BAC 2011 – Rezultate

Nu am prea multe sa spun, dar trebuie să mă exprim undeva că am fost “șocată” să descopăr că rezultatele de anul acesta sunt “cele mai proaste din istorie”, deci le-a bătut și pe alea de la “BAC-ul grilă” din 2003, când am dat eu și când pentru prima dată în istoria liceului “Mihai Viteazul” din Ineu, s-a leșinat în curte la vederea rezultatelor: dezastru general în care am auzit (poate basme, poate nu) ca au existat olimpici naționali care și-au picat BAC-ul.

Am aruncat un ochi pe rezultatele din județul Arad, nu de alta, dar să văd ce isprăvi au făcut colegii mei mai mici  și mooooamă câți au picat… mulți, n-aș ști să spun dacă mai mulți ca în generația mea, dar oricum mulți. Și din cei care au luat, foooarte mulți au avut medii cam la limită, am văzut multe medii de 6 și ceva, în condițiile în care se știe că dacă nu ai peste 6 nu-l iei (în mintea mea credeam că peste 7, atunci să-i fi văzut).

Din ce am mai citit pe net, din nou, la română au fost rezultate de toată groaza și la fel ca în fiecare an mă întreb cum Doamne Iartă-mă să nu poți lua BAC-ul la română după 12 ani de școală? Măi, să presupunem că la mate nu ai reușit să faci exercițiile și problemele, că la istorie, geogra sau bio nici nu ai știut cum arată manualul, că nu poți învăța limbile străine, că ești complet împiedicat, dar măi, la Română trebuie să fii chiar “pe lângă viață” complet ca să nu poți să-ți iei BAC-ul.

Nu știu ce să zic mai mult, vorbeam și cu Clau aseară și îmi zicea că inconstanța asta a desfășurării examenului, schimbările astea aiurea de la un an la altul, toate fac ca sistemul să piardă rău în valoare. Adică să nu uităm, au fost ani și se știa asta, când numai cei care nu s-au prezentat nu au laut BAC-ul, au fost ani în care ai dat 5-6 materii și educație fizică și s-au dat note pe ochi frumoși și alți ani în care nici măcar oralele nu au fost notate decât cu calificative, apoi au venit cu grilele, apoi au bagat un fel de BAC care incepe din cursul clasei a XII, apoi au lăsat 3 materii, apoi iar au făcut 4 și în acest moment cred că nu mai știu exact din câte materii se dă BAC-ul. Au fost ani cu subiecte pe care numai dacă erai retardat nu le făceai și apoi ani în care trebuia să fii peste medie ca să le faci. Toate se schimbă de la an la an și peste toate generațiile de absolvenți sunt tot mai nepregătite…

10 comentarii

 1. Trist, foarte trist ca avem asemenea guvernanti care pur si simplu ne indobitocesc!

  Am auzit si la tv ca in unele scoli a fost cu camere de luat vederi, in altele nu! Serios, asta e discriminare! Nu ca as fi pentru copiat, dar daca implementezi asa ceva apoi fa o treaba cum trebuie si pune in toate scolile!

  In plus ai dreptate ca schimbarile astea de la an la an numai strica! Cred ca au vrut ei sa demonstreze ca proferosii nu sunt buni si sa nu mai aiba atatea pretentii! Si-au spalat rufele pe spatele copiilor, nu ca ei saracii nu ar avea nici o vina, au …. dar daca doresti rezultate atunci te straduiesti sa le obtii, nu sa ii ametesti pe copii de cap, cu prostiile ce le-ai visat azi noapte si te-ai gandit sa le pui in practica!
  Mi-e groaza de vremea cand o sa imi dau copilul la scoala!

