Lecturi urbane a la Cluj


Clujenii care circulă cu autobuzele de pe linia 24B vor avea parte vineri, 5 martie, de o întâlnire mai puţin obişnuită. Un grup de 30 de tineri pasionaţi de lectură le va arăta o alternativă la contemplarea peisajului cenuşiu de afară: cititul. Timp de două ore, între 10 şi 12, cei 30 de voluntari „Lecturi urbane” îşi vor savura fiecare cartea adusă de acasă şi vor povesti cu călătorii interesaţi de lectură.

Acţiunea deschide campania „Lecturi urbane à la Cluj”, care are ca scop promovarea lecturii în medii neconvenţionale, cum ar fi mijloacele de transport în comun. Începând cu a doua ediţie, care se va desfăşura în luna aprilie, călătorii care se arată interesaţi de faptul că se citeşte în jurul lor vor primi şi câte o carte pe care să o poată lectura în autobuz şi nu numai, cu rugămintea ca apoi să o ofere mai departe altui călător întâlnit pe RATUC.

Proiectul clujean al „Lecturilor urbane” este „fratele mai mic” al celui omonim început în urmă cu un an la Bucureşti, pe metrou, de către Civika.ro. Până acum, la Bucureşti s-au desfăşurat şase ediţii, la care au participat aproximativ 400 de voluntari şi unde s-au împărţit peste o mie de cărţi. „Ideea este simplă: petrecem foarte mult timp pe drum şi a citit este una dintre cele mai inspirate activităţi. De ce să nu le unim şi să citim oriunde avem ocazia? În metrou, în troleu, în parc, stând la coadă sau aşteptând la doctor”, a explicat Adrian Ciubotaru, unul dintre iniţiatorii proiectului de la Bucureşti.

Campania „Lecturi urbane à la Cluj” este organizată de trei tineri, Cezara Carteş, Raluca Crişan şi Lucian Huţanu, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului local Cluj-Napoca, precum şi al RATUC. „Ne bucurăm că aceşti tineri le arată clujenilor un mod plăcut de a-şi petrece timpul pe perioada călătoriei cu mijloacele de transport în comun. Credem că exemplul voluntarilor va fi urmat de tot mai mulţi oameni, mai ales că la Cluj avem şi peste o sută de mii de studenţi”, a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al municipalităţii.

Proiectul este susţinut şi de Librăria Cărtureşti din Iulius Mall. Începând de săptămâna viitoare, clujenii care doresc să participe la această campanie vor putea dona cărţi în cutia special amenajată de la Cărtureşti. „Am aflat cu bucurie de proiectul Lecturi urbane, iniţiat de Civika.ro. Este un proiect frumos, curat, urmând cursul firesc dinspre constatarea unei «probleme» spre rezolvarea ei. Sper că îşi va atinge scopul şi am decis să susţinem această încercare lăudabilă. De asemenea, sper ca oamenii Clujului să fie deschişi şi să înţeleagă cât mai bine alternativa care li se propune”, a declarat Mihai Mateiu, PR &Events Coordinator, Cărtureşti Cluj.

(comunicatul de presă)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.