Vreau să scriu acest articol de cel puțin un an. Știu multe despre ideea Calendarului de Advent încă de dinainte de a avea copii, însă numai anul trecut, când Albert avea deja 3 ani, am simțit că este momentul să o pun în practică și pentru familia noastră. Pentru că a avut succes și ne-a plăcut “cam mult”, vreau să povestesc puțin despre cum a prins contur la noi ideea calendarului, cum m-am documentat și organizat și nu în ultimul rând cum aș vrea să-l îmbogățesc pentru anii următori. M-am mobilizat să scriu articolul, când anul acesta pe la jumătatea lui noiembrie, am început să caut inspirație pentru “călătoria” prin calendar și m-am ajutat foarte mult de unele articole din online, așa că, am simțit că este timpul să ofer ceva înapoi pentru cei ce vor căuta inspirație în anii viitori. Pentru atmosferă, vă invit să vă luați lângă voi o cafea caldă (dacă se poate cu caramel sărat peste spumă), să vă cuibăriți sub o pătură pufoasă (clișeu, dar unul bun de tot pentru care merită să intrați în șablon) și apoi să citiți acest articol.
A! și “La mulți ani, Bialog!”, căci pe 1 se făcură 13 ani de “funcționare”.
Calendarul de Advent – o adevărată inspirație pentru sezonul de iarnă
N-am știut de existența Calendarului de Advent dintotdeauna, deși am crescut la Ineu, la 30 de minute de granița cu Ungaria (popor catolic), printre familii catolice, cu prieteni catolici, însă cred că la noi în zonă nici măcar ei nu știau foarte multe despre această tradiție ce provine din cultura și religia lor. Țin minte că, să tot fi fost prin clasa a V a sau a VI a când, la un magazin de la noi din oraș apăruseră în preajma Sărbătorilor de iarnă niște “cutii mari cu ferestre” în spatele cărora se găsea câte o bucățică de ciocolată. N-am știut atunci și nici multă vreme după, că ele erau primele Calendare de Advent cu care intrasem în contact. Ideea cutiei cu ferestre mă intraga însă, așa că în complot cu tata (aliatul meu în cumpărarea tuturor nebuniilor, spre disperarea mamei), am decis să ne cumpărăm o cutie, cu promisiunea că voi deschide doar o fereastră pe zi (deci voi mânca doar o bucată de ciocolată, știți voi “ai copilărit în anii ’90 dacă… ideea că mănânci ciocolată deci nu mai mănânci mâncare a fost mantra părinților tăi” ). Fără să știm noi atunci că tocmai asta era ideea din spatele cutiei cu ferestre și cu Moș Crăciun desenat pe ea, am făcut după cum am promis. Ciocolata nu a fost minunată, țin minte și azi gustul total tern al banalei ciocolate cu lapte, însă ideea că voi deschide zilnic doar o fereastră și curiozitatea a ceea ce se găsește în spatele ei (de obicei erau figurine diferite: săniuță, glob, chipul lui Moș Crăciun, brăduț etc) m-au făcut să-mi placă la nebuie ideea cuitiei și să o cer și anul următor. Ca să vă faceți o idee, ea arată cam așa în acele timpuri. Nu este o reclama la nimic, dau doar un exemplu pentru claritate.
Bun, anii au trecut, a venit și vremea să nu mai pap cioco din proprie inițiativă (deh, silueta), mi-a și trecut între timp, însă informațiile despre “cutia cu ferestre” s-au adunat în capul meu și începeam să înțeleg ce semnifică. DAR mi-am clarificat complet ideea, târziu, prin 2013, când am citit articolul Ce este calendarul de Advent? scris de Mihaela Kloos-Ilea pentru blogul Povești săsești (din păcate nu mai are activitate momentan, dar puteți să-i citiți arhiva ca pe o carte bună).
