. Bine, probabil o să-mi spuneți că această carte nu este atât de conformă cu realitatea ca și celelalte din cauza că autorul a descris mai mult o “poveste” decât o întâmplare reală. Însă chiar și așa, au fost momente când cartea mi-a displăcut profund, aproape că am perceput-o ca pe o inducere în eroare a unui potențial pelerin. Aici cred că este “buba” ei.

Despre firul epic n-are rost să amintesc, personajul nostru nici nu ajunge la Santiago de Compostella, dacă pot să vă divulg asta, el are pe Camino o misiune mult mai intimă, aceea de aș găsi “sabia” (cred că de aici i-au venit lui ideile cu “legenda personală” despre care tot aberează prin alte cărți). Mai mult, am avut trista senzație că autorul nu a suportat niciun moment acest traseu, i se părea mereu o corvoadă choar și in momentul în care știa clar că acel drum va fi unul benefic pentru el, nu mi s-a părut nicio clipă că ar privi Camino cu dragostea de care vorbesc toate celelalte autoare…

Desigur, este și această o lectură obligatorie pentru toți cei care își doresc să parcurgă cândva, cine știe… Camino, însă nu este o lectură care te va învăța ceva despre acest drum, nu este o lectură despre o experiență umană, este mai aproape de un basm construit în jurul unei legende. Unii poate vor gusta acest gen de relatare, alții (ca mine) din păcate, NU.

You may also like

3 comentarii

  1. Am citit doar jumate din cartea Verei, e pe noptiera. Trebuie sa ti-o aduc, cu proxima ocazie. Cartea Verei e frumoasa rau de tot, i-am spus-o si ei. Te prinde, e scrisa bine, placut, usor.

  2. @Lili: păi de ce să mi-o aduci, termin-o si apoi… Si mie mi-a placut foarte mult, cel mai mult dintre toate pe care le-am citit despre Camino happy

  3. O aparitie interesanta – din punctul meu de vedere – a deja celebrului Camino apare si in “Terapia”, romanul scriitorului britanic David Lodge. Desi trebuie sa ai rabdare pana in partea a doua romanului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.