Discobolul


… din volumul de Aforisme al lui Lucian Blaga.

Mai urmează: Elanul insulei, Ceasornicul de nisip și Din Duhul eresului.

Dialog de legendă. Un copil m-a întrebat: oare viermii care ne mănâncă în mormânt fac și ei mătasă?
După oarecare ezitare am răspuns: Depinde!”

Cea ma stranie întâlnire. Glasul propriu, dacă ni-l auzim cum ni-l aud ceilalți, ni s-ar părea cu totul străin. Când auzim glasul nostru pe o placă de gramofon, nu-l recunoaștem. Să nu fie oare la fel și cu sufletul nostru? Dacă ni s-ar da posibilitatea să-l întâlnim, sufletul nostru ni s-ar părea atât de străin, că nici nu ne-am opri ca să-l privim.”

Ah, simbolurile. Steagul este un simbol lamentabil: fălfâie după cum bate vântul.”

Mutilarea Universului. Prin ce ar putea să fie mutilat Universul?
Prin moartea înainte de vreme a unui om pe cale de a plăsmui un Univers al său.”

Cu penele altuia: Cu penele altuia te poți împodobi dar nu poți zbura. Acest lucru nu-l prea știu oamenii, dar îl știu păsările.”

Măreție fără efort. Ceea ce mă uimește totdeauna la un răsărit de soare este ușurința magnifică cu care se face, totală lipsă a efortului. Și totuși, prin ceea ce are loc se schimbă fața lumii.”

Discobolul. Discul solar se vede încă înainte de a răsări. Discul solar se vede câtva timp și după ce apune.
Fizica lămurește perfect acest fenomen. Privind însă lucrurile într-un fel mitic, totul se petrece ca și cum soarele și-ar arunca discul înaintea și-n urma sa.”

3 comentarii

  1. Chiar daca Lucian Blaga nu se numara printre scriitorii pe care sa-i fi citit sau sa ii citesc interesata , trebuie sa recunosc ca aforismele lui scrise aici , mi-au placut mult.

  2. @Ana: Blaga e mare, știam încă din liceu când îi citisem poeziile, aprofundându-l, i-am descoperit încă de anul trecut și aforismele, de care m-am îndrăgostit… fii pe fază că mai public din ele, însă din alte volumașe :)

    @Monica: Și mie îmi place ca scriitor. Ca om a fost însă destul de complicat, a avut o viață tumultoasă și merita să fie mai cunoscut, este singurul filosof român care deține un "sistem", a fost o figură culturală emblematică pentru România, însă comuniștii i-au știrbit imagia în cele mai nasoale moduri. Dacă nu era fiica sa, probabil acum am fi știut și mai puține despre Blaga :(

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.