Lavanda, minunea mov care ne inundă la începutul verii mai mult decât căile olfactive și vizuale îmi place și mie la nebunie cu TOT ce înseamnă ea. Sigur că Totul acesta a început cu un miraj: Provence-ul lui Peter Mayle și mai apoi a lui Ridley Scott în minunata încercare de a ecraniza una din cărțile lui Mayle, L’Occitane și cam orice cu lavanda (ceai, balsam de rufe și bineînțeles… înghețată). Din diferite motive, despre care poate chiar voi ajunge să vorbesc în acest articol, în Provence tot n-am ajuns, dar după ce am devorat cărțile lui Peter Mayle (cam 8 din ele, ca să nu epuizez, că de procurat le-am procurat, desigur) mi-am dat seama că “industria” de fake Provence în cel mai pozitiv mod posibil e la mare căutare la noi în țară, așa că…
… așa că, încă de pe vremea când nu era la modă să te fotografiezi în lanurile mov de lavandă, eu mi-am găsit un loc aproape de casă unde să mă plimb printre tufele mov și să-mi imaginez că sunt prin Valensole. Și adevărul este că în România este plin de lanuri cu lavandă unde ne putem petrece timpul învățând lucruri despre această plantă minunată și de ce nu, visând la zona din Franța care a făcut-o celebră.
Câteva lucruri despre lavandă:
Dincolo de faptul că este o plantă frumoasă vizual (atât proaspătă cât și uscată), având un important rol decorativ, lavanda este folosită din cele mai vechi timpuri pentru efectul său terapeutic. Ceaiul de lavandă ameliorează problemele digestive și are un efect deosebit de relaxant, iar uleiurile esențiale sunt folosite pentru vindecarea rapidă a rănilor și pentru a combate stresul și stările de anxietate. Deși parfumul său inițial este unul catalogat drept înțepător, lavanda este una din cele mai folosite plante în industria cosmetică (săpunuri, sare de baie, creme și parfumuri). Dar, nici în bucătărie nu o duce rău, fiind tot mai folosită în prepararea deserturilor de la prăjituri la biscuiți și până la înghețată (care este DEMENȚIALĂ!).
Originară din zonele mediteraneene (Nordul Africii, Egiptul de exemplu), ea se cultivă cu succes acolo unde solul este afânat, iar lumina soarelui asigură un sol uscat și căldură cel puțin 8 ore pe zi în anotimpul cald. Dacă plantele tind să nu se dezvolte corect înseamnă că umiditatea este foarte ridicată sau le-am udat în exces.
Lavanda înflorește de 2 sau 3 ori pe an în perioada mai/septembrie cu un maxim de mov la începutul lunii iulie în majoritatea cazurilor. În România acesta este și momentul în care în diferitele lanuri de lavandă se organizează “Festivalurile lavandei” când putem merge și fotografia lanurile mov, mânca bunătăți cu lavandă și cumpăra produse cu lavandă de la producătorii locali.
În Europa, deși lavandă este cultivată cu mare succes în tot bazinul Mării Mediterane, cea mai renumită zonă pentru cultivarea lavandei este Provence, o regiune interesantă atât etnografic cât și cultural din sudul Franței. Probabil au și știut să o promoveze fix atunci când ar fi trebuit și așa cum ar fi trebuit, cert este că de a jumătatea lunii iunie și până la final de iulie, această zonă atrage turiștii ca un magnet cu lanurile sale mov nesfârșite. Dacă ne hotărâm să vedem lavanda “la ea acasă” atunci când movul este cel mai mov trebuie însă să ținem cont de cât de multe precipitații au fost în primăvara de dinainte. Cu cât a plouat mai mult cu atât lavanda va avea maximul de înflorile mai târziu.
Unde găsim lanuri cu lavandă în Transilvania (locuri văzute și alte recomandări):
Tocmai datorită momentului maxim de înflorire (când e movul acela din cărțile poștale), eu n-am reușit niciodată să ajung în Provence pentru lavandă. Am ajuns toamna în schimb, dar din cu totul și cu totul alte considerente. Din motive ce n-au ținut de mine, în acești ani în care am aflat o grămadă de lucruri interesante despre planuța asta mov și-am citit efervescent din Mayle, niciun plan viabil de vacanță nu a putut fi făcut pentru jumătatea lui iunie sau începutul lui iulie. Da, asta este deosebit de important. Final de iulie și început de august este deseori prea târziu pentru cel mai minunat mov din lume. Dar nu m-am dat bătută, în anumite locuri trebuie să ajungi fix atunci când trebuie.
