Acest articol stă în draft de la finalul lui august 2021, chiar dacă, imediat după ce ne-am întors din Rhodos, la cald, am scris un articol de care mă bucur tare, pentru că nu m-a lăsat să uit detaliile organizatorice și impresiile proaspete. Din ce îmi spun statisticile (pe care le mai urmăresc din când în când) este și citit, ceea ce mă bucură în plus, pentru că poate a ajutat pe cineva să găsească alte informații despre Rhodos și să se organizeze mai bine. Încă de atunci aveam în plan să scriu despre cele mai frumoase locuri de pe insulă, dar (aproape) anul ce s-a scurs de atunci și până acum nu mi-a ajuns ca să și termin la timp ce aveam de povestit. Noroc că o prietenă își organizează anul acesta vacanța, în septembrie, în Rhodos și mi-a amintit de această poveste neîncheiată. M-am reîntors la ea cu pasiunea cu care scriam eu în trecut, mai ales că treaba asta m-a trimis și prin albumele cu poze (nu apucasem să aleg niciuna pe atunci, doar ceva text aveam), iar în miezul verii, pe caniculă, să revezi poze de la mare este ceva ce recomand ca activitate de “răcorire” ;) Și acum, să nu mai zăbovim în introducere pentru că Lindos și Rhodos Town așteaptă să fie descoperite!
Cele mai frumoase așezări din insula Rhodos: Lindos vs. Rhodos Town
Dacă ceva nu mi-a plăcut în Lindos, aglomerația poate fi menționată fără să clipesc. Bine, și căldura, dar să zicem că asta îți asumi când ajungi în Rhodos în iulie, mda. Dar, e musai să zic că mi s-a părut cel mai aglomerat loc din câte am văzut pe insulă, chiar dacă este superb. Cumva era de așteptat chiar și asta, Lindos-ul mi-a părut de o frumusețe de pe altă planetă: una albă cu flori cyclamen. Sigur, din pozele de mai jos ai zice că nu e nimeni pe stradă, dar să știți am rătăcit mult până să scăpăm de furnicarul creat pe arterele principale, ne-am îndepărtat mult de taverne și magazine, de zonele de promenadă și punctele de belvedere, ca să vedem așezarea cum e de-adevăratelea.
La fel ca multe orășele (sate în toată regula, dacă e după mine) mici din Grecia și Lindosul este un orășel de atmosferă (fost sat de pescari, actualmente sit arheologic), tipic insulelor, cu mult alb orbitor și bine întreținut, cu străzi foarte înguste și pline cu taverne și buticuri și desigur înflorit pe ici pe colo cu acea Bougainvillea cyclamen care pur și simplu îți ia ochii, indiferent de insula grecească pe care ai poposi. Lindos arată fix, dar fix ca în vederi, chiar pe coperta micului ghid al Rhodos-ului pe care l-am luat cu mine este imaginea Lindosului care se vede de pe plajă și de pe mare. Așa l-am văzut și noi pe viu!
Aflat la mai puțin de 50 de km pe uscat de orașul Rhodos, capitala insulei, el și-a pierdut cumva puterea comercială de odinioară, dar nu și strălucirea autentică. Pur și simplu cele două locuri nu se pot compara din acest punct de vedere. Lindos-ul este un obiectiv turistic în sine, vizitat pentru ce este el cu totul. Nu cred că vrei să ajungi în Lindos ca să faci ceva anume ci doar ca să-l vezi, poate să te așezi la o terasă cu un fresh sub nas, sau te scalzi în apele sale ca ceaiul de mentă (culoare și temperatură). Lindos Beach este una din cele mai frumoase plaje din Rhodos și a devenit instant și preferata mea când am văzut cât de potrivită este pentru cei mici. N-am nici cea mai mică îndoială că cele mai frumoase momente de plajă le-am petrecut aici. Poate și pentru că plajele cu un view de excepție sunt pe undeva slăbiciunea vacanțelor mele de vară.
