Discobolul


… din volumul de Aforisme al lui Lucian Blaga.

Mai urmează: Elanul insulei, Ceasornicul de nisip și Din Duhul eresului.

Dialog de legendă. Un copil m-a întrebat: oare viermii care ne mănâncă în mormânt fac și ei mătasă?
După oarecare ezitare am răspuns: Depinde!”

Cea ma stranie întâlnire. Glasul propriu, dacă ni-l auzim cum ni-l aud ceilalți, ni s-ar părea cu totul străin. Când auzim glasul nostru pe o placă de gramofon, nu-l recunoaștem. Să nu fie oare la fel și cu sufletul nostru? Dacă ni s-ar da posibilitatea să-l întâlnim, sufletul nostru ni s-ar părea atât de străin, că nici nu ne-am opri ca să-l privim.”

Ah, simbolurile. Steagul este un simbol lamentabil: fălfâie după cum bate vântul.”

Mutilarea Universului. Prin ce ar putea să fie mutilat Universul?
Prin moartea înainte de vreme a unui om pe cale de a plăsmui un Univers al său.”

Cu penele altuia: Cu penele altuia te poți împodobi dar nu poți zbura. Acest lucru nu-l prea știu oamenii, dar îl știu păsările.”

Măreție fără efort. Ceea ce mă uimește totdeauna la un răsărit de soare este ușurința magnifică cu care se face, totală lipsă a efortului. Și totuși, prin ceea ce are loc se schimbă fața lumii.”

Discobolul. Discul solar se vede încă înainte de a răsări. Discul solar se vede câtva timp și după ce apune.
Fizica lămurește perfect acest fenomen. Privind însă lucrurile într-un fel mitic, totul se petrece ca și cum soarele și-ar arunca discul înaintea și-n urma sa.”

You may also like

3 comentarii

  1. Chiar daca Lucian Blaga nu se numara printre scriitorii pe care sa-i fi citit sau sa ii citesc interesata , trebuie sa recunosc ca aforismele lui scrise aici , mi-au placut mult.

  2. @Ana: Blaga e mare, știam încă din liceu când îi citisem poeziile, aprofundându-l, i-am descoperit încă de anul trecut și aforismele, de care m-am îndrăgostit… fii pe fază că mai public din ele, însă din alte volumașe happy

    @Monica: Și mie îmi place ca scriitor. Ca om a fost însă destul de complicat, a avut o viață tumultoasă și merita să fie mai cunoscut, este singurul filosof român care deține un "sistem", a fost o figură culturală emblematică pentru România, însă comuniștii i-au știrbit imagia în cele mai nasoale moduri. Dacă nu era fiica sa, probabil acum am fi știut și mai puține despre Blaga sad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.