Titlu: Cele mai frumoase amintiri
Autor: Francoise Sagan
Editura: Nemira, București, 2009
Colecția: Babel
Traducere: (din franceză) Ion Doru Brana
Nr. pagini: 175
Preț: 23 de lei în Cărturești
Recomandare: DA, clar, atât pentru cei care iubesc autobiografiile cât și pentru cei care adoră să călătorească.
Figură emblematică pentru Franța anilor 50-60, Francoise Sagan, pasionată de Sartre și Camus, (pe primul chiar venerându-l), scrie în câteva zile un roman de 188 de pagini, care pune pe jar o societate destul de conservatoare. Romanul care o face celebră se numește Bonjour, Tristețe și descrie aventurile amoroase ale unei fete de 17 ani (mai multe nu știu că nu l-am citit). Autoarea avea 18 ani când a scris cartea, iar ei i-au urmat altele la fel de profunde și fără perdea. Ajunsă o celebritate, Sagan își permite o grămadă de excentricități care fac din ea un personaj mai mult decât un autor.
Cartea despre care scriu Cele mai frumoase amintiri este autobiografia ei apărută la Gallimard, Paris în 1984, carte, care a strâns în ea multe din frământările și peripețiile autoarei. Pe lângă talentul nemăsurat (deși ca elevă și studentă ea nu a strălucit), pe lângă fizionomia ei șubredă, Sagan a fost un caracter puternic, complex și extrem de dificil după cum spune chiar ea. Căsătorită, divorțată, apoi iar căsătorită și din nou divorțată, mereu înconjurată de prieteni mai mult sau mai puțin fideli, fâcând un copil pe care practic nu l-a crescut și gata oricând să lase totul pentru un bărbat interesant sau o noapte de beție la malul mării, “minunata” Francoise ne poartă în aventurile vieții ei prin cazinourile de la Monte Carlo, unde a pierdut averi pe care mai apoi le-a recâștigat, pe șoselele Coastei de Azur (era vitezomană cu multe accidente la activ) și pe plajele de la Nice și Saint Tropez. Ne povestește despre întâlnirile și prieteniile ei cu Billie Holiday, Tennessee Williams sau Orson Welles.
A publicat aproape 50 de romane și piese de teatru, cele mai multe fiind încununate de succes. S-a stins din viață pe 24 septembrie 2004, în vârstă de 64 de ani după o viață tumultoasă și plină de inedit. Cartea de față este una extrem de sinceră și denotă un umor fantastic, de altfel denotă și o luciditate pe care mulți nu i-au atribuit-o lui Francoise Sagan, însă scrisă la o vârstă când nu mai avea nimic de piredut, cartea străbate prin sentimentele încununate de resemnarea celei care le-a trăit.
Prima dată am citit despre Sagan într-o carte apărută anul trecut în această perioadă cu Săptămâna financiară și sincer am fost curioasă să aflu mai multe despre acestă scriitoare controversată, așa că i-am luat cartea când am vâzut-o la Cărturești. Acum am descoperit în librării o altă carte despre ea (scrisă de o autoare căreia nu i-am reținut numele) și vreau să o citesc… cât despre romanele ei, probabil le voi căuta la bibliotecă căci în librării nu am dat de ele :(
8 comentarii
Mi-ai starnit curiozitatea…
@Mărgeluta: asta am și vrut :)
oricum mă gândesc că ți-ar plăcea :)
Bianca,
Aimez vous Brahms? de Fr.Sagan.
Citeste-o sau vezi filmul cu Ingrid Bergman. Apoi mai…vorbim.
(E.G.)
@Eugeniu: da, vreau să citesc cartea și poate să văd și filmul, apoi cu siguranță o să povestesc despre ele :)
mi-am adus aminte! Anul trecut au reeditat in Franta intreaga opera a ei. deci poate ca de data asta cartile vor fi traduse in romana si va fi ceva mai simplu sa le gasesti in librarii. :)
@Oana: chiar sper :)
Nici eu – spre rusinea mea – habar nu aveam de cine este Francoise Sagan pana la "Femei celebre pe divan" de la Sapt Financiara. Aceasta colectii de biografii povestite pe scurt mi-a captat interesul si in masura timpului si posibilitatilor mi-am propus sa caut mai multe despre fiecare dintre femeile prezentate. Asa am ajuns la "Cele mai frumoase amintiri" :-) carte pe care ma bucur ca am citit-o. La randul ei aceasta carte m-a facut curioasa si sper ca in curand un roman scris de ea sa "cada" in mana mea. La recomadarile voastre poate chiar "Va place Brahms".
@Anonim: cam așa ceva au stat lucrurile și la mine :)