Prima dată pe 20 martie la fost la Tarnița, foarte aproape de Cluj, dar noi n-am mai fost niciodată așa că am savurat la maxim locul și am zis că după ce dă colțul ierbii ieșim (nu la păscut) la un grătar și o bălăceală în lac. De data asta nu am stat mult, am luat numai puțin aer și ne-am făcut planuri :)
Ieșirea asta a fost suficientă să ne deschidă apetitul pentru drumeție la început de primăvară, așa că de Florii, dacă tot a fost sărbătoare și vreme cât de cât bună (cel puțin sâmbătă) am plecat spre alte locuri relativ apropiate pe care nu le-am vizitat. Astfel că am ajuns în sfârșit la Sarmizegetusa Regia (da, acolo unde probabil ați fost toți prin tabere, mai puțin eu). Prima oprire a fost la Densuș unde ne-am întâlnit cu prietenii de la Timișoara (cam pe la jumatea drumului dintre TM și CJ) și am vizitat una dintre cele mai vechi biserici din România unde se oficiază slujbe. Biserica poartă hramul Sfântului Nicolaie și este construită pe locul unui fost altar roman (inițial dac) cu materiale aduse de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Locul este deosebit de frumos și de îngrijit, iar interiorul lăcașului de cult foarte interesant, picturile înfățișându-l pe Iisus în straie populare românești.
De aici a început drumul puțin aventuros, căci deși deținători ai unui GPS, ne-am rătăcit pe coclauri și abia după ce am mers pe un drum greșit o jumătate de ceas, după ce am trecut un deal cu serpentine mai ceva ca la Poiana Brașov, după ce am traversat tot cătunul Grădiștea Muncelului și am văzut niște copii care efectiv se jucau cu “curu’n praf”, am ajuns la drumul ce duce spre Sarmizegetusa Regia. Nu detaliez despre cât de puțin pus în valoare e locul pentru că a scris Clau pe Starlog deja, dar oricum dezolante locuri, m-am gândit sincer la oamenii care trăiesc pe acolo.
Sarmizegetusa Regia a fost capitala statului dac de la Burebista la Decebal. Înafara zidurilor cetății care încă mai există mai pot fi vizitate sanctuarele și calendarele. Practic acesta este punctul de atracție al cetății, leagănul culturii dace. Mi-a plăcut mult, recunosc chiar faptul că m-a încercat un sentiment reconfortant de liniște și bine. Poate chiar atunci nu am înțeles exact unde mă aflam, dar odată plecată de acolo din creierii munților (foarte bine așezată cetatea, 3 km am mers pe jos urcând muntele) am realizat că era probabil pentru prima dată când călcasem exact în teritoriul sacru al strămoșilor noștrii.
Vizita la Sarmizegetusa Regia nu ne-a mai lăsat loc de altceva în ziua de sâmbătă, astfel că am pornit să ne cazăm la Deva, pentru că a doua zi dimineața urma să plecăm spre Hunedoara să vedem Castelul Corvinilor. După un apus absolut minunat pris la Orăstie (am prin unul asemănător vara trecută când ne întorceam de la mare, și tot la Orăsție, pe același drum), am ajuns la Deva. Vă recomand călduros dacă treceți pin zonă cazarea la Motel Maestro, foarte frumos, curat, personal amabil, prețuri decente. Trebuie doar să treceți peste faptul că motelul se află în zona gării, iar noaptea se poate să mai auziți câte un tren. Eu cu antrenamentul de la Ineu, nu am auzit evident niciunul :)
Duminică a fost muuuult mai rece decăt sâmbătă, dar aveam în plan Castelul. Vreau să ajung pe aici cam de anul trecut și abia acum i-a venit rândul. Situat în municipiul Hunedoara, Castelul Corvinilor este o construcție impunătoare ridicată de Iancu de Hunedoara. În prezent se află în plină restaurare în exterior, iar în interior a fost deja transformat în mare parte în muzeu. Intrarea este 8 lei/personană și 5 lei taxa foto care chiar merită luată. Deși pe internet pozele prezintă un castel aproape mai frumos decât cel de la Bran, în realitate mie nu mi s-a părut să fie, însă cu siguranță este cel mai mare și frumos castel din zonă.
