CONCURS! De ce și ce citiți?

Lansez un nou CONCURS!!!
Începând de azi și până sâmbătă 27 martie aștept la comentarii răspunsul vostru la întrebarea De ce și ce citiți? (sugestia mea ar fi să-mi răspundeți în minim o frază și să-mi detaliați care sunt motivele pentru care citiți, ce vă îndeamnă, ce vă motivează și mai ales ce anume vă place să citiți, ce preferați).
Aveți la dispoziție 10 zile pline, iar pe 28 martie, anunț câștigătorii. Premiile constau în trei cărți:

1. Zări și Etape – Lucian Blaga (Humanitas, 2003)

2. Milarepa – Eric-Emmanuel Schimtt (Humanitas, 2006)

3. Jerome Clement – Ce este cultura? În dialog cu fiica mea (Nemira, 2005)

Pentru 3 (trei) dintre voi, iepurașul va veni mai repede cu o săptămână și cu o carte.
Din partea mea, MULT SUCCES!!!

20 comentarii

 1. Imi place tema concursului.
  Eu citesc:
  -carti de specialitate masurate in kilograme pentru ca vreau sa fiu un doctor bun si priceput;
  -romane politiste ca sa ma relaxez in weekend (George Simenon e autorul preferat la aceasta sectiune);
  -clasicii francezi netradusi ca sa nu uit cuvintele pe care le-am invatat in liceu-acestea le citesc intotdeauna cu creionul, caietul si petit robert-ul la indemana;
  -cartile aparute cu Saptamana Financiara pentru ca imi plac misterele si teoriile conspiratiei (acum am pe noptiera "Che Guevara-Viata unui mit" de Reginaldo Ustariz);
  -nuvelele lui Eliade de fiecare data cand sunt melancolica;
  -cartile recomandate de prieteni;
  -Harper's Bazaar Romania si Vogue Deutsch pentru ca uneori imaginile pot transmite mai multe lucruri decat sute de cuvinte;
  -orice de Amelie Nothomb pentru ca reuseste sa ma transpuna in alt univers;
  -Business Magazin pentru a sti pe ce lume traiesc;
  -orice alta carte care imi starneste interesul.

  Ce nu citesc?
  Ziare si reviste cu cancan-uri, fluturasii din cutia postala si orice bestseller in primele luni de la aparitie.

 2. Citesc pentru a ma transforma, pentru a invata mai multe, pentru a intra in lumi diferite si pentru a visa. Citesc beletristica, literatura religioasa, carti pentru copii iar memoriile sunt preferatele mele.

  PS: Clement mi-l doresc de mult timp. Cum este "Ce este cultura?"

 3. Citesc pentru ca e singura modalitate de evadare din lumea cotidiana, pentru ca e singura situatia in care pot fi eu. Citesc ce-mi pica la mana, cu deosebire niponii si clasicii.

 4. De vreo 3 saptamani citesc romanele lui Dan Brown, desi la inceput eram sceptica acum sunt fan declarat. Citesc 95% numai in lb franceza, in lb romana citesc Biblia. Imi plac memoriile, romanele si cam tot ce tine de economie si istorie. Citesc pt ca ma ajuta sa imi inmultesc modul de a-mi castiga existenta, de a-mi face viata mai implinita, semnificativa si mai interesanta. Si in fond, cartile sunt facute pt a fi citite!
  marci (nu m-am semnat si acum sunt cu anonime)

 5. În afara concursului

  Citesc pentru că:
  – îmi place la nebunie să întorc paginile cărţilor să văd ce se mai ascunde acolo
  – aşa pot găsi unele idei la care eu nu m-am gândit niciodată şi tare mi-e ciudă că nu sunt ale mele
  – mă îndrăgostesc de cărţi încă din librării
  – pot afla cum sunt alte culturi şi civilizaţii şi care este istoria lor
  – îmi place să mă scufund în lumi create de imaginaţia fenomenală a unor genii ale literaturii

  Citesc cu mare plăcere cărţi istorice (de la romane-ficţiune până la studii şi istorii adevărate), SF, clasici români şi străini, prea puţină poezie, piese de teatru (din păcate sunt prea puţine cărţi de teatru, cărţi poliţiste (încerc să dau de criminal înaintea poliţiştilor:)), suplimentele de cultură ale ziarelor/revistelor cu articole ale criticilor de film

 6. citesc deoarece asta face parte din mine, citesc deoarece imi place sa stiu si sa aflu mai multe. citesc deoarece asta ma defineste ca eu, ca fiinta aparte, citesc deoarece in lectura e evadarea mea de profanul de dincolo de coperta. citesc deoarece imi place sa ma cuibaresc in fotoliu si sa stau la caldura, imi place sa dau fila cu fila si sa cad in visare.
  citesc ce ma atrage, un cuvant sau un titlu e destul sa ma prinda in jocul povestii…

 7. Am inceput sa citesc toate cartiile lui Jules Verne, am ajuns la Insula Misterioasa. Vreau sa vad de ce cand eram la scoala nu am citit Jules Verne. Chiar mi se par interesant si vad ca imi place. Am fost surprinsa cand in 20.000 de leghe sub mari am vazut scris Insula Tenerife.

