Zece cărți ce merită citite.

În vizitele mele din ce în ce mai dese pe blogul lui Cinabru am dat pe lângă multe alte lucruri interesante și de o leapșă destul de veche cred, care mi-a plăcut. Astfel că am luat-o și mă pun pe treabă că și așa am vrut să scriu o postare azi despre cărți și nu știam ce să aleg. Se pare că cineva mai sus pus a ales pentru mine și uite că mă trezsc cu o listă :)

Zece cărți ce merită citite:

1. Procesul de la Nurnberg- Joe HeydecKer, Johannes Lee, pentru că o să aflii multe despre istoria omenirii, dar o să-ți și iei o ură pe oamenii care populează lumea în care trăiești și poate după asta pe cei mai mulți îi vei privi cu alți ochi. Scrisă într-un stil jurnalistic exelent cartea șochează, dar umanizează în același timp.

2.Corespondență inedită Mihai Eminescu-Veronica Micle, pentru că vei afla despre poetul neamului mai multe decât te-a lăsat cineva să înveți în școală, te va emoționa dar și enerva o poveste de iubire cum azi n-ar putea exista din varii motive. A! voi vă dați seama cu ce viteză circulau informațiile atunci? Aruncați mobilele, închideți mailurile.

3.Marile Speranțe- Charles Dikens, dacă nu ai citit-o la 15-16 ani s-ar putea să nu mai aibă farmec, dar dacă nu crezi în asta citește și plângi, căci nu poate fi ratată o asemenea carte.

4.Banchetul- Platon, pentru că dintre toate dialogurile lui Platon acesta s-ar putea să vorbească despre tine și să te îndemne să le citești și pe celelate. Merită din plin la orice vârstă.

5.Cea mai frumoasă istorie a iubirii- Dominique Simonnet, din motive evidente și pentru citatele din care sigur vei alege unul pentru jumătatea ta, sau pentru sonete (se mai face așa ceva?) :)

6.Alice Hoffman- Regina de gheață, pentru că este o poveste altfel, pe care nu o vei putea uita, te va urmări și de fiecare dată când va fulgera îți vei aminti instant de ea.

7.Prin praf și vise- Roxana Valea, pentru că am zis atât de multe despre cartea asta că unii care au mai citit de ea sigur s-au plictisit, dar totuși dacă e cineva care are chef de o aventură africană la limita dintre viață și moarte e invitat să se înfrupre din cartea asta. Nu e scrisă cu stil, dar e scrisă cu inima și uneori contează enorm.

8.Tatăl meu, Lucian Blaga- Dorli Blaga, pentru că nu tre să ai nicio treabă cu Blaga ca să apreciezi această carte. O dedicație uluitoare cu dezvăluiri incredibile de la fiica filosofului și poetului pentru tatăl ei care a murit ca scriitor interzis și care dacă nu era ea poate era uitat de mult. Cred că sunt mulți care nu știu cum a influențat istoria viața și creația lui Blaga, dar ar merita știut acest aspect.

9.Din viețile și doctrinele filosofilor- Diogenes Laertios, pentru că dacă nu ți-ai închipuit că poți râde citind o carte de filosofie acesta este exemplul grăitor. Diogene este un fel de “cârcotaș” al vremii deci te vei amuza copios ca și cum ai citi “Libertatea” din lumea antică, hai că exagerez un pic :))

10. Enigma Otiliei- George Călinescu, pentru că la 15 ani era cartea mea preferată, nu întrebați de ce, scurt :D

Am ales în mare (cu o singură excepție) cărți despre care nu am scris pe blog, pentru că au fost citite unele cu mult timp în urmă, dar eu zic că niciuna nu trebuie ratată.
Leapșa merge mai departe spre blogurile: Lume de umbre, Blog de cărți, Chestii livrești și Țara mea inventată. Dacă cumva ați mai făcut-o nu e nicio supărare. Spor.

4 comentarii

  1. Chiar ca ii veche leapsa asta. Imi aduc aminte ca am facut si eu un top 10, dar acum nu l-as mai face. Dupa el am citit atat de multe carti bune, ca acuma el ar arata complet altfel. De-asta nu cred ca o sa mai fac niciodata un top bazat pe carti, pentru ca sunt atatea pe care nu le-am citit si atatea care imi plac ca nu pot sa le cuprind pe toate.

  2. Am văzut că ţi-a trimis-o atunci de mult Cinabru, dar cum eu nu o mai văzusem mă gândeam că noh, e Ok. Eu nu am făcut neaparat un top ci am zis 10 cărţi care ar merita citite (pe lângă altele, evident), şi eu mă feresc să fac topuri cu cărţi pentru că pe zi ce trece descopăr tot mai multe şi mai faine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.