Sigur, dacă ajungi aici axat să vizitezi și altceva în afară de străzile albe și plajele ideale, Acropola din Lindos care străjuiește așezarea de pe o colină își așteaptă vizitatorii. Se poate ajunge la ea pe jos urcând multe trepte (atenție la încălțări) sau cu “taxiurile” locale, simpaticii măgăruși pe care o să-i vedeți pe insulă peste tot. Panoramele de sus sunt uluitoare, dar asta vă pot spune doar din auzite și vizualizate online, căci n-am urcat la Acopola cu Albert, la 35 de grade și nici n-am avut nicio intenție de a chinui un măgăruș în acest scop. Dar cred că e frumos, la fel ca tot acest loc. Puteți ajunge aici atât pe uscat (mașină sau transportul în comun) cât și pe apă (variantă aleasă de noi, pentru că mie mi-e cam rău pe autobuz, oups!). Recomand așadar transportul pe apă dacă aveți probleme cu autobuzul, dar și pentru că Lindos-ul văzut de pe apă îți taie răsuflarea, mai ales că debarcarea se face în Golful Sfantul Pavel, unde apostolul însuși a debarcat în anul 43 d.Hr. pentru a aduce creștinismul pe această insulă. O capela mica și desigur alba ii este inchinată chiar aici Sfantului Apostol Pavel.
Nu pot trece la destinația următoare fără să precizez că imaginile de mai jos nu au absolut niciun filtru, ba chiar sunt făcute majoritatea la orele prânzului, când lumina nu este extraordinară… însă, frumusețile sunt tot frumuseți indiferent când și indiferent cum.
Și acum să ne mutăm 50 de km mai la Nord în Rhodos Town, capitala și cel mai mare oraș al Insulei Rhodos și al întregului arhipelag Dodecanez. Ce trebuie știut de la început este că acest oraș este un oraș în adevăratul sens al cuvântului, iar obiectivele turistice căutate de vizitatori se găsesc efectiv la tot pasul. Da, acesta este un loc de vizitat și probabil că dacă s-ar afla în altă parte, ar putea fi chiar țina unui city break. Așa, este “doar” cel mai puternic magnet al insulei pentru cei care nu stau 7 sau 10 zile numai în apă și la plajă.
Pe timpul șederii noastre în Rhodos, am călătorit de două ori din Faliraki în Rhodos Town și bineînțeles că nu am descoperit totul despre acest oraș, însă fiecare scurtă escapadă aici ne-a dus prin alte locuri și ne-a dezvăluit câte o altă față a așezării. Și n-ar avea cum să fie altfel, orașul datând din anul 408 î. Hr. și având o parte veche (medievală) foarte bine conservată și o parte nouă perfect integrată în peisaj. Poate cel mai cunoscut loc din oraș este Portul Mandraki, locul în care se crede că ar fi fost ridicat Colosul din Rhodos, una din cele 7 minuni ale antichității. În acest moment este locul în care acostează toate yahturile de lux și navele de croazieră, iar turiștii se plimbă printre mori de vânt fotogenice și pisici leneșe. Vizibil din port, dar și de pe mare, este Fortul Sfântului Nicolae, un loc emblematic, pe care îl regăsiți în toate prezentările despre insulă. De asemenea, pe o latură a portului, se găsește și cel mai mare lăcaș de cult din oraș, Catedrala Buna Vestire. Aveți ce face în port, noi la prima vizită am rămas doar în această zonă și ne-a plăcut foarte mult.
Din port, vă sugerez să vă îndreptați spre Orașul Nou, cel din afara zidurilor medievale, unde răzbate moștenirea venețiană. O să descoperiți o sumedenie de clădiri Art Deco în vecinătatea portului printre care celebra Piață acoperită, Teatrul, diverse clădiri ale administrației publice și dacă vă înhămați la o plimbare de jumate de oră, ajungeți și la Planetariu și aveți ocazia să treceți pe lângă superba Elli Beach, plaja a orașului. Dacă vă cazați în Rhodos Town cred că o zi puteți petrece doar în această zonă.
Însă, fără îndoială, piesa de rezistență a așezării râmâne Orașul Medieval cu zidurile sale groase ce par acolo de o eternitate și pentru eternitate, parte a orașului ce se află din 1988 sub protecția UNESCO. Orașul acesta vechi dintre ziduri groase și porți grandioase este foarte mare și dacă nu știi unde să te uiți mai întâi ratezi părți importante din el. Dacă zidurile imense, foarte bine conservate și porțile multe la număr nu prea le poți rata, unele piețe îți pot fi trecute cu vedere în amalgamul de frumusețe. Totuși, nu rata frumoasa Piață Argyrokastrou sau grandiosul Palat al Marelui Maestru dacă ești pus pe vizitat. Iar dacă nu ești pus pe vizitat pot doar să-ți spun că te vei bucura de plimbări fantastice și pline de șarm printr-un oraș care te va cuceri pentru totdeauna.
2 comentarii
Merci de recomendare Bianca!