Care drepturi?

Codul lui Hammurabi includea clauze pentru protejarea văduvelor, a femeilor bolnave, a fiicelor, a mamelor, însă drepturile nu erau la fel cu cele ale bărbaților. De exemplu o femeile adulteră putea fi omorâtă împreună cu iubitul ei, însă dacă un bărbat comitea adulter el nu era judecat astfel și nici nu era condamnat în acest fel. În același timp Socrate, se exprima prin vocea lui Platon asupra poziției femeilor în Grecia Antică. Aici femeile, și vedem asta în Republica aveau anumite drepturi, însă tot nu erau egale cu ale bărbaților. Socrate admite faptul că femeile având aceleași capacități cu ale bărbaților pot fi puse pe aceeași poziție cu ei, pot avea aceleași drepturi, același drept la educație, la muncă, la bunăstare etc.

Simpatizant al homosexualilor la fel ca și predecesorul său, Aristotel a subliniat în Politica, surprinzător, tocmai faptul că nu este de accord cu Platon în ceea ce privește rolul femeilor și sclavilor în societate. El militează pentru apărarea sclaviei și a inegalității sexelor.

În Hinduism femeile erau văzute ca niște ființe inferioare, tocmai de aceea ele erau nu așteptau să fie protejate de către soții lor, nu puteau avea parte de un divorț de comun accord și nici nu sperau să fie respectate și susținute de familia soțului în caz că rămâneau văduve (p.80).

În India era urmată regula castelor. O femeie nu avea niciodată dreptul la independență. Ele trebuiau în permanență să fie subjugate cuiva. In copilărie și adolescență erau sub ascultarea tatălui, în tinerețe sub a soțului, iar la bătrânețe ,după ce le murea soțul erau subordonate fiilor. Acest lucru nu s-a schimbat nici mai târziu în Buddhism.

În ceea ce privește homosexualitatea Creștinismul, Iudaismul și Islamismul au fost chiar mai lipsite de milă în ceea ce privește drepturile lor decât în cazul femeilor. Și continua să fie și în zilele noastre.

(Din cartea The Human Rights Reader, în traducerea mea la “rezumatul rezumatului”, o sa mai revin cu aspecte din această carte foarte interesantă despre istoria drepturilor omului) :) Foto

P.S. Ultima strigare pentru concurs, în seara aceasta, după ora 20, facem extragerea și mâine anunțăm câștigătorul !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.