Enzo sau arta de a pilota pe ploaie

Titlu: Enzo sau arta de a pilota pe ploaie
Autor: Garth Stein
Traducere: din engleză de Doina Doru
Editura: Corint, Leda, 2008
Colecția: love & life
Nr. pag: 364
Citită în martie 2010
Preț: 25 lei în Anticariatul Socrate
Nota: 10/10
Recomandare: un DA hotărât :)
Abia am așteptat momentul în care o să mă apuc să vă vorbesc despre această carte. Iubesc animalele în limitele normalului, dar o carte despre un câine, parte din familia cuiva, o corcitură între labrador și terrier, o carte despre un cățel care filosofează despre viață și care suferă cot la cot cu stăpânul… o astfel de poveste (spusă din perspectiva câinelui) m-a emoționat foarte tare și m-a făcut să-mi privesc altfel animăluțele de prin curte, în special pe Godzi (care nu mai există). Ce să fac? Cartea asta m-a luat pe sus și m-a lăsat jos la ultima pagină…
Enzo e cățelul, Denny e stăpânul și cel mai bun prieten. Familia lor e completată de Eve, soția lui Denny și de micuța Zoe, fetița celor doi. Chiar dacă prietenia lui Enzo cu Denny pare zdruncinată inițial de apariția fetelor, Enzo le îndrăgește pe fete și de aceea atunci când totul se destramă sufletul cățelului este sfâșiat. “Dacă aș putea vorbi…”.
Dar Enzo nu e un câine oarecare, nu e doar atașat de familia lui ci și de cursele de Formula 1. Denny fiind mecanic și pilot de teste, viitoare mare speranță pe circuit, urmărea fiecare cursă la televizor cu gândul că poate într-o zi va fi el cel care va alerga pe marile circuite. Enzo pare a avea același vis ca și Denny… dar cum viața nu e ușoară, e de-a dreptul nasoală și când tragedia se abate asupra lor, Denny se vede în postura de aș abandona toate visele. NU și Enzo însă, care devine singurul sprijin al lui Denny… pentru că Enzo a înțeles că viața, la fel ca și cursele de mașini, nu înseamnă numai viteză. Folosind tehnicile necesare pe pista de curse, poți pilota cu succes printre toate problemele existenței. “O cursă nu este câștigată de la primul viraj, dar cele mai multe au fost pierdute acolo”.
Trec anii peste cei doi prieteni, iar Enzo învățând cum poți să devii o persoană plină de compasiune și de succes așteaptă cu nerăbdare următoarea viață, când este convins că se va întoarce pe pământ ca OM. Tocmai de aceea, dacă pentru Denny sfârșitul prietenului său este extrem de dureros, pentu Enzo este șansa pe care a așteptat-o în fiecare zi din viața lui de câine.
Am învățat foarte multe din acest roman scris destul de prost (Garth Stein e regizor și producător, nu scriitor), dar foarte antrenant și cu patos. Am învățat mai multe de la un câine decât poate de la mai mulți oameni la un loc. Am învățat că deși știu foarte puține despre viață în general, pot trece peste obstacole atâta vreme cât până și un câine a putut și a făcut-o atât de frumos. “Mașina merge încotro ți se îndreaptă ochii”. Mi-a plăcut felul în care viața poate fi privită ca o cursă de Formula 1, mi-au plăcut comparațiile și mai ales că s-a văzut că nimic nu a fost spus la întâmplare, nici măcar numele lui Enzo. Enzo Ferrari a fost pilot de curse iar mai apoi fondatorul echipei Scuderia Ferrari, producătorul celebrei marci de mașini, arhicunoscuta Ferrari.
Cred că știu o grămadă de persoane care ar gusta din plin această carte.

3 comentarii

  1. Tot am zis sa incerc si eu cartea, dupa mai multe recenzii entuziaste sau cel putin pozitive. Sa vad cand ii vine randul, parca simt nevoia sa mai schimb registrul.

  2. @Cinabru: cartea e "pozitivă", impresiile nu au cum să fie altfel, dar nu te aștepta la o scriitură excelentă, după cum spuneam e un mesaj bun scris destul de stângaci :)

  3. O am in lista de lecturi de ceva vreme.
    Pentru o scriitura excelenta pe o tema asemanatoare eu recomand Timbuktu de Paul Auster. 10/10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.