Cam așa am ieșit noi din bârlog, dar nu vreau să închei fără să vă spun că înainte să pornim spre casele noastre am mâncar în Hunedoara o pizza execelentă la Johnny. Chiar nu m-am așteptat să găsim așa ceva mai ales că eram undeva în zona pieței Obor, un loc nu foarte “drăguț” ca să spun așa… însă pizza aia e comporabilă cu cea de la 5 Colțuri din Arad sau cea de la Milanese de la Florești și asta e mare lucru.
11 comentarii
Foarte frumoase locuri. Sper sa ajung si eu candva pe acolo.
Eiiii , Bia…ati avut foc in talpi…hehehehehe…Dintre toate cele vazute , eu inca nu am ajuns la Costesti , la Sarmisegetuza…din pacate :(
Poate voi ajunge vreodata…
Super excursie ati avut , ma roade-n talpi acuma , ca pe Zambilica undeva…pfuai , nici nu sti ce pofta de duca mi-ai facut si sunt ofticata maxim, ca de sarbatorile astea TREBUIE sa stam loco , din cauza serviciului lui mustacila…
Minunat , minunat , minunat!
Fug sa vaz pozele de pe pi casa! :)
@Anca: daaa, îți doresc să ajungi… și nici nu e un traseu costisitor sau extrem de obositor :*
@Ana: :) foc în tălpi e chiar expresia potrivită… avem din ăsta mai tot timpul, dar că uneori nu ne mobilizăm să plecăm :) de data asta ne-a ieșit :*
Mi-am facut si eu planuri de duca… dar acum, nu stiu care dintre ele s-or materializa…
Foarte frumoasa iesirea ta si iti doresc sa ai parte de cat mai multe. :)
Pentru ca imi place fotografia: penultima este dementiala, cu tot cu flare-ul ala din stanga jos … Nota 10!
@Tomata: sincer de la tine mi-a venit ideea cu Hunedoara – Castelul Corvinilor :D văzusem anul trecut pe blog că ai fost acolo și mi-a plăcut, nici nu știam de existența lui până să citesc la tine :*
E important să ieși, dacă ți-ai făcut planuri nu renunța la ele, o să vezi că te vei simți mai bine dacă "te" scoți la aer proaspăt :)
@Robert: mersi frumos, meritul nu-i al meu, poza e făcută din partea dreatpă, eu cu șofatul de drum lung mă îndeletnicesc, însă recunosc ideea pozei a fost a mea, eu am fost cea impresionată de apusul acela superb :)
Of, de ce ai fost in Hunedoara fix când nu eram acolo ? :(
Oricum, este prima dată când aud de pizza la Johnny. În materie de pizza, pasta & co, preferata hunedorenilor rămâne Viva. Dacă ai ocazia să revii, te sfătuiesc să n-o ratezi, e tot prin zona Obor ;)
Ce frumos:)
Sper sa ajung si eu pe acolo candva. M-ai facut curioasa:):*
Foarte tari gotografiile:)
@Izabela: ooo, dacă știam căutam Viva, dar cum nu știam unde să mâncăm am intrat unde am nimerit, oricum noi eram în căutare de restaurant, numai că nu am găsit niciunul care să ne atragă :(
Next time, mergem la Viva și poate să fii și tu prin Hunedoara :D
@Monica: după cum mai spuneam, sunt șanse mari să treci pe aici, nu-i costisitor deloc, curaj să-ți faci :*
Frumoase locuri! Vara trecuta am fost pe acolo si mi-au placut la nebunie…mai ales Castelul Corvinilor…
Te astept si pe la Covasna…