Din lecturile ultimului an part III

Ok, hai că mai am câteva. Dar după ce am vizitat câteva bloguri ale oamenilor care chiar citesc și citesc mult, mai mult decât se poate crede, am decis să scriu și eu despre cărți la cald. Așa că de acum înainte nu mai las să se strânga atâtea. În plus în acestă postare n-am să mai pun poze la toate pentru că nu am găsit. Le-am fotografiat, dar nu-mi place cum au iesit pozele, așa că unele apar fără.


LUMINIȚA PAUL, CĂTĂLIN TOLONTAN, MARIAN URSESCU, CRISTI PREDA-INIMI LA BEIJING
Despre această care am mai tot scris. Eu urmăresc “fenomenul olimpic” din 1992 de la Olimpiada de vară de la Barcelona. Aveam 8 ani și o iubeam pe Lavinia Miloșovici, ea și boxerul Francisc Vaștag sunt singurii de care îmi amintesc de la Olimpiada aia. Așadar 2008 a însemnat Beijing. Era clar că-mi voi lua cartea. Am cititi-o repede, e ușoară, dar “cântărește greu” în aur, aurul obținut de ai noștrii, căci despre medaliați este vorba. Este povestea triumfului lor, a rănilor dinaintea imnului, a lacrimilor de după victorie. Cred că oricui a urmărit ”jocurile” această carte îi poate vorbi. Cartea are și poze numai bune de dat autografe pe ele în cazul în care am avea ocazia să-i întâlnim pe marii campioni.


LUCIAN BLAGA- OPERE, VOL I
Acesta este primul volum din seria de 12 dacă nu mă înșel editat de Dorli Blaga la Editura Minerva. Conține “Poemele luminii” din 1921, primele sale poezii din care și noi am studiat în liceu “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii…”, apoi mai sunt “Pașii profetului”, seria “În marea trecere”, “Lauda Somnului”, “La cumpăna apelor”, “La curțile dorului” și “Nebănuitele trepte”. Poeziile sunt minunate, am mai postat pe blog “Lacrimile” și acuma într-o seară preferate mea “Vei plânge mult ori vei zâmbi?”


LUCIAN BLAGA-LUNTREA LUI CARON
Singurul roman al lui Blaga, “Luntrea lui Caron” are o puternică tentă autobiografică de care autorul nu s-a ferit. Axente Creangă și Leonte Pătrașcu sunt una și aceeași persoană și anume Blaga. Poetul (profesorul) și filosoful prieteni vechi în roman, același eu în realiate. Personajele deși au numele schimbat, inclusiv soția și fiica lui Blaga, pot fi recunoscute foarte ușor printre personajele vremii. Povestea este extraordinară, intrigantă și incitantă-viața unor oameni în aparență obișnuiți, dar defapt caractere stălucite. Romanul în forma existentă este la a doua scriere, dar defapt Blaga dorea să-l rescrie pentru a adăuga și alte aspecte ale vieții sale extrem de importante, însă nu a mai apucat.

ION IANOȘI-O ISTORIE A FILOSOFIE ROMÂNEȘTI
Nici măcar nu trebuie să prețuiesti filosofia sau literatura ca să realizezi că această carte este extrem de utilă. Orice nu știi despre operele marilor filosofi, poeți, eseiști sau dramaturgi români găsești aici. Ion Ianoși este profesor la Universitatea București. Cred că a scris acestă carte din nevoia de a elucida anumite asemănari sau discrepanțe între filosofi și cei care au scris doar literatură pură. Eu din păcate am citit doar pățile care m-au interesat mai mult, dar marită citit tot documentul. Cartea este recomandată mai ales sudenților datorită conținutului ei ușor “de curs”.

VASILE MUSCĂ-SPUSUL ȘI DE NESPUSUL
Am postat un amplu articol despre acestă carte pe care am citit-o pe nerăsuflate. Este o carte de aforisme. Este aproape imposibil să nu te regăsești în unul din ele. Mie mi-au plăcut atât de multe încât am revenit la unele din ele și de câteva ori. Aceasta nu este o carte de profesor, autorul spunea că este prima sa carte de “filosof”. Mă pot lăuda cu faptul că am primit-o cu dedicație în seara lansării ceea ce o face cu mult mai valoroasă în ochii mei :D

ÎN LUMEA TAȚILOR-CARTE GÂNDITĂ ȘI ALCĂTUITĂ DE MARTA PETREU
Am vrut să o citesc dim momentul în care am auzit de ea. Spre surprinderea mea a fost mai mult decât așteptam. Imaginați-vă o grămadă de intelectuali vorbind despre tații lor. De la Bianca Balotă la Norman Manea la Livius Ciocârlie la Ruxandra Cesereanu la Dorli Blaga toți au povestit cu bucurie și melancolie în glas despre tații care în marea majoritate nu mai sunt sau sunt bătrâni și uitați undeva de unde probabil nu vor mai face decât un singur drum. Cartea este emoționată, siceră și deschisă. Imițiativa acestei cărți este lăudabilă, aceste povestiri din viață nu-și vor pierde niciodată valoarea. Sincer m-as apuca să scriu și eu ceva despre tatăl meu, dar așa ca ei să citească toată lumea, în semn de recunoștință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.