Cum am început să înțeleg cafeaua și tot ce generează ea

Cum să ai 25 de ani și să nu bei cafea?” :) Îmi amintesc că am răspuns că mai beau din când în când câte un cappuccino la plic, însă, deși nu știam, se pare că aia nu-i cafea și cine bea așa ceva nu-i văzut cu ochi buni de prietenii cafelei. Să țineți minte! La scurt timp după această discuție am ajuns prin Franța și am băut, total întâmplător, prima cafea adevărată, nu mai știu locul, dar se poate ca încă să-i simt aroma, deși asta pare în neolitic față de momentul prezent…

cafele

N-am ajuns o mare băutoare de cafea nici după ce am cunoscut Italia și mi-am dat seama că italienii mei veseli au un cult al cafelei, iar diminețile prin cafenele lor zici că sunt concursuri de băut espresso. În fine, n-am ajuns să știu aprecia cafeaua, până când n-am luat-o prin cafenele de atmosferă, până nu mi-am dat seama că aroma cafelei mă motivează și mă inspiră și desigur până ce nu l-a apucat pe Clau o pasiune mistuitoare pentru licoarea asta neagră și zice-se magică. Era și-un banc: “Cafeaua este o băutură magică! O mulţime de copii au apărut pe lume după expresia “ieşi la o cafea?”

cfa

Și poate voi nu știți, dar pe Clau când îl apucă o pasiune, se apleacă temeinic asupra ei, se informează, testează, cumpără, citește, scrie, caută și peste toate, nu se plictisește deloc repede :)) Nu mai știu pe nimeni care să ia atât de în serios pasiunile. Astfel că, am vrut sau n-am vrut, dar mai mult am vrut, m-am trezit într-o poveste faină despre plăcerea asta vinovată. Și da, m-am mai și trezit în casă cu o sumedenie de ustensile de făcut cafea, tipuri de cafele, cafetiere, filtre și alte jucării, pentru ca drumul fascinant de la boaba neagră (că prăjitor n-avem… încă) în cănile noastre frumoase să fie un fel de magie…

DSCF6516

Povestea cafelei nu o voi repovesti eu aici, sunt o grămadă de articole și de cărți despre care-i treaba cu ea, de unde vine și în ce scop există. Cafeaua este una dintre cele mai tranzacționate marfuri la nivel internațional, fiind depășită doar de petrol. Însă ce vreau eu să vă povestesc este, pe testate, cam ce cafea se bea la noi acasă (da, deja ne-au vizitat prietenii pentru degustări) și ce feluri de cafele și cafenele ne plac (da, o să scriu un articol și despre cafenele cu nume și recomandări).

Ce preparăm și ce ne place cel mai mult:

Locul 3: Presa franceză (French press)

O cafea așa-zis slabă și murdară, dar dacă se folosește o cafea de calitate, poate rezulta o licoare plăcută, aromată. Ai putea zice că-i ceai dacă nu ai fi ma atent. Murdăria provine de la filtrul presei, care nu este unul foarte fin, iar lichidul obținut la final conține suspensii care poate unora nu le plac. De aceea măcinătura trebuie să nu fie foarte fină. Noi foloseam un raport 1:10 între cafea și apă.

Locul 2: Moka pot (presou, așa i se spune pe la Ineu)

Dacă nu putem să investim într-un espressor adevărat, un moka pot poate fi o alegere bună pentru o cafea tare. Desigur, un moka pot nu face un espresso, n-are cum, dar pentru că extracția se face la o presiune mai mare decât cea atmosferică (cuvintele lui Clau), avem o cantitate mai mare de cafeină în ceașcă. Necesită o măcinătură fină și o cafea mai prăjită.

Locul 1: Cafea la fitru (V60)

Este ultima descoperire la noi în casă și deși procedura de pregătire este mai migăloasă, licoarea rezultată este probabil cea mai frumos aromată. Deși aveam de-a face tot cu o infuzie asemănătoare cu presa franceză, filtrul de hârtie absoarbe unele uleiuri care pot cauza un gust amărui neplăcut, iar lichidul rezultat este mult mai limpede și plăcut. Pentru a pune în valoare aroma cafelei, aceasta trebuie să nu fie prăjită prea puternic, iar măcinătura undeva între cea pentru espresso și cea pentru presă franceză. Trebuie să recunosc că pot bea o cafea la filtru fără zahăr sau lapte, are un gust care chiar poate fi savurat așa cum e.

Locul 0: Espresso

L-am pus pe locul zero pentru că e deasupra tuturor celorlalte metode. Eu nu beau, e o cafea mult prea tare pentru mine, dar Clau este cucerit pentru eternitate. Însă, dacă nu consum nu înseamnă că nu recunosc valoarea lui. Un espresso sau un ristretto este probabil forma supremă în care poate fi savurată o cafea, în care se extrag și concentrează majoritatea aromelor. Pentru o astfel de cafea este necesară și o investiție mai serioasă (spre exemplu, un Phillips automat), dar vă asigur că merită, diminețile nu vor mai fi niciodată la fel.

cafa

Pentru rezultate cât mai bune, ar fi ideal să folosim cafea cât mai proaspăt prăjită (mai puțin de o lună) și măcinată înainte de pregătire, cu râșnița din dotare. Nu vreți să-l auziți pe Clau explicându-vă diferența dintre râșnițele automate, manuale sau cu lame… Oricum, procedând astfel, veți obține rezultate net superioare oricărui sortiment de cafea din supermarket.