Lavanda Lola (Bonțida, jud. Cluj)
Să tot fie prin 2015 când am aflat că lavanda se cultivă cu succes și în România, iar la Bonțida lângă Cluj, o doamnă simpatică și pasionată are un lan nebun de mov și primește vizitatori, plus vinde ponturi celor care vor să-și cultive propria lavandă. Numai că, desigur, nu ne-am pus pe drum atunci, am mai așteptat să treacă doi ani, să-l avem pe Albert în burtică, iar eu să am chef de făcut poze burticii în lavandă. Și iată… așa am ajuns prima dată în lanul de la Lavandă Lola. Am scris cu acea ocazie un articol care îmi place și azi și pe care vă las să-l citiți ca să nu mă lungesc prea tare acum. După care, am mai stat doi ani ca să poată Al să sară printre tufe pe picioarele lui și iar ne-am fotografiat în mov. Duuupă care am mai stat doi ani (poate că nu stăteam doi, dar știm cu toții cum a fost 2020) și am ajuns la Bonțida în lavandă DIN NOU chiar weekendul trecut. Lanul mi se pare tot mai frumos, iar Festivalul lavandei organizat la Bonțida (Lavanda Fest) în ultimile două weekenduri din iunie, tot mai bine organizat. Anul acesta Festivalul s-a desfășurat în 19/20 iunie și 26/27 iunie, însă proprietarii au anunțat că lanul rămâne deschis vizitatorilor în continuare chiar dacă nu mai este organizat niciun eveniment pentru turiști. Nu știu cum va fi pe mai departe, însă în weekendurile de Festival biletul de intrare în lan a fost 10 de lei adult (în contul taxei primeai un buchețel generos de lavandă proaspătă), iar copiii au avut acces gratuit.
Lanul “Lavandă Lola” în iunie 2019
Lanul “Lavandă Lola” în iunie 2021
Din doi în doi :)
Cerdacul cu lavandă (Brebi, jud. Sălaj)
Povestea Cerdacului din județul Sălaj este una aparte, căci lanul de lavandă a apăruit aici în jurul unui proiect de suflet. Proprietara, întoarsă de pe meleagurile Franței cu movul de Provence curgându-i prin vene, a început restaurarea unei căsuțe tradiționale din Transilvania, veche de 100 de ani, transformând-o într-un loc de vis. Chiar ea spune că Cerdacul cu lavandă este un mic colț de Provence integrat în inima unui sat tradițional din Transilvania. Eu am aflat de acest loc de o prietenă și tot cu ea l-am și vizitat. Chiar dacă ne-a plăcut foarte mult, trebuie să precizez că înainte de toate, Cerdacul cu lavandă este o pensiune, iar lanul este unul de dimensiuni mai reduse, practic seamănă cu o grădină, însă una încântătoare numai bună să-ți bei cafeauna dimineața. Nu ne-am cazat aici, dar dacă avem de gând să o facem vom rezerva din timp, locația fiind extrem de căutată și foarte aglomerată în sezonul de maximă înflorire a lavandei. În fiecare an se organizează sezonier “Ziua porților deschise”, iar pentru cei interesați este important de reținut că acest eveniment are loc chiar duminica viitoare, pe 4 iulie.
La “Cerdacul cu lavandă” la început de iulie 2019
Tărâmul lavandei (Mădăras, jud. Mureș)
Acesta este cel mai mare lan cu lavandă și cel mai mare eveniment dedicat lavandei la care am ajuns. Nu știu povestea din spatele lui, însă cu siguranță se află foarte multă muncă. Se află în județul Mureș, în apropirea localității Mădăras și se întinde pe nu mai puțin de 5 hectare. De obicei, anual, Festivalul lavandei de la Mădăras se desfășoară pe parcursul a două săptămâni, dar în weekend-uri este destul de aglomerat, se fac ședințe foto și picnic-uri. Merită însă din plin, din anumite unghiuri lanul chiar pare nesfârșit. Noi l-am vizitat anul trecut la început de iulie, iar anul acesta perioada în care poate fi vizitat este 26 iunie – 10 iulie, așa că dacă doriți să ajungeți încă o puteți face, gratuit și fără niciun fel de programare. În plus, din ce am aflat anul acesta există acolo și o super atracție pentru cei mici, un loc de joacă gonflabil! Apropae că aș mai da o tură, dar nu știu câtă lavandă mai pot suporta băieții mei?! :)
“Tărâmul lavandei” la început de iulie 2020
Alte lanuri din apropiere la care îmi doresc să ajung pe viitor:
Lavender Farm (Cojocna, jud. Cluj) se află chiar foarte aproape de Cluj, însă am auzit de ea doar anul acesta. Din păcate am ratat în acest an evenimentul lor “Redescoperă Cojocna”, din acest motiv lăsam lanul de la Cojocna pentru o altă dată.