 2. He heee….Generatia Google a picat de fraiera (nu ca nu ar fi din nastere) la faza cu BAC-ul anul acesta. De ce? Nu ca s-au schimbat multe, ce sa se schimbe? Doar nu au dat BAC-ul de o suta de ori si a suta una oara s-a schimbat ceva si vezi Doamne! au lesinat toti de la marile schimbari. Pur si simplu s-a pus biciul pe ei, adika BAC-ul a fost mai corect. S-a copiat mai putin si uite rezultatul. Nici macar asta nu e adevarata valoare, fiindca tot s-a mai copiat, deci daca nu ar fi miscat nimeni in front, am fi avut o promovabilitate de 20% pe tara. Dar hotul neprins, negustor cinstit, nu? Nota 11 lu’ Funeriu ca s-a luat in piept cu sistemul. BAC-ul este examenul de maturitate si aici se vede cata minte au plozii. BAC nu este (sau nu ar trebui) considerat o simpla lucrare de control!!! Nici macar o teza semestriala! E un examen care evalueaza ce ai acumulat in 4 ani de liceu. Si se vede clar ce s-a acumulat! Si culmea, din perspectiva mea, nu dau vina pe elevi. De la ei, majoritatea, nu mai ai ce sa astepti! DAU VINA PE PROFESORI! Care sunt platiti din bani publici sa ii invete! Stai ca acum vine cireasa de pe tort. DA! Sa ii invete, dar asta nu e obligatoriu. Daca nu invata sa II PICE, in traducere REPETENTI,CORGENTI si tot tacamul. NU VAD CE CAUTA ACESTI RETARDATI IN EXAMENUL DE BAC? Cel mai simplu exemplu este mult discutatul subiect la romana cu celebra caracterizare de personaj dintr-un text dramatic. SUBIECT DE CLASA a V-a. Speciile literare: EPIC (povesti de adormit copii) LIRIC (poezii si poezioare) SI DRAMATIC (TEATRUUUUUU). Cine a facut aceasta confuzie (si mare e gradina Domnului) nu avea ce cauta dincolo de clasa a V-a, nu sa ajunga in BAC. Si cum zici tu BIA, la mate sa nu faci de un amarat de 5, sa fim seriosi.

  Ca sa punem degetul pe rana, e simplu: NU S-A INVATAT, s-au bazat pe copiere, soptire si alte metode perverse. GARANTAT, daca te apuci numai cu o luna inainte de BAC si bagi ceva la mansarda, treci BAC-ul fluierand. Mai rau, daca ai ajuns in clasa a XII pe bune, iar nu aveai de ce sa iti faci probleme cu BAC-ul.

  Discutii si comentarii vor mai fi, dar eu vreau acum ca Funeriu sa scoata barda si sa inceapa sa taie in carne vie. Sa scoata din sistem turmele de profi care merg la scoala doar sa ia un salar si atat. Inteleg ca salarul e mic, dar nici intr-un caz nu e motiv ca sa nu iti faci treaba!!! Si daca te rezumi la a preda monoton si a lasa repetenti pe merit, nu mai mult. Asta e un minim care fiecare prof ar trebui sa il faca.
  Sa vad acum cu ce tupeu mai au profesorii curaj sa faca mitinguri pentru salarii mai mari, cand Guvernul ii are la mana si le poate bate obrazul frumos si trandafiriu cu rezultatele de la BAC.

  Tura asta la toamna se vor numara gascanii si gastele care se vor chinui sa isi treaca BAC-ul in sesiunea number two. Succesuri la toti

 3. @Liliana: sunt uimită nu pentru că nu știu că tinerii nu sunt pregătiți ci pentru că sunt ani ca acesta sau ca 2003 când se încearcă niște “reformări” și se ajunge la aceste rezultate bruște, adica acum e cel mai slab rezultat din istorie și considerăm că acești copii sunt cu mult sub cei de anul trecut sau acu’ doi ani, dar valoarea lor este aceiași, doar că măsurile au fost altele, subiectele au fost altele și nu trebuie să aruncăm acum cu ceva în ăștia când nici cei dinaintea lor nu au fost mai buni. Rezultatele de anul acesta reflectă starea actuală a învățământului, absolvenții au avut, dacă vrei un mare ghinion (sau noroc pentru că tocmai și-au aflat adevărata valoare), cei de anul trecut de exmplu, sau acu’ doi sau trei ani se pot considera norocoși (sau ghinioniști pentru că au fost lăsați să fure, că au trecut ca gâsca prin apă). Am auzit și eu de cât de lejeri erau alți ani la BAC și lasă-mă să-ți spun că anul viitor nu va mai fi la fel de “prost”, anul acesta a fost seperietoarea, va mai fi peste 5-7 ani, stai liniștită, între timp se va copia la fel, se va trage cu ochiul la fel… șocul a venit din faptul că nu toți anii de BAC sunt așa, adică “pe bune”.