Adventul este în credința catolică o perioadă de pregătire pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă sau mai exact, o perioadă de așteptare, plină de bucurie a Venirii pe lume a lui Iisus. Advent chiar provine din latinescul “adventus”, care înseamnă exact “venire”. Sigur, această perioadă putem spune că există sub o altă formă și în religia ortodoxă și poate fi considerată Postul Crăciunului, cu începere pe 15 noiembrie și finalitate în ziua de Crăciun. Acum, ele nu pot fi nici confundate și nici suprapuse pentru că diferă atât ca și perioadă de timp cât și ca tradiții, însă în esență, putem afirma că ele au aceeași semnificație. Totuși, nu aș vrea să credeți că doresc să conving pe cineva să sărbătorească un obicei catolic în locul unuia ortodox (sau invers), dar așa cum frumos spune Mihaela în articolul mai sus amintit “spiritul Crăciunului înseamnă conviețuire, prietenie, comunicare, împrumut de obiceiuri”, iar eu ader complet la acest crez. Așadar, în acest context al așteptării Crăciunului, din nerabdare și veselie a luat naștere și Calendarul de Advent. Inițial, se pare că oamenii pur și simplu numărau zilele și încercau să facă ceva interesant zilnic, care să le aducă bucurie în suflet până la Crăciun, iar mai apoi, copiii (cine alții?) au extins ideea la a (și) primi ceva în fiecare zi care să le aducă bucurie, în plus aflau exact că Moș Crăciun vine fix după ultima zi din Calendarul de Advent. Uite așa s-a ajuns și s-a tot dezvoltat până la forma din ziua de azi, care e super catchy pentru copii…
Calendarul nostru de Advent din 2020
În 2020, fiind și Anul@Home cum l-am denumit eu în câteva rânduri, am avut și timpul și starea necesare de a crea primul Calendar de Advent pentru familia noastră. N-am avut habar ce va ieși și nici dacă Albert nu e cumva prea mic pentru a înțelege procesul sau dacă va avea răbdarea necesară de a-l parcurge. Dar, am pornit la drum pregătită sufletește si pentru un eventual eșec. Mai întâi, am cumpărat dintr-un Remarcabil (chiar prin 2019, că atunci găsisem) un calendar gata confecționat din fetru, sub formă de stea și cu buzunare aplicate, pe care erau înșirate 24 de numere. După ce l-am ținut câteva zile sub covor, că tocmai ce-l scosesem din amabalaj, l-am agățat în casă cu câteva zile înainte de a-l folosi efectiv ca să se întindă bine de tot. A trebuit explicat copilului ce este cu el, iar asta a sporit farmecul. Am început să-l folosim de la 1 decembrie și până în ziua de Ajun, iar asta a dus la tot felul de întrebări legate de el, momente numai bune de a testa terenul și mai ales răbdarea. Norocul a fost că s-au trecut toate testele cu brio și în dimineața de 1 decembrie Albert a descoperit prima surprinză.
Sigur, drumul până aici a însemnat documentare temeinică. În luna noiembrie, în fiecare seară citeam de zor zeci de articole despre ce anume ar fi potrivit să conțină calendarul pentru un copil de 3 ani, dar ca să fie potrivit și pentru activități de familie, dar care să fie și micuț și să încapă în buzunărele sau să poată fi atârnat de ele, dar care să fie și așa și așa și deosebit și nu foarte deosebit ca să tânjim totuși după cadoruile de la Moș. Într-un final, am decis ca pentru fiecare zi să scriu de mână, pe un cartonaș tăiat după mărimea buzunărelului, câte două activități: una care să aibă legătură cu ziua în care va fi descoperit și una să aibă legătură cu surpriza ce avea să fie găsită. De exemplu: dacă alegeam să pun în buzunărel un set micuț de creioane și două fișe cu tematică de Crăciun în ziua de 5 decembrie, activitățile de pe cartonaș puteau fi: 1. Colorăm cu creioanele, brăduțul din fișele primite 2. Pregătim ghetuțele pentru Moș Nicolae. Cât despre surprizele pe care le-am pregătit, am încercat să gândesc totul la scară mică, astfel că Albert a primit în diferite zile: o pereche mică de mănuși care a putut fi agățată de buzunăraș cu un cârlig, set micuț de creioane colorate, diverse forme de mașinuțe (care de care mai micuțe), ornamente pentru bradul de Crăciun, forme și stampile pentru biscuiți, lumânări parfumate, șervețele cu tematică de iarnă care se “măreau” sub apă, breloc, baloane sau magneți și bineînțeles în câteva zile a primit și dulciuri: ciocolată Kinder country (adorată și de el și de mine), batoane de cereale, biscuiți, bomboane de pom, BoniBon sau poate chiar o… Mamba :)
