Patinajul artistic la JO din Rusia – frumusețe, intrigi, victorii și lacrimi

Și pentru că s-a terminat competiția de patinaj artistic de la Olimpiada din Rusia și puține ore ne mai despart de Gala Laureaților (în direct pe TVR 2 de la ora 18:30), m-am gândit să pun în cuvinte ce am simțit în aceste două săptămâni pline de patinaj. Partea bună este că am ce povesti, partea proastă este că de unele aspecte tare aș fi vrut să nu avem parte și să n-am ce zice, dar JO au fost în Rusia și … restul e istorie.

article-2555816-1B55527600000578-596_634x409

Competiția de patinaj artistic a început cu acel ciudat și deloc clar concurs pe echipe, în premieră la JO. Foarte multă lume nu l-a înțeles, eu am încercat oarecum să-l explic, nici acum nu o pot face mai bine. Ideea este că la o privire mai atentă acest concurs pe echipe a fost croit parcă special pentru Rusia. De fapt, să nu fiu rea, a fost croit special pentru puterile din patinaj: Rusia, Canada, SUA. De ce? Ca să le crească șansele la medalii olimpice MARI. De când am auzit de existența acestui nou concurs în cadrul competiției de patinaj artistic de la Olimpiadă, mi-a fost 100% clar că o să câștige Rusia din simplul motiv că au sportivi buni la toate probele, iar aici asta contează, să strângi puncte pentru echipa/țara ta prin clasări bune la toate probele, chiar dacă nu cele mai bune în toate probele. Și astfel Rusia a devenit campioană olimpică pe echipe. Sigur că titlul nu cântărește și nu va cântări ca unul la individual, dar e un aur MARE de gâtul a nu mai puțin de 10 sportivi ai Rusiei.

A urmat proba perechilor unde rusii au fost cel mai siguri pe un aur olimpic și de altfel singurul câștigat fără drept de apel de către Rusia în cadrul concursului de patinaj. Tatiana Volososhar și Maxim Tranckhov au reușit programe excelente și așa cum se aștepta toată lumea au izbutit să devină campioni olimpici. Surprinzătoare a fost clasarea de locul al doilea a compatrioților lor Ksenia Stolbova și Fiodor Klimov de care nici n-am auizt până anul acesta la europene. Mi-a părut oarecum rău pentru nemții Aliona Savchenko și Robin Szolkowy și am simțit că ar fi meritat să fie cu o treaptă mai sus… dar s-au mulțumit tot cu bronzul pe care l-am mai luat și cu patru ani în urmă la olimpiada din Canada.

Și pe când toată Rusia era în picioare, cu al lor președinte în frunte, să vadă concursul băieților, protejatul Mamei Rusii, marele Plushenko s-a retras exact înaintea programului scurt năruind multe vise de aur. Dar cum s-a retras (!?!)… de pe gheață în timpul încălzirii, acuzând ceva dureri lombare. Nu zic că omul nu o fi fost în dureri, dar știind și ceva poveste de culise, cum că el a fost adus de însuși Putin ca să pună umărul la câștigarea medaliei de aur de la echipe, urmând ca apoi să facă ce vrea pentru individual (deci inclusiv să se retragă dacă are chef), m-am iritat de zici că aș fi avut de câștigat eu ceva din asta. Mi-a părut teribil de rău pentru Plushenko la Vancouver, a pierdut nemeritat în fața americanului Evan Lysacek care nici măcar nu avea introdusă cvadrubla în program la acea vreme (dar o să revin la asta), însă aici s-a comis o greșeală: el nici nu a fost calificat la JO, era calificat alt rus, dar Putin a hotărât să patineze el și cine să comenteze această decizie. Mi se pare ca a luat locul unui sportiv care poate reușea să facă ceva și la proba individuală. Așa că fără rusul de bază, proba masculină nu mi-a spus nimic. Canadianul Patrick Chan pe care mizam a pierdut aurul în fața unui japonez până mai ieri anonim (Yuzuru Hanyu), dar cu antrenor celebru (Brian Orser), iar pe 3 a venit Denis Tan cu o medalie nesperată pentru Kazakhstan.