 8. Ce citesc?
  Citesc numai tutoriale, cursuri( AutoCAD, Catia, SolidWorks, in general, cam tot ce tine de CAD). Si mai rar diferite cursuri de informatica si despre fotografie.
  De ce?
  Asta este ceea ce imi place. Nu (nu mai)citesc beletristica.
  Oricum, frumoasa initiativa. Mai rar printre bloguri…

 9. fara carti as simti un gol imens,
  fara biblioteca mea sufletul mi-ar plange,
  fara universul cartilor imaginatia mea nu ar fi aceeasi,
  fara carti viata mea ar fi mai saraca ,
  fara carti …
  fara carti!
  Pentru toate cele de mai sus si multe altele :CITESC!

  Ce citesc?
  Orice imi atrage atentia si imi aduce un element de noutate fata de ce stiam pana atunci,
  citesc carti,
  ziare,
  reviste,
  etichete in market…
  Intr-un cuvant :CITESC!
  Si cum spunea un personaj celebru"cartea e prilej de noi ganduri si munca noua"…

 10. @All: mă bucur că v-ați făcut curaj și ați participat… Aștept în continuare comentarii de voi și de la alți doritori.. :*

 11. De obicei citesc in mijloacele de transport in comun (ex. John Kennedy Toole, "Conjuratia imbecililor") sau acasa (ex. Danilo Kiss, "Enciclopedia mortilor" sau Jason Goodwin, "Coloana serpuita").
  Citesc pentru ca am vazut-o pe mama citind (ex. Robert Vergnes, "Chemarea necunoscutului").
  Fetita mea citeste (ex. Michael Ende, "Poveste fara sfarsit") pentru ca m-a vazut pe mine citind.
  Si asa mai departe.

 12. Îmi place foarte mult să citesc. Vreau să devin un om mai bun şi simt că pot face asta doar îmbogăţindu-mi cunoştinţele despre lumea care ne înconjoară! De aceea citesc şi beletristică şi cărţi de specialitate.
  Beletristică citesc pentru că îmi dă posibilitatea să evadez, pentru câteva clipe, într-o altă lume, să trăiesc aventuri minunate alături de personajele cărţii respective. Simt, în acele momente, că am mulţi prieteni, care nu mă vor dezamăgi!
  Cărţi de specialitate citesc pentru că încerc să devin mai bun în ceea ce fac şi îmi dezvolt, astfel, competenţele în domeniu!

  Am vorbit despre cărţi şi aici: http://ideish.com/idei-din-biblioteca/cartea-bate-filmul

 13. @Valdor: "Citesc pentru ca am vazut-o pe mama citind", "Fetita mea citeste (ex. Michael Ende, "Poveste fara sfarsit") pentru ca m-a vazut pe mine citind".
  Nu pot să spun decât felicitări :)

  @Sorin: interesantă postarea ta despre cărți :)

 14. Citesc pentru ca:
  – sunt eu
  – pentru ca fara asta mi-ar fi dor mereu de ceva
  – pentru ca eu in carti ma inalnesc cu mine insami; aici in carti nu mai e niciun conflict intre noi doua, ne intelegem, cadem de acord si mai ales ne acceptam
  – in carti nu mi-e frica de nimic
  – in carti cresc, ma dezvolt, caut, calatoresc, visez
  – cartile nasc in mine valori
  – cartile imi cer bun simt, responsabilitate si speranta
  – cartile sunt prietenii mei cei mai buni, care nu ma vor trada niciodata
  – cu cartile comunic deschis, fara a ma gandi ca cineva imi judeca tririle, starile, gandurile, convingerile si chiar prejudecatile

  Ce citesc?

