Marea simplificare (à mon avis)

Final de martie. Curățenia de primăvară. Paștele în așteptare. Planuri pentru vara viitoare. Niște stres dădător de dureri la stomac. Multă vreme a la Bacovia. Astea suprapuse peste viața de zi cu zi, mai mult sau mai puțin complicată, a fiecăruia. Desigur, fiecare crede că a lui e cea mai complicată. Oameni. Diversitate. Frumusețea vieții. Și în ce constă ea.

DSCF5987

Ideea acestui articol mi-a venit din cel mai recent număr al revistei Forbes Life, care are ca și cover story exact titlul acestui articol: Marea Simplificare. Simplificare ca strategie de viață sau cum zice redactorul șef, Diana-Florina Cosmin “simplificare pentru tot restul zilelor”.

În acest demers, cei de la Forbes au pus 3 întrebări cheie unor nume cunoscute în România, întrebări pe care le-am găsit excelente și cărora, mai multe seri la rând, am încercat să le dau și eu un răspuns. Asta pentru că mă interesează subiectul și pentru că simplificarea pare a fi un răspuns pe sufletul meu la toate întrebările acestei lumi prea aglomerate în ea însăși…

1. Ce simplifici anul acesta în viața ta?

Nu doar anul acesta ci de ceva vreme, vreau să simplific modul în care mă raportez la ceilalți. Încerc din răsputeri să nu mai judec pe nimeni ci să mă pun în locul lor. Să văd orice situație nu doar prin ochii mei ci și prin ai celor de lângă mine, fie prieteni sau adversari. Cred că mai am mult de lucrat la acest aspect, dar atunci când am înțeles că o poveste nu există doar din punctul de meu de vedere, viața mi-a devenit cumva mai simplă și mai ușor de înțeles. Au dispărut pe rând: înverșunarea, intoleranța, furia și o groază de gânduri negative.

DSCF0602

2. Ce obicei îți complică viața și vrei să renunți la el?

Aici cred că ar fi trebuit musai folosit pluralul: obiceiuri. Sunt în continuare mult prea multe care nu duc la simplificare, de la folosirea unei periuțe clasice în locul unei periuțe de dinți electrice, de la dulapul plin cu haine pe care nu le mai port și cumpăratul compulsiv al altora, până la frământări interioare despre lucruri pe care oricum nu le pot influența. În general, îmi complică viața, acest consum inutil de energie și resurse în direcții care nu duc niciunde.

3. Ce obicei nou vrei să deprinzi în 2016?

Obiceiul de a simplifica până la strictul necesar. Poți obține asta într-un singur an? Ce glumă bună! Dar poți începe? Cu siguranță DA! De unde? Poate de la a nu mai cumpăra orice rochiță drăguță numai pentru că este la reducere, sau orice titlu nou de care am auzit numai pentru că în sfârșit l-au tradus în română, poate de la a ne culca devreme și a ne trezi și mai devreme fresh ca și cum am dormi câte 10 ore pe noapte, poate de la a mânca mult mai puțin și mai bun și până la a face rai din ce ai… Pentru că dacă ai ce simplifica, acolo cu siguranță vei avea și ce îmbogăți atunci când timpul o va cere…

DSCF5777

4 comentarii

  1. Ce simpla si frumoasa ar fi viata daca as reusi sa pun in aplicare macar primul punct. Cred ca trebuie multa vointa si exercitiu…poate si un psiholog?!

  2. Sa fac si eu o lista de obiceiuri si de lucruri ce necesita o abordare mai simplista? Articolul tau chiar mi-a dat de gandit. Culmea, nici nu stiu de unde sa incep. Lala spunea mai sus de un psiholog… cred ca am nevoie de un Guru.

  3. Cum ne putem simplifica viata atunci cand tot ceea ce facem ne defineste ca si individ?! Cu siguranta de foarte multe ori ne complicam inutil, insa e atat de greu sa realizam atunci, pe moment!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.