Proba de dans – frumusețe și întristare. A fost cum m-am așteptat să fie, chiar dacă am ținut cu campionii de la Vancouver Tessa Virtue/Scott Moir, au luat de data asta americanii Maryl Davis/Charlie White care au fost mai buni tot sezonul. Touși mie, ceva robotizat și fără substanță găsesc la dansul lor de asta nu se numără printre favoriții mei. Mda, caut poezia și în patinaj și dacă aici nu o găsesc nu mai dau de ea în niciun alt sport, asta e clar. O surpriză frumoasă au fost chiar rușii de pe locul 3, care au mers cam dezastru la euronepele din ianuarie, Elena Ylinkh (care mi se pare cea mai frumușică patinatoare a momentului) și partenerul ei mișto Nikita Katsalapov. Au avut un program fenomenal, de ținut minte pe Lacul Lebedelor, tristă și înălțătoare evoluția lor. Un meritat loc 3, concurența e mare la dans, foarte mare și uneori trebuie să aștepți ca cineva să se retragă ca să ajungi sus… așa e în patinaj, jur!

Și ar fi trebuit să încheiem cu proba feminină pe care am așteptat-o calmă, senină și sensibilă cum e ea de obicei, dar care s-a transformat într-o măgărie, să-i spunem. Pe scurt: a câștigat rusoaica Adelina Sotnikova în fața campioanei olimpice en-titre, coreeanca Yuna Kim venită la Sochi clar pentru a face dubla. Problema nu e că a câștigat rusoaica ci că a câștigat cu puțin avânt evident din partea arbitrilor. În momentul de față este un adevărat scandal printre fanii patinajului și se semnează petiții peste petiții de recalculare a punctelor celor două (aflate la câteva sutimi distanță). Kim nu părea afectată, de parcă s-ar fi așteptat, în timp ce proaspăta campioană olimpică a fost luată ca din oală, se vedea clar pe ea că nu se aștepta la un așa rezultat. Însă ce mă stresează pe mine cel mai tare e, că atunci când se întâmplă măgării, aurul de la gâtul unui campion e fără strălucire și e atât de trist!! Sportivii chiar muncesc mult și susținut departe de intrigile politice și alte aberații între federații, departe de greața produsă de jocurile de culise, ei sunt cu gheața nu cu greața, să le fie clar!… Păcat, mi-a lăsat un gust amar proba asta femină. Noroc că, în sfârșit, Carolina Kostner a reușit o medalie, la JO, fie ea și de bronz, însă era cazul, căci încearcă de la Torino din 2006 și o merita, din plin. Bolero-ul ei va rămâne un program de referință din punct de vedere artistic.

Cam acesta a fost povestea competiției de patinaj de la JO din Rusia. Am spus mai sus că revin la nedreptatea făcută lui Plushenko la Vancouver, am scris atunci despre ea la cald și acum m-am gândit la ce s-a întâmplat în proba feminină și am văzut similitudini. Se pare că un aur a fost dat acum Rusiei așa cum i-a fost luat în urmă cu patru ani, însă ironia sorții este că de data acesta un aur a fost luat Coreei de Sud, iar peste patru ani ne vom vedea la JO de la Pyeongchang, exact… în Coreea de Sud și cine știe ce istorie se va mai scrie atunci :D

eca86bd9e0d11463c4f60bsursa foto 1, foto 2

20 comentarii

  1. Bună. :)

    ” unui japonez până mai ieri anonim (Yuzuru Hanyu)” – Hanyu nu cred că poate fi considerat anonim: campion la mondialul juniorilor din 2012, debut la seniori cu argint la o competiție de ”grand prix”, medaliat cu bronz la Mondialele din 2012 – prima sa apariție la un mondial, 3 medalii de aur la concursurile importante din sezonul 2013-2014. Cotat de la început printre favoriți.

