Elogiu mamei vitrege

Titlu: Elogiu mamei vitrege
Autor: Mario Vargas Llosa
Traducere: Alma Moldovan
Editura: Humanitas, 2005
Nr. pagini: 136
Preț: 8 lei în Anticariatul Socrate, Polus Center.
Citită în aprilie 2010
Nota: 9
 
Cartea lui Llosa este o carte care se poate citi într-o seară liniștită ce poate precede o noapte zbuciumată (sau cel puțin așa îmi place să cred). Aceasta deoarece este o carte erotică, da, este… dar erotică într-un fel care ar putea șoca, de fapt chiar o face, șochează, dar cu măiestrie.
 
Povestea prezentată este a unui soț înșelat de a doua nevastă chiar cu fiul său. Doar că acest foarte interesant fiu, Alfonso, se află chiar înainte de pubertate, deci e mic, atât de mic încât toate gândurile duc la un fel de pedofilie (dacă vrei poți să percepi așa). Povestea de “dragoste” este însă destul de, la limită, între o iubire maternă și una pur carnală, între dragostea unui fiu pentru mama sa vitregă și gândurile ascunse și suficient de meschine ale unui suflet pe care l-ai credea pur.
 
Evident cartea este foarte interesantă, vrei să ajungi la final destul de repede ca să vezi cum va afla tatăl de aceasta legătură “primejdioasă” și total nelalocul ei. Nu am putut să zic decât că Llosa e genial, are o imaginație “extremă”, totul devine artă în viziunea sa, chiar și incestul, chiar și găndurile necurate, chiar și gândurile necurmate la momentul oportun.
 
Recunosc faptul că unii ar putea fi oripilați de o astfel de poveste, dar sfatul meu e că trebuie trecută în palmaresul unui cititor pentru că e pur și simplu altceva big grin

You may also like

7 comentarii

 1. daa, e o super-carte, cred ca cea mai buna a lui llosa. pana si titlul e fain!
  ma bucur ca ti-a placut!

  iar acum citesti anna karenina! phui!
  imi placi happy

 2. bianca,am descoperit blogul tau intamplator cautand despre ''dragoste in vremea holerei'' si tin sa spun ca mi-a placut foarte mult portiunea carti,m-ai inspirat si ai darul de a fi credibila in recomandarile tale.mersi.acum o sa citesc si eu enzo. o zi buna!

 3. Ciudat sa mentionezi acest cuvant.. pedofilie. Eu nu mai citesc Llosa tocmai fiindca descrie sexul cu persoane foarte mici ca varsta..

  Fara sa vreau mi-l imaginez pe scriitor asudand si inchipuindu-si scene.. si bleah.. Greu am dus la capat Ratacirile fetei nesabuite pe care imi doream tare s-o citesc.

 4. singura carte pe care am citito de Llosa pana acum e "Conversatie la catedrala" si am zis wow!!!! Dupa cum scrie lumea pe aici se pare ca asta e si mai buna deci cred ca urc Llosa in lista de lectura si il pun "prioritar" happy

 5. @Deagoș: cu Karenina încă mă lupt big grin… de la Llosa e a doua, îmi place ce imaginație are happy

  @Anonim: te mai aștept pe aici, mă bucur că te-am inspirat.

  @Ela: uite că eu pe aia cu fata nu am citit-o, dar o să-mi fac rost de ea happy

  @Oana: pune-o pe prioritar că oricum va merge repede…

 6. Am citit si eu cartea si mi s-a parut, pur si simplu, ca nu e la acelasi nivel cu "Razboiul sfarsitului lumii" si "Conversatie la Catedrala". Si, dupa mai multe carti socante, sunt aproape imposibil de oripilat tongue E interesanta, intr-adevar, dar pur si simplu nu m-a "atins"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.