 4. @Alicee: adevărul este că în esență reformarea nu e rea, dar trebuie lăsat ani buni un sistem, din 2003 de când am terminat eu, s-a schimbat ceva la BAC în fiecare an, asta nu e normal. În plus nu pot să accept ca numai anumiți ani să producă rezultate dezastru când de fapt nu în fiecare an s-au luat aceleași măsuri… aceasta este tristețea :(
  Absolvenții din anii trecuți nu au fost mai breji ca cei de anul acesta, dar au fost “lăsați” să-și fure “din traistă” :(

 5. Tot discutati de schimbari de la an la an? Da’ cu ii afecteaza pe “copilasi” sincer? Ca s-a schimbat modul de a da bac-ul ii impiedica sa invete definitii care se invata de cand lumea? Sa rezolve exercitii de mate, care sunt aceleasi pe care generatii intregi le-au mai rezolvat? Faptul ca sunt camere de luat vederi in clase? Pai si in magazine sunt, dar asta nu inseamna ca iti rapeste din placerea cumparaturilor? De ce nu se apreciaza ca acele camere a dat o asigurare celor care au invatat ca nu au invatat degeaba si ca de data asta nu exista colegul de langa care e mai “jmecher” si isi ia bacul cu nota mai mare de aia ca are o servita, o fitzuica, un telefon mai destept decat el etc?

 6. Păi, de ce vă miraţi, că la noi unii dintre politicieni au luat bacul după “n” ani de când au terminat liceul! E DEZASTRU în învăţământ fraţilor, şi dacă ne uităm în urmă vedem că au fost peste 10 miniştrii la învăţământ, toţi cu idei diferite şi cu concepţii diferite, iar ceea ce avem acuma numai reformă nu se numeşte. Reforma se începe din altă parte, nu “răzbunându-se” pe elevi…

 7. @Chandler: sunt și nu sunt de aceeași părere cu tine și îți explic și de ce. Nu consider corect ca aceste rezultate să se întoarcă împotriva profesorilor. Foștii mei profesori încă mai predau, în plus am colegi profesori deja, sunt oameni dedicați, nu spun nimic de lefurile lor, dar la catedră sunt trup și suflet majoritatea dintre ei. Nu neg, există și cealaltă extremă. Adevărul este undeva la mijloc dacă vrei, însă ceea ce este sigur, este că elevii nu mai învață, că elevii scriu la clasă în caiete ca pe mess, că toți consideră (gândirea generală) că dacă înveți și ești conștiincios nu ai șanse, că numai jmecherii au noroc, că nu ai nicio valoare muncind ci numai furând sau încercând să faci ceva “necurat”. Aici e jalea cea mare. Și mai e și lenea generală inexplicabilă, în urmă cu 7 ani din 30 de elevi am luat BAC-ul toți, deși cu note destul de mici (față de cei mai mari sau mai mici cu un an de exemplu, și nu, nu eram la mai slab pregătiți ca ei, dar am avut parte de un BAC foarte “pe bune”), acum au fost clase la același liceu, cu aceiași profi, unde a căzut jumate de clasă. Chiar crezi că aici a fost vina profesorului? Este exclusiv a elevului, care poate că a învățat cât să treacă clasa, dar nu destul ca să ia și BAC-ul, la BAC s-a bazat pe altceva și clar nu pe cunoștințele lui.

  Cu sistemul: n-am treabă că îl schimbă în bine, dar să-l mențină. Pot să fac pariu cu tine acum că la anu’ nu va mai fi un BAC de acest gen. Ceva se va schimba și până la anu’ aceste rezultate vor fi doar o “mică pată neagră”. Funeriu probabil nu va mai fi ministru, iar cel care va veni va veni cu reformele lui. Desigur, acest lucru nu-i va afecta probabil pe cei care învață, decât în măsura în care vor fi iar pe picior de egalitate cu cei care nu învață. De aceea urăsc schimbările an de an. Dacă anul acesta a scos adevărata valoare din elevi, sper să o scoată și din cei de la anu’ Dar mă îndoiesc, sincer, că va fi așa…

 8. @TiQ: nu cred că a fost o formă de răzbunare pe elevi, ci mai repede pe profi, așa cum a subliniat Alicee, însă oricum ai lua-o elevi nu au fost la înălțime, au fost scoși țapi ispășitori, dar de fapt li s-a făcut un bine, pe care evident ei nu-l văd acum. Dezastru în învățământ este, de fapt cred că este un dezastru la nivel de gândirea românească aici, care se poate ușor sesiza :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.