Lavandă Aiud (Aiud, jud. Alba) este o afacere mică, de familie ce se află pe lângă orașul cu același nume, din ce înțeleg într-un cadru frumos cu vedere spre Apuseni. Ideea vizitării unui lan de lavandă aici poate fi foarte nimerită cu atât mai mult cu cât Aiudul este de vizitat ca oraș, având o fortificație faimoasă și împrejurimi cu mare potențial turistic.
La rue de lavande (Badon, jud. Sălaj) m-a atras încă de când am ajuns la Cerdacul cu lavadă, tot în județul Sălaj, însă îmi place ideea de a lăsa locuri frumoase de văzut pentru o dată următoare. Afacerea se promovează foarte bine pe rețelele de socializare și putem oricând participa la frumoasele lor evenimente. Începând de sâmbătă, 26 iunie, cultura și-a deschis porțile pentru vizitatori, timp de 3 weekenduri consecutiv. Așadar dacă sunteți în zonă și aveți chef de poze mov, încă două weekenduri mai aveți la dispoziție 3/4 iulie și 10/11 iulie între orele 9 și 21.
Lavandă di Maria (Târnăveni, jud. Mureș) se află pe frumosul drum ce duce spre inima Transilavaniei, la Sighișoara. Fără să faceți cine știe ce ocol puteți ajunge în lanurile parfumate în perioada 26 iunie/11 iulie, ATENȚIE, nu doar în weekenduri (între 9 și 21) ci și în timpul săptămânii (de la 16 la 20). Așadar, dacă vă aflați într-un periplu prin țară nu ezitați să vă clătiți ochii și cu puțin mov.
Lavandă Triteni (Tritenii de Jos, jud. Cluj) este un alt loc din județul Cluj care își așteaptă vizitatorii în lavandă pe ruta Cluj – Turda – Câmpia Turzii. Lanul se află și el la maximul de înflorire, așa că aveți la dispoziție și weekendurl viitor pentru a trage o fugă. Din imagini pare un loc frumos îngrijit, cu drag și promovat destul de bine.
Pentru iubitorii lavandei și ai Provence-ului:
Top 5 articole despre lanurile de lavandă din România
- Călătorii la singular (articolul meu favorit despre lavanda din România) 10 locuri din România unde poți fotografia lanuri de lavandă înflorită
- Ingrid Zen Momenets 17 Campuri de lavanda in Romania unde trebuie sa ajungi
- Designed to travel Unde vizităm câmpuri de lavandă în România
- Lipa-lipa Unde găsești lanuri de lavandă în România
- Cluj Life Lanuri de lavandă aproape de Cluj
Top 5 cărți despre Provence
- Tetralogia “Un an în Provence” (memorii) – Peter Mayle (A year in Provence, Toujours Provence, Encore Provence, 25 years in Provence) + majoritatea cărților sale
- Hotel Pastis (roman) – Peter Mayle
- My life în France (memorii) – Julia Child
- Bucuria vieții – Irving Stone
- 7 ani în Provence – Ioan T. Morar
Visând la Provence
Un film: “A good year” (Un an bun), ecranizarea cărții cu același nume a lui Peter Mayle este unul din cele mai relaxante filme pe care le-am văzut. Povestea romantică a lui Max Skinner (interpretat de Russell Crowe) într-un decor idilic n-are cum să nu te facă să visezi la Provence cel puțin 120 de minute. Cred că trebuie să-l revăd, îmi dă o nemaipomentită stare de bine!
Un blog: “VacanteVacante” cu mult Provence (2 ani mai exact) scriși de Mihaela exact așa cum au fost ei cu bune și cu rele, cu mult umor și luat în serios acolo unde mulți spun că “dulcele” ar fi mai dulce decât este. Am citit cu nesaț, ca pe o carte bună, toate articolele despre Provence și dacă mă ia valul cred că le voi reciti…
În loc de încheiere, o imagine cu Provence-ul din mintea mea :) (sursa foto)
5 comentarii
Foarte frumos! Și mie îmi sunt cunoscute lanurile de lavanda de multa vreme, de când nici nu auzisem de Provence, mai exact din copilăria petrecuta în Bărăgan, ca sa vