Ieri am avut o zi de primăvară timidă la Cluj, cu soare din plin și aproape 10 grade. A fost acea zi în plus a anului bisect, acel 29 februarie de care parcă niciodată nu știu să mă bucur prea bine. A fost acel 1 martie care este de fapt abia azi. Știu că primăvara nu începe la 1 martie decât în inimile noastre, ale celor care așteaptă anotimpul cald din septembrie trecut, dar totuși, oricât de multă sau de puțină iarnă am avut (și a fost tare puțină anul acesta), încă din copilărie, 1 martie a marcat pentru mine începutul primăverii. Și pentru că m-am lăsat inspirată de acest sentiment călduț dintre sezoane, am scris despre o destinație foarte potrivită primăverii, chiar dacă noi am vizitat-o în plină iarnă. Mie mi-a lăsat un ușor iz de primăvară, iar imaginile pe care o să le vedeți mai jos în articol vă vor confirma ce spun. Hai să ne plimbăm duminica asta pe Defileul Dunării din Ungaria!
Defileul Dunării în Ungaria este considerat cursul Dunării de la Nord de Budapesta și până la granița cu Slovacia. Putem spune că este zona cea mai pitorească a Ungariei, o regiune deluroasă (peisaj neobișnuit în Ungaria) prin care Dunărea își face loc în drumul ei spre Câmpia Panonică. Proximitatea față de capitala țării deseori vizitată m-a făcut să mă gândesc la ea ca la o zonă accesibilă, dar și ca la ceva mai mult decât o destinație în regim day trip din Budapesta. Imaginile găsite pe internet mi-au arătat o zonă mai mereu verde și ofertantă turistic, însă lucrurile nu s-au legat pentru o escapadă acolo. Până iarna asta, când drumul spre Brno putea trece prin acest defileu, iar noi ne puteam odihini o noapte la mal de Dunăre și vizita a doua zi ca să ne facem o idee. Și vă spun de la început că ce am descoperit merită o întreagă vacanță în Ungaria.
Cele mai frumoase orășele din defileu sunt cochetul Szentendre cu străzile lui boeme, Visegrad cu celebra fortăreață medievală de unde se obține cea mai mișto panorană asupra Dunării și elegantul Esztergom cu imensa Catedrală a Încoronării, cel mai mare edificiu religios din Ungaria și un important centru administrativ al țării. Szentendre a fost prima noastră oprire în drum spre cazarea de la Visegrad. La o primă vedere cred că mi-a plăcut cel mai mult din tot ce am văzut cu această ocazie. Orășelul are o puternică atmosferă de stațiune și vara cred că este sublim, pe lângă super aglomerat. Datorită arhitecturii sale și a accesului feroviar și fluvial ușor, a devenit o destinație populară pentru turiștii care ajung la Budapesta și se gândesc la o croazieră pe Dunăre. Există de asemenea multe facilități, inclusiv muzee, magazine de suveniruri și numeroase restaurante. Noi am petrecut o după amiază agreabilă plimbându-ne pe străduțele lui, mai ales că era încă în desfășurare un târg de Anul Nou, bradul de Crăciun încă era vedeta în piața centrală și așezarea fremăta de oameni veseli și turiști curioși. Ne-am cumpărat câteva vederi, un globuleț “în care ninge” și am băut o ciocolată caldă memorabilă de-a dreptul la Szamos Museum Confectioner’s. Nu știu cum faceți ori cum nu faceți, dar TREBUIE să ajungeți să gustați ciocolata aia, este ceva… de vis. Bun, au și prăjituri sublime cam ca peste tot în Ungaria, dar frate, ciocolata aia caldă, amăruie doar cât trebuie, dulce doar cum e mai bine a fost “curcubeu pe ceru’ gurii”.
Visegrad a fost a doua oprire și locul în care ne-am cazat. Era deja seară, cetatea medievală urma să o “cucerim” a doua zi, așa că ne-am bucurat de o întreagă căsuță doar pentru noi. Din nou, casa asta cu o curte frumoasă și spațiu pentru o familie mai numeroasă ca a noastră ar fi de neratat în plin sezon cald. Nici în sezon rece nu a fost rău, căci nu ne-a mai venit să ieșim. Trăiască Airbnb-ul, cred că am dat undeva la 150 de lei pentru o noapte în toată casa asta, genul ăla de cazare care te lasă cu gândul la “dar de ce nu stăm mai mult aici?”. Dacă interesează pe cineva la modul serios vă spun exact care este, poate vă bate gândul să o testați, noi ne-am simțit bine de tot aici.
Cat despre cetate (adică ruinele ei) numai de bine. Este cel mai popular obiectiv turistic din zonă, datorită poziție din vârful unui deal, de unde Dunărea și împrejurimile se văd superb. Accesul este foarte facil cu mașina, iar la poarta de intrare există o parcare unde puteți lăsa mașina în condiții civilizate. S-ar putea ca vizitarea acestui loc să vă ia una/două ore, țineți cont de asta dacă plănuiți vizita. Pe lângă cetatea medievală, Visegradul este recunoscut și pentru ruinele Castelului de vară în stil renascentist al lui Matei Corvin, acesta aflându-se la baza dealului cetății. Noi nu am mai poposit la el că aveam un pasager cam somnoros după atâta plimbare, dar voi să nu-l ratați. Nu vă faceți griji, restaurante, pizzerii și cafenele se găsesc și aici.
Drumul de la Visegrad la Esztergom este cea mai frumoasă parte de traseu, practic se merge tot pe malul Dunării și dacă nouă ne-a părut frumos acum când nu e atât de verde peisajul, cum o fi arătând primăvara sau vara? Despre Esztergom trebuie să știți că este un oraș mare, cel mai mare oreș din defileu. Nu degeaba Esztergom a fost capitala Ungariei din secolul al X-lea până la mijlocul secolului al XIII-lea, când regele Bela al IV-lea al Ungariei a mutat scaunul regal în Buda. De asemenea Esztergom este sediul principal al Bisericii Romano-Catolice din Ungaria și fostul sediu al Curții Constituționale a Ungariei. Bazilica Esztergom este după cum spuneam cea mai mare biserică din Ungaria și arată pe măsură. Oprirea este obligatorie, în plus aici aveți toate facilitățile unui oraș mare, cafenele multe, restaurante recomandate de Tripadvisor și unități de cazare din cele mai diverse. Se poate să nu vi se pară însă foarte pitoresc, mai ales dacă veniți din Szentendre sau Visegrad, mai micuțe și mai drăguțe, însă fie și numai panorama de mai jos cu vedere spre Slovacia (dincolo de pod este Slovacia), ce se poate fotografia din fața Basilicii să vă facă să spuneți că a meritat tot drumul.
7 concluzii despre o escapadă pe Defilelul Dunării în Ungaria:
- Merită un day trip din Budapesta într-o frumoasă și luuungă zi de vară, dar mai mult merită câteva zile în care să vă bucurați cu adevărat de peisaje și Dunăre, să vă cazați într-un orășel și să luați la picior cele mai frumoase locuri.
- Din Budapesta se fac croaziere aici, disponibile pentru toate buzunarele, așa că recomandarea ar merge spre o croaziera și nu spre șosea dacă totuși nu vă iese mai mult de o zi de vizită.
- Este o destinație foarte bună pentru vacanță de familie căci garantat nimeni nu se va plictisi, un explorator urban va fi la fel de încântat ca un fanatic plimbăreț prin natură.
- Vara cred că este foarte aglomerat și posibil și cam cald (mai ales pentru cei mici), așa că primăvara mi se pare sezonul perfect.
- Prețurile (de extrasezon) sunt super bune, dar din ce m-am documentat nici în sezon nu iese foarte scumpă o excursie în zonă. Ca să nu mai spun că trebuie obligatoriu legată de câteva zile în Budapesta (yup, I really love this city)
- Cred că asta e zona din Ungaria unde toată lumea știe engleza ori s-au prins că îi ajută în turism (până nu de multă vreme mi se părea că peste tot în Ungaria engleza sau chineza e tot aia și eu mă încruntam la gândul că n-am învățat nici boabă de maghiară deși am trăit acolo lângă granită practic). N.B. Orice limbă străină știută cât de cât ne poate ajuta în viață!
- Idee: Puteți lega Budapesta și Bratislava prin câteva zile în defileu, ba mi se pare o idee super bună cât o vacanță cu adevărat la Dunăre. Dacă vi se pare și vouă o idee cel puțin la fel de bună, despre Bratislava puteți citi aici ;)
2 comentarii
Superb :D