Cărțile și autorii anului 2010 în România

Fără să stau pe gânduri pot să spun că cele mai cumpărate cărți ale anul trecut în România îi aparțin scriitoarei de origine română Herta Muller. Normal, numai după ce la final de 2009 luând Nobel-ul, cărțile ei au fost ridicate de la lada cu reduceri la 5 lei, la raftul cel mai căutat. Eu recunosc că nu am citit nimic de la această autoare și se prea poate că mulți ca mine. Cu toate acestea anul trecut, orice carte de-a ei a fost vândută ca pâinea caldă. Nici nu are rost să dau titluri; probabil toți sunteți familiarizați cu titlurile ei.

O altă prezență feminină de pe meleagurile nostre foarte citită de români este Aurora Liiceanu, înainte de toate este psiholog și doar mai apoi scriitor, dar asta asta nu a împiedicat pe nimeni să cumpere în disperare cărți ca “Prin perdea” (pe care am citit-o și eu) sau “Patru femei; patru povești” (știm care a fost publicul țintă).

Culmea pe locul 3 se situează tot o doamnă, nici ea scriitoare, dar de mare talent totuși, Oana Pellea, care a avut un mare succes cu Jurnalul 2003-2009, pe care sincer mă bucur că l-am citit (a fost chiar prima carte citită în 2010).

Și ca să nu-i defavorizăm pe bărbați, criticii literari și-au dat și ei cu părerea și au hotărât ca cea mai bună carte apărută anul trecun în România aflată în plină criză a fost cea a lui Adrian Marino, “Viața unui om singur” (pe care mi-o doresc, dar avea un preț, numai de criză nu).

Dintre cele mai căutate cărți ale autorilor străini putem enumera: “Eat, pray, love” – Elizabeth Gilbert (care s-a regăsit și în 2009 în topuri, dar probabil că filmul lansat în 2010 a avut un mare aport), ar mai fi “Simbolul pierdut” al lui Dan Brown (da care nu se mai satură lumea) și cam orice de Agatha Christie (din câte știu a fost anul A.G. și au apărut colecții speciale).

4 comentarii

  1. La mine in blogroll nu apar postarile noi. Ai ramas blocata :(. M-am bucurat cand am intrat totusi sa vad ce s-a intamplat si am descoperit ca de fapt ai scris. Cartea ‘Eat,Pray,Love’ mi-o doresc si eu …. sper sa ajung si prin librarii cat mai curand!

    Multumim de top, iti doresc o seara frumoasa!

  2. @aliceee: ca să ți se actualizeze Bialog-ul la tine în blogroll, trebuie să modifici adresa de blogspot cu cea ce aici adică să treci în blogroll https://www.bialog.ro în loc de celina-bianca.blogspot.com.
    Atunci nu ar trebui să existe probleme.

    O seară frumosă și ție :*

  3. @Mărgeluța: a cam fost anul femeilor da, ai dreptate cu prețurile cărților, sunt foarte mari, eu anul trecum am dat o grămadă de bani pe cărți, am exagerat pot să spun, de fiecare dată mă durea sufletul că scot mulți bani din portofel, dar uneori chiar trebuia :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.