Eu am ales să pun de la început în buzunărașe doar cartonașele cu activități și să adaug “surpriza” în fiecare dimineață. Așa a fost cel mai bine ca să nu fie Albert tentat să caute prin celelalte buzunare când nu trebuie. Dar vreau să spun, că nu a fost tentat să scoată cartonașele și aștepta pur si simplu ziua următoare pentru următoarea surpriză. Cum Albert nu a mers la grădiniță în decembrie anul trecut (erau închise, după cum vă amintiți), a stat acasă cu bunica și primul lucru pe care îl făcea în fiecare dimineață din decembrie când se trezea era să alerge din pat la calendar să vadă ce i-am lăsat. De cum intram după-amiază pe ușă, îmi spunea ce a primit și că mă așteapta să facem activitățile care erau scrise pe cartonașe. Într-o sâmbătă știu că m-am trezit în același timp cu el și nu apucasem să-i pun surpriza în buzunar așa că am reușit de i-am stricat toată dimineața. Oh My! :)
Din activitățile Calendarului de Advent 2020
- facem picnic în sufragerie de Ziua României
- colorăm fișe cu tematică de Crăciun
- realizăm ghirlande pentru brad ca pe vremea copilăriei părinților
- facem turtă dulce și o decorăm cu carioci alimentare
- scriem scrisoarea pentru Moș Crăciun (pe care am lăsat-o să fie luată de Moș Nicolae)
- citim “Coni îl așteaptă pe Moș Nicolae” sau “Coni așteaptă Crăciunul” sau “Petrecerea de Crăciun a Lui Findus și Petson” etc
- facem bradul și împodobim casa de sărbătoare
- atârnăm coronița la ușa de la intrare
- pregătim ghetuțele pentru Moș Nicolae
- facem și scriem felicitări de Crăciun handmade pentru cei apropiați și le expediem
- expediem cadourile de Crăciun pentru cei cu care nu ne vom întâlni (deci pentru toată lumea, fiind 2020)
- mergem să vedem luminițele din oraș
- facem sărățele
- ne uităm la Matilda (asta a fost de Moș Nicolae, era o tradiție ce o aveam din copilăria mea)
- ne uităm la Singur Acasă (1 și 2 le-am văzut în fiecare an de când există Albert în viața noastră)
- o ajutăm pe Buni în bucătărie
- facem pogăcele cu jumări
- facem un puzzle cu tematică de Crăciun
- facem ciocolată de casă
- luăm micul dejun “cu stil” într-o zi de weekend (vezi prima poza de mai jos) ;)
Unele din aceste activități cred că le voi utilza și în acest an, pe lângă altele mai potrivite vârstei lui și contextului actual în care ne putem mișca ceva mai în voie pe afară, plus că vom avea și Târguri de Crăciun. Adevărul este că în decembrie anul trecut, în afară de 2 seri în care am avut ca activitate “să vedem luminițele” (cele din centru și cele din cartier), toate celelalte activități au fost de interior. Regret pe undeva că nu am făcut mai multe poze la calendar și pe când înfăptuiam activitățile din el, dar poate mă mobilizez anul acesta mai bine sau poate doar mă voi bucura ȘI mai mult. Succes-ul lor însă, cred că se vede încă din descriere. Ba mai mult, s-a lăsat cu ceva tristețe în 26 decembrie, că nu mai avea preocuparea de dimineață. Așa că din 27 decembrie am realizat, pe aceeași idee, un Countdown de Anul Nou format din 5 baloane (vezi ultima poză de mai sus), în care am îndesat câte o activitate scrisă pe o hârtiuță și câte ceva bun: bucătică de ciocolată, miez de nucă, pliculeț de ceai, stafide învelite în cioco și în fiecare zi spărgeam câte un balon. Ce bucurie!
Calendarul nostru de Advent din 2021
Pentru anul acesta, eu îmi doream ceva ușor diferit, dar, povestind cu Albert că se apropie momentul să “gândim” calendarul, am fost informată, pe sistemul “dacă ceva a mers foarte bine, de ce simți nevoia să schimbi?”, că el ar prefera tot calendarul de anul trecut. Așadar am folosit același calendar, dar am schimbat cartonașele de activități. Am gasit pe sietul mamapapabubba.com șabloane cu activități gata selectate și unde puteam scrie data și câte zile mai sunt până la Crăciun, în plus mai era loc să adaug eu o ativiutate după preferință. Ceea ce am gândit pentru ascuns în spatele micilor buzunare este oarecum asemănător cu anul trecut: clopoței, decorațiuni, fișe de desenat/colorat, magneți, mașinuțe mici, mici (desigur), instrumente de scris, diverse feluri de Kinder/Milky Way/Joe etc, carnețele, spuma/sare de baie la pliculeț etc.
Din activitățile Calendarului de Advent 2021
- începem să decorăm casa de sărbătoare + ne îmbrăcăm în costum popular și facem hora de 1 decembrie
- alegem haine și jucării care pot fi donate + alegem o poezie scurtă pe care să o învățăm până la Crăciun
- facem ciocolată caldă și ne prefacem că o bem la gura sobei (de fapt facem o petrecere în pijamale)
- vedem Târgul de Crăciun de la noi din oraș + scriem scrisoarea pentru Moș Crăciun (pe care o lăsăm la ghetuțe să o ia Moș Nicolae și să ducă “prietenului” său Moș Crăciun, la fel am făcut și anul trecut)
- facem turtă duce și pregătim ghetuțele pentru Moș Nicolae
- mergem cu mașina să vedem seara cum s-a îmbrăcat orașul de sărbătoare + facem brăduleți sau alte decorațiuni din plastilină
- colorăm fișele de Crăciun primite în calendar + “ceaiul de la ora 5” ediția de iarnă
- facem bundincă de vanilie (sau orez cu lapte) și ascultăm muzică de Crăciun
- ne apucăm de împachetat cadouri pentru cei cărora va trebui să le trimitem din timp prin poștă/curier
- facem cu craft de Crăciun împreună (Christmas Tree fingerprint?)
- mergem la un târg de Crăciun într-o altă localitate (cu tot ce va decurge din asta)
- după ce ne întoarcem fascinați de luminițe, facem bradul nostru de acasă
- facem un om de zăpadă din spuma de baie
- facem (decupăm/lipim) felicitări handmade pentru prieteni
- facem clătite cu ciocolată + dansăm pe muzică veselă de Crăciun
- ne facem cu ruj năsucuri de ren + facem biscuitii din cartea lui Conni (o serie de cărți pe care Albert o iubește)
- facem un platou cu brânzeturi și nuci + facem picnic sub brad
- seara de film cu popcorn și un film de Crăciun pentru toată familia (Klaus?)
- mergem la magazinul de bomboane + cumpărăm un ornament nou pentru brad
- facem turtă dulce de pus pe brad + luăm o cină la lumina lumânărilor
- ice skating for the very first time (probabil o activitate mamă/fiu, God Help Us!)
- facem brioșe și le ornăm cu decorațiunile pe care le-am primit la calendar
- mergem la un spectacol de Crăciun (asta încă nu suntem sigur că o să ne iasă, dar ne reorganizăm în caz că nu)
- facem Căsuța din Turtă duce și îl așteptăm pe Moș Crăciun îmbrăcați în pijamlele speciale de Crăciun
Pe lângă toate acestea, pe care Albert le aștepta cu sufletul la gură, am mai făcut un Calendar de Advent cu 24 de cărți frumos împachetate, toate cu tematică de sărbătoare, așezate într-un coșuleț sub calendar. Deschidem una în fiecare seară. Deși am văzut această idee foarte populară pentru familiile cu copii, aveam emoții că nu va fi tocmai ce speram eu. Albert este obișnuit că să aleagă el ce carte citim seara, iar faptul că va deschide una aleasă în prealabil de mine, s-ar putea să-l frustreze. Desigur, în prima seara fix asta s-a întâmplat, dar după ce “dragonul nervișorilor” s-a manifestat la amândoi, am convenit că după ce vom citi cartea de la calendar, mai citim și altceva ales de el. Și-am făcut pace! Cât despre cărți, să nu credeți că am cumpărat 24 de cărți fix acum. Nou nouțe sunt maxim 4 din ele, restul le-am strâns de-a lungul anilor. Vedem cât succes va avea treaba asta până la final, deocamdată e cu mixed feelings.
Evident că m-am întins, ca de fiecare dată când vorbesc despre ceva ce îmi place foarte, foarte mult, dar cred că am spus tot ce aveam de spus despre acest subiect momentan. Ne bucurăm de surprizele care vin la pachet cu acest Calendar de Advent în fiecare zi. Simțiți-vă liberi să întrebați lucruri dacă vă tentează pentru anul viitor. Grija mea pentru anul viitor va fi să renunțăm la calendarul steluță pentru unul cu plicuri sau săculețe mai mari în care să pun surprizele de la început. Va fi mai mare și Albert, sper că va înțelege (sau nu?). A! și desigur, alte activități pentru alte vârstre, care vârstre, fir-ar să fie, trec cât ai clipi ;)
Have fun!