Ura NU e a doua față a dragostei

E o dragoste întoarsă. O dragoste nerealizată, neprimită, refulată, care se răzbună. (Eugen Ionescu).
 
Ura este viciul sufletelor înguste; ei o hrănesc cu toate meschinăriile lor şi o folosesc ca pretext pentru tiranii josnice. (Balzac)
 
Ura e o boală, o stare sufletească de care mori dacă n-o vindeci. Nu există ceva mai odios în lume decât să-mprăştii ură. (Ileana Vulpescu)
 
Nu am simțit niciodată acest sentiment care naște în om furtuni de neoprit și nici nu-mi doresc să cunosc acest sentiment. Dar sunt foarte mulți care trăiesc astfel toată viață și nu pot decât să-i compătimesc. A urî pe cineva înseamnă a investi energie într-un sentiment care nu-ți va folosi niciodată, înseamnă a trăi o dragoste căreia nu-i poți face față și atunci o distrugi uitând că de fapt te distugi iremediabil pe tine. Ura e o pedeapsă îndreptată asupra propriei persoane. A urî e ca atunci când deși știi că nu înoți în mijlocul oceanului tot ți se pare că nu vei ajunge niciodată la mal. Ați permite să urăști pe cineva înseamnă că ai acceptat că nu ești capabil să iubești de fapt pe nimeni.

You may also like

7 comentarii

 1. sunt persoane pe care nu le plac, care ma enerveaza uneori,cu care foarte rar sunt rautacioasa dar de urat nu cred ca urasca penimeni…

 2. Mai mult sau mai puţin, balanţo! Vezi tu, lucrurile (legat de ură) nu sunt chiar atât de concrete şi de uşoare.
  Bun găsit!

 3. "Pe nebuni nu trebuie să-i contrazici, cică, dar asta nu însamnă că trebuie să-i încurajezi."
  Interesanta dihotomie Bianca
  Aici n-am inteles ne-bunul de ce e?
  unde incepe? Dar n-are nimic.. eu nu stiu!
  Stii care e parerea mea despre personajista cu pricina? Nu are rost ca iti imaginezi, ma rog mai am niste artificii si verbe pliate perfect. Ce stii tu..ca nu esti barbat!
  Despre postare.
  Pai cand ai fost invatat sa investesti negativ…asa te-ai invatat si de fel nu poti sa faci distinctia intre constient si inconstient intre iubire si ura!
  Exact ca personajul amintit mai sus dar ma opresc

 4. Asa cum raul nu are substanta, nu exista decat ca o pervertire a binelui la care se raporteaza, asa si ura-nu poate exista in sine, decat ca raportandu-se la dragoste.
  Sfantul Apostol Pavel a scris in prima epistola catre Corinteni, si Marin Preda, 1900 de ani mai tarziu, in "Cel mai iubit dintre pamanteni": Daca dragoste nu e, nimic nu e.

  Nici macar ura

 5. Ura din dragoste ranita contine egoism pur in doze nelimitate…sunt alimentate de gelozie si fiere…un astfel de om eu nu cred ca realizeaza vreun eveniment pe care il traieste sau il creeaza in propria-i ura…pur si simplu nu gandeste si toata energia pe care o capteaza o dezvolta , o prelucreaza si o transmite preponderent catre fiinta vizata…Problema este ca de obicei fiinta vizata se inconjoara , fara sa stie sau sa vrea , de un scut…Uneori poate fi penetrat acest scut , din pacate.Insa toata energia negativa a urii se loveste de parti ale scutului si se intoarce ca un bumerang catre cel ce a trimis-o…astfel ca acest negativ va izbi in trupul expeditorului cu aceeasi forta trimisa si va afecta diverse parti din organism…si daca ai sa fi atenta , in general , aceste persoane au o tenta maronie sau cenusie a fetei , sufera de ficat sau stomac , vorbesc sasait sau printre dinti , au probleme cu dantura…si asa mai departe…
  Eu sper sa nu ai parte niciodata de astfel de persoane.Sunt periculoase pentru sanatatea ta…fereste-te cat poti de ele si fi vesela si optimista , cat mai tare si mai mult.
  Te pup Bia!

 6. dragostea si ura sunt ca ying si yang (young), separate si totusi inseparabile.
  Eu cred ca puterea alegerii e de partea 'ta'.

 7. @Oana: ei… evident că și eu am din astea, dar nu am ajuns la sentimente mai profunde cu ele, iar ura pare a fi unul dintre acele sentimente laughing

  @Alexandru: nici nu am spus că ar fi ușoare, dar ca o balanță ce sunt caut echilibru perfect big grin

  @Joker: cred că din fire oamenii sunt pozitivi, îi schimbă însă mediul și mai ales falsa imagine a sinelui.
  Apoi "asa te-ai invatat si de fel nu poti sa faci distinctia intre constient si inconstient intre iubire si ura" (te-am citat) nu există, dacă nu faci această distincție unde naiba mai e condiția umană?

  @Bogdan: nu pot să spun decât DA, ai dreptate și totuși eu mai am unele îndoieli. Probabil mai trebuie să trec prin câteva experiențe big grin

  @Ana: "si daca ai sa fi atenta , in general , aceste persoane au o tenta maronie sau cenusie a fetei , sufera de ficat sau stomac , vorbesc sasait sau printre dinti , au probleme cu dantura".
  Wow… nu-mi vine să cred, am în minte fețele unora și din momentul în care am citit comentariul tău mi-am dat seama că cei mai "răutăcioși" așa arată… groaznic.

  @andub: alegerea e la noi, dar, repet, mi se pare o pierdere de vreme să urăști din inimă pe cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.