Cu aspiratorul în altar

Pentru că nu prea am dat la aceste Sărbători pe la Biserică din varii motive și pentru că azi de Bobotează am avut treaba prin oraș m-am gândit să intru până în Catedrala Ortodoxă din Cluj să mai stau de vorbă cu Dumnezeul meu interior. Inițial am zis că poate iau și apa sfințită, dar nu aveam în ce și nici jumate de oră la coadă la butoaie nu eram dispusă să stau.

Așa că am intrat în Catedrala, aici evident lume multă, forfotă, se cumpără lumânări, lumea se roagă etc. Slujba se terminase, dar fiindcă era doar ora 14 și mai era și miercuri mulți au venit doar după apă și să se închine că vorba aia “măcar la Sărbătorile mari să mai meargă omul în Casa Domnului”.

Bun, ce văd eu încă de la intrere în fața altarului? Un “domn părinte” care dădea de zor cu aspiratorul. Părea că atunci ieșise din altar și ca o hainică femeie de serviciu curăța de zor mocheta. Nu era deloc deranjat că mulți oameni se rugau în genunchi în fața altarului și că doreau un moment de liniște.

Domane Iartă-mă, dar s-a dus toată pioșenia cu care intrasem. În primul rând e Boboteaza, popă draga, apoi oamenii care cad în genunchi cu ochii la Sfinți nu vor să audă un aspirator pe fundal nici chiar dacă își imaginează că e Ave Maria. Mare e grădina Ta și mulți sar gardul, dar chiar să dau de un preot care face de Bobotează curat în Catedrală, în ditamai centrul Clujlui… la asta nu mă așteptam.

Inutil să vă spun că am plecat de la Catedrală fără să-mi ating scopul, nu?
Cu Boboteaza și Sfântul Ion se încheie ciclul Sărbătorilor de iarnă, dar sinceră să fiu tocmai pe acestea două de ani buni nici nu le mai simt căci de la 1 ianuarie parcă piere toată magia.

8 comentarii

 1. Doar nu te aşteptai ca popa să facă ce zice popa, nu? Eu i-am scos de la suflet de când l-am auzit pe unul venit să sfinţească prin bloc spunând: "La ăla nu mergem că nu şi-a plătit darea către biserică"! De parcă Duhul vine la cei care dau banul, nu la cei care chiar cred în Dumnezeu şi nu în preoţi.

 2. Chiar n-ai de ce sa te superi.
  Daca mergeai in timpul slujbei, te asigur ca nu dadea nimeni cu aspiratorul.
  E ca si cum te-ai supara ca te duci la cineva la ora 3 dimineata si acel cineva doarme.

 3. @Emi: nu mă aștept la multe în general, dar chiar să de-a cu aspiratorul în ziua de Bobotează, la Catedrală unde lumea încă se mai ruga… mi se pare aiurea. Pe oriunde am umblat și în orice Catedrală am intrat așa ceva nu am văzut.

  @Anonim: Ar fi fost chiar culmea să dea cu aspiratorul și în timpul slujbei… oricum am înțeles aluzia chiar dacă felul în care ai făcut comparația nu e deloc potrivit: am fost la ora 14, într-o mare Catedrală, într-o mare Sărbătoare, iar Dumnezeu nu doarme niciodată dacă tot veni vorba. Iar așa ceva nu se face oricum ai lua-o. Chiar nu m-am supărat, doar m-am mirat :)

 4. Oooo , cat ma bucura postarea ta …pentru ca ,daca popa dadea cu aspiratorul de Boboteaza si taman unde?in Altar…..pai pacatoasa de mine poate maine sa bage rufele la spalat , este?Iupiiii….ma iarta tata popa si Al cu barba alba….:)))

 5. Bun venit inapoi in tara, ce sa zic?
  Senzatii asemanatoare am trait si eu cand m-am intors din Franta.
  Si altii pe care-i cunosc – tot asa.
  Banuiesc ca la Notre Dame sau la Sacre Coeur n-o sa vezi niciodata asa ceva, nu?
  Viata in RO e ca un film de Kusturica, plina de chestii maruntele dar de un absurd cumplit.

 6. Io de popi m-am convins mai de mult, n-are rost să scriu aci toate anecdotele ce le ştiu despre ei… Ieri m-am dus să iau şi io apă pentru maică-mea şi în faţă la o catedrală oarecate era unu` cu un furtun şi atunci umplea nişte butoaie, doar s-au golit… Şi era un bărbat între două vârste ce s-a pus cu gura pe el cum că apa n-ar fi sfinţită, că e direct de la robinet… Îţi dai seama ce subiect de siscuţie.
  Anway, suntem un popor prea cre(ş)tin ca să vedem câteodată cum stau cu adevărat lucrurile… Şi pun pariu că dacă s-ar lansa zvon că apa de Mocrea poate vindeca boli ar veni şi de prin Suceava sau Galaţi "vânătorii" de miracole pentru a-şi lua parte din respectivul produs.

 7. @Ph3niX: oricum ar fi ceva :))

  @Ana: eu am lăsat totuși rufele pentru mâine, dar am făcut împreună cu Clau mâncare, o ciulama de pui excelentă, așa ca de Sf. Ioan :)

  @Bogdan: vaiii, chiar multe aspecte ale vieții în RO seamănă cu filmele lui Kusturica, uneori îl aud pe Bregovici în fundal :))

  @Tiq: tu de ce crezi că nu m-am așezat la coadă la butoaie? și cu apa de Mocrea cred că ai dreptate :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.