  – cam tot ce-mi pica in mana
  – beletristica (preferatii mei sunt rusii per ansamblu, dar cand spun preferat nu pot sa nu ma gandesc la Zola, pe care il ador)
  – citesc poezii, documentare
  – citesc despre arta
  – acum citesc mai mult ca oricand psihologie
  – nu cred ca as putea citi carti despre masini:P

  o alta abordare gasesti aici: http://monicaolteanu.blogspot.com/search/label/carte

  Sper sa-ti placa:)

 15. Citesc pentru că, de-a lungul timpului, lectura a devenit parte integrantă a propriei mele personalităţi. O viaţă fără cărţi mi se pare stearpă, lipsită de sens şi de le culoare.
  Lectura este, în primul rând, un refugiu. Îmi satisface nevoia de inedit, mă ajută să mă transpun în situaţii dificile, şi să învăţ din ele. Citind, iau permanent contact cu lumi noi, călătoresc în afara timpului şi a spaţiului, depăşesc limitele propriului statut. Cunosc personaje, care, deşi prinse în spaţiul lor fictiv, reuşesc totuşi să îşi pună amprenta asupra mea. Pentru mine, cititul este, mai presus de toate, compensaţia pe care natura ne-o oferă pentru nenorocul de a putea trăi o singură viaţă.
  În ceea ce priveşte motivaţia, hmmm … Cândva, au fost părinţii, tata cu precădere. Îmi descria anumite cărţi în culori atât de vii încât nu rezistam tentaţiei de a le citi. Datorită lui i-am descoperit pe Jules Verne, Karl May Jack London, cât şi pe mare mea dragoste, Agatha Christie. Mai târziu, dorinţa de a citi a devenit o motivaţie în sine. Cu cât citeam mai mult, cu atât îmi doream mai mult alte cărţi, pe care să le „absorb”, în care să mă pierd. Bineînţeles, au existat şi momente în care „setea” pierea, în care până şi vederea unei cărţi era suficientă pentru a-mi provoca o depresie. În acele clipe, refugiul meu era biblioteca, sau o librărie mai bine aprovizionată. Ajunge să îmi arunc privirea printre rafturi, să descopăr titluri sau autori pe care îi doream de mult, pentru ca pasiunea să renască cu o şi mai mare intensitate.
  Ce citesc? Niciodată ceea ce îmi impun alţii. În materie de cărţi, sunt o rebelă. Citesc orice, fără continuitate, fără structură, „sar” cu uşurinţă de la Dostoievski la Rodica Ojog-Braşoveanu şi de la Agatha Christie la Ismail Kadare, deseori citesc 3-4 cărţi în paralel tocmai pentru a-mi satisface nevoia de varietate. Totuşi, dacă ar fi să fac un top al favoriţilor, el ar include:
  • „Pe aripile vântului” Margaret Mitchell – un roman genial, l-am citit de 20 de ori până acum şi revin asupra lui an de an, cu aceeaşi plăcere
  • Romanele poliţiste, în special cele marca „Agatha Christie”
  • Romanele de dragoste bune (clasicii, precum „Jane Eyre” sau „La răscruce de vânturi” dar şi romane ceva mai noi cum ar fi „Citadela” lui Cronin)
  • Literatura japoneză – am descoperit-o recent şi m-am îndrăgostit de ea
  • Romanele psihologice

 16. Abia acum văd cânt de lung mi-a ieşit răspunsul, scuze :|. Felicitări pentru iniţiativă, tema concursului e foarte inspirată.

 17. @Monica: am citit postarea ta despre cărți, despre gustul și sentimentul pe care ți-l trezesc :)
  Mi-a plăcut, da, chiar mi-a plăcut :*

  @Iza: mulțumesc pentru acest răspuns frumos și elaborat, mă bucur că oamenii au fost încântați de ideea acestui concurs :)

 18. Draga mea, superbă inițiativă :) Eu am învățat să citesc la 4 ani pentru că mi-am dorit foarte tare să-mi citesc singură Aventurile lui Habarnam (după ce mi le citiseră ai mei de se plictisiseră). Și de atunci nu m-am mai oprit :D De pe la 3-4 ani am conștientizat că îmi iubesc părinții, că trebuie să mănânc când mi-e foame, să dorm când mi-e somn, așa că și cititul e parte din mine, din ce îmi cere organismul și îmi bucură sufletul. Momentan citesc "Ultimii eretici ai Imperiului" de Vasile Ernu și am "pe țeavă" Peixoto "Nicio privire", Rushdie "Seducătoare din Florența" și "Urechile pisicii Olga" de Oana Dușmănescu.

 19. @Lia: mulțumesc :* îmi place lista ta de lecturi, știam că ești o cititoare și mă bucur că ai participat la concurs :* :* :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.