Cel mai mare câștig de pe urma acestui viciu sunt cafenelele. Îmi plăcea mie și până acum să mă duc prin cafenele și nu ratam ocazia, mai ales prin Viena sau Paris, dar acum e altă poveste. Aproape că nu mai putem merge niciunde fără să testăm o cafenea. Iar pentru anul acesta, la categoria “descoperă orașul în care locuiești” cel mai mult ne dorim să vizităm câteva cafenele în care n-am mai fost. Și Clujul chiar nu stă rău la acest capitol. Dar nu e vorba numai despre Cluj, așa că orice recomandare de cafenea este binevenită. Ne plac cafenelele cu poveste și cele deținute sau conduse de oameni care se pricep. Ne plac cafenelele în care cei ce lucrează acolo să poată fi capabili să-ți răspundă la întrebarea: “ce fel de cafea folosiți?”. Nu de alta, dar de curând, într-o cafenea cunoscută, niciun angajat de dincolo de tejghea nu știa cu ce fel de cafea lucrează.

P1290371

În speranța că până la această oră toată lumea e cu o cafea în față, închei cu un citat, care consider că este maxima infatuare a băutorului de cafea, dar care, se întâmplă să-mi placă la nebunie: “Dacă aș bea suficientă cafea, aș putea conduce lumea.” ;)

11 comentarii

  1. Relatia mea cu cafeaua este una foarte veche, cred ca din timpul liceului am inceput sa beau, desi n-am fost niciodata o cafegioaica adevarata, una dimineata dupa micul dejun si cam atat. Uneori o beam si pe a doua dupa pranz, mai ales la serviciu ca sa-mi revina cheful de munca :p, dar am inlocuit-o cu ceai. Imi plac cafelele nu foarte tari, dar parfumate, asa ca espresso nu este chiar in topul preferintelor mele. Ai sa razi poate, dar preferata mea ramane cafeaua la ibric :)).

  2. Coffee is the best. Si eu am prin casa si espressor automat, si moka pot, si french press, rasnite, boabe, colectie de cesti de cafea…Sunt total dependenta.

  3. Pana in urma cu un an nu-mi placea gustul cafelei deloc, mi se parea o licoare amara si imposibil de consumat. Ii adoram, in schimb, aroma, mai ales de cand mama si-a dus pasiunea mai departe si in fiecare dimineata, cand ma trezesc, bucataria e invaluita in aroma boabelor proaspat macinate. Un ritual de-al ei care ma face sa ma simt ca acasa.
    Cum eu sunt cu ceaiurile, am tot cautat, prin localurile in care ne odihneam sufletul atunci cand eram in excursie, sa beau un ceai bun, sa descopar si altceva, mai presus de ceaiul pe care-l beau eu acasa. N-am gasit, de multe ori am fost dezamagita de felul in care imi era preparat ceaiul si am renuntat sa mai dau banii pe el in oras. Asa ca am trecut pe licori mai tari (eu asa le simt :D), pe cappuccino, latte, si zau ca a inceput sa-mi placa. Ma gandesc sa fac si eu un curs de barista, sa invat cum sa desenez in cafea, mi se pare a fi o experienta placuta.

  4. Si eu tot cu cafeaua la ibric am fost. De cand am ramas insarcinata nu am mai putut-o suferi nici la gust nici la miros, iar acum surprinzator este ca nu ma mai atrage deloc. Mai beau din cand in cand o ciocolata calda sau un capuccino. In schimb Cristi bea cafea de rupe, de toate felurile, una dimineata si una la pranz. Iar in Italia mereu isi commanda un expresso dublu 😀

  5. Beau cafea de peste 40 de ani si ma saturasem de toate tipurile de cafea. Vroiam altceva si s-a intamplat sapt. trecuta sa descopar gustul adevarat de cafea alaturandu-ma Club FM. Este vorba de cafeaua AURILE cu diferite arome. Daca vrei sa schimbi ceva in bine, contacteaza-ma: 0771386273. Cafeaua asta e divina. Nu se gaseste in magazine. Trebuie sa faci comanda si cafeaua vine la tine la usa.

  6. Felicitari pentru cuvintele frumoase pe care le-ai “macinat” in acest articol.A iesit o “licoare” binefacatoare pe care o poti sorbi intr-o dimineata de iarna.In ceea ce priveste cafeaua vei descoperi, caci suntem in Balcani, ca vorba din folclor functioneaza bine la noi: “cate bordeie atatea obiceie”, sa tot vezi pareri, gusturi si afinitati…
    Sugestie pentru Clau, daca tot ii place sa afle ..cate luna si in stele…sunt convins ca a cautat prin multe “unghere”, dar daca i-a scapat,sa urmareasca blogul espressoman.ro , ,atat persoana care il pastoreste, Liviu, care este un tanar deosebit ce graieste cu mult patos despre modalitatile de preparare, surse autentice de procurare a cafelei, ustensile de preparare, etc. cat si alti impatimiti cu destula experienta

  7. cafeaua este, de la caz la caz, un instrument al socializarii sau al regasirii proprii

    asadar, sa-i acordam Cezarului ce-i al Cezarului, dandu-i cafelei acel loc special cu care ne-am obisnuit in diminetile noastre…

  8. Eu beau cafea de vreo 2 ani, iar de aproximativ un an am descoperit ce inseamna cafeaua buna. Initial, beam orice imi pica in mana :)). Dar acum alegerea cafelei e un intreg ritual, iar cel mai mare regret al meu este ca nu mi-am luat o rasnita ca sa-mi pot cumpara cafea boabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.