    ” Canadianul Peter Chang ” – Peter e de fapt Patrick :)

    ”el nici nu a fost calificat la JO, era calificat alt rus, dar Putin a hotărât să patineze el și cine să comenteze această decizie.” – aici e cu dus – întors, fiecare federație are dreptul să decidă ce și cum, bucătărie internă cum s-ar spune, au mers pe mâna renumelui. (Personal mi se pare exagerată o imagine de genul: a bătut nenea Putin cu pumnul în masă și toată lumea s-a supus, deh presa a speculat cum a putut ea mai bine momentul). Teoretic era cea mai bună variantă pe care o aveau la dispoziție. Kovtun, cel ce a câștigat naționalele Rusiei și ar fi avut dreptul de participare, la capitolul presiune nu face încă față, dovadă campionatul european.

    Proba feminină – bâlci. Personal nu aș fi înțeleș de ce ar fi trebuit să câștige Yuna Kim, mi s-a părut crispată, forțată parcă să participe. Artistic Kostner a fost net superioară, tehnic Sotnikova.

    În general, în patinaj, lumea nu pune mâna pe hârtie și creion și nu calculează partea tehnică în timpul unui program, ptr asta există arbitrii și de când sistemul de notare a fost schimbat, e mai ușor să ceri socoteală în stânga și în dreapta.

    Dar asta este… nici o Olimpiadă fără circ. Trist dar omenesc. :)

    1. Bună și ție și mersi fain pentru comentariul pertinent.

      Hanyu nu era marele favorit, Chang era (da, Patrick, ai dreptate, așa se întâmplă când scriu cu noaptea în cap) :)) Personal mie nu mi-au plăcut nici unul nici celălalt. Îmi place și îl apreciez pe Fernandez și mi-a părut teribil de rău că nu a prins medalie. Hanyu nu s-a ridicat la valoarea de la juniorat încă, vezi acum programul lui liber, el s-a întâmplat să fie chiorul din țara orbilor la aceste JO, având în vedere că toți au (cam) ratat.
      Povestea cu Plushenko o știe toată lumea, Putin a avut marele cuvânt, așa cum avea Becali la Steaua trecând peste antrenori și punând în teren pe cine dorea mușchiul lui. Vorbește cu cineva care știe câtă influență are Putin în Rusia și te vei convinge. Se știa de la Vancouver că Plushenko va veni la Sochi, a spus Putin cu gurița lui cu 4 ani în urmă. În fine, am (sau mai bine zis, aveam) un mare respect petru Plushenko, dar chiar nu am înțeles atitudinea din concursul individual, efectiv nu a mai vrut să participe după ce a încasat aurul de la echipe. Pur și simplu.

      Nu am spus că TREBUIA să câștige Yuna Kim, am spus doar că aurul Sotnikovei mi se pare fără strălucire, am simțit că i-a fost pus la gât cu avânt din partea arbitrilor. Așa am simțit eu, este părerea mea personală, încă de la programul scurt am simțit-o pe asta, când m-am mirat că trecuse de Carolina (impecabilă și la scurt). Că îmi este împărtășită părerea și de comunități mai mari, asta e :)

      Și să știi că uneori lumea chiar pune mâna pe hârtie și creion și calculează partea tehnică a unui program și îți spun că pe viitor vor fi mai atenți arbitrii, Olimpiada nu e Cristal Skate.

      P.S. Soțul meu zice că de asta nu e fan patinaj și orice alt sport unde sistemul după care se câștigă este atât de complicat. El spune că acolo unde nu e cu scor direct și unde sportul are o componentă… artistică, acolo nu e sport, este altceva, să-i zicem noi cum vrem, dar nu e sport. Și s-ar putea să aibă dreptate… dar tot îmi place la nebunie patinajul cu toate defectele lui :)

  2. Inițial s-a luat drept criteriu naționalele Rusiei, apoi au dorit testul cu europenele și la urmă s-a revenit la decizia inițială. Nu am contestat puterea lui Putin, doar că prefer să am rețineri la variantele vehiculate în presă: ba presiuni, ba sume astronomice, ba una, ba alta. În fond adevărul e la mijloc.

    În cercurile de specialitate e acel ”trebuie” referitor la ”regina” Yuna, nu am vrut să insinuez că tu ai afirmat așa ceva. :)

    Din punctul meu de vedere Chan e un patinator norocos, câștigă des cu bâlbâieli în program (London 2013, Nice 2012, Moscova 2011).

    Tind să-i dau și eu dreptate soțului tău. Poate în timp se va ajunge la o metodă de a arbitra care să mulțumească întreaga suflare. :)

    1. Am auzit și eu chestia cu “Regina” legat de Yuna Kim, nu știu de unde până unde… ma rog, strategii de marketing și aici, desigur (ea este cea mai râvnită patinatoare din istorie la capitolul contracte de publicitate etc)…

      Am vrut să spun și eu că rezultatele canadianului și populariatea lui se bazeaza pe noroc oarecum, niciodată nu mi s-a părut a fi impecabil.

      Și acum că a început gala, aud că Plushenko nu a fost invitat la gala, în conditiile in care acum e pe gheata un patinator de 15 ani, rus, invitat la gala laureaților… O fi supărat pe cineva “Țarul” cu retragerea din concurs? :))

  3. Ooo da, contestația e ptr tacâmul complet, mizam pe canadieni sau americani ptr una, ei sunt mai ”scandalagii” :))

    În fond, retragerea mult anunțată nu e bătută în cuie, poate reveni să câștige titlul la ea acasă.

    Nu mă surprinde absența lui, m-ar fi mirat prezența având în vedere motivul invocat ptr retragerea din concurs cred că ar fi bătut prea tare la ochi – în concurs ba, în gală da.
    Trebuie să-și revină ptr spectacole :D

    P.S.: Mare păcat că nu ai ocazia de a scrie des despre patinaj.

    1. Să știi că m-am gândit că pot scrie mai mult despre patinaj, chiar mă gândeam la o rubrică de genul: “Portret de patinator”, dar na… se pare ca am cam multe pasiuni :)) Mă mai gândesc :P
      Până una alta aștept mondialele de luna viitoare :)

      Ce frumoasă a fost Gala!! Una dintre cele mai bune văzute în ultimii ani!

  4. Si mie mi-a placut gala.
    La feminin mi-a placut la nebunie Kostner. A avut cel mai curat program dintre fete. :)
    La masculin nu stiu cine mi-a placut. !!!

    La perechi mi-au placut rusii!:)
    Aseara cand cautam informatii despre un patinator japonez, imi venise ideea de biografia unui patinator. Ci acum citisem la tine ideea de portret de patinator! :)

    1. Păi putem scrie amândouă, ce are? :))

      Carolina parcă mi-a plăcut și mie cel mai mult de la fete, la Olimpiadă, ce mă stresează, însă, la ea este faptul că mi se pare inconstantă. Bine, bine e destul de sus mereu, dar nu e destul de buna de fiecare dată, uneori parcă se împiedică în picioare :( Dar, acum a fost curată și foarte prezentă în competiție, bravo ei ;)

  5. Tu stii Bia parerea mea legata de patinajul fetelor, dar voiam sa-ti spun ca am citit cu interes parerile voastre si daca faceti rubrica cu patinatori, ma abonez de pe-acum :)

  6. Change.org, pentru semnarea petitiei formulate de Coreea de Sud catre ISU pentru recalcularea punctajului obtinut de rusoaica vs coreanca.

  7. Cele mai triste si enervante Jocuri Olimpice pe care le-am vazut in viata mea! :( Nu a fost disciplina la care sa nu ma enervez pe rezultate. Inca mi-e ciuda maxim ca Aliona si Robin nu au luat argintul (speram inainte de competitie chiar la aur, dar au gresit e drept, totusi un bronz mi s-a parut oricum nepotrivit!), ca a castigat Adelina proba feminina, cu toate ca si Yuna si Carolina au fost, per total, mai bune… ca la dans nu au luat bronzul Nathalie si Fabian, iar apoi, peste toate, si povestea cu Plushenko. Desigur, niciodata nu pot iesi rezultatele cum le-am vrea noi sau cum ar fi corect, dar totusi parca Olimpicele astea au fost cam cu prea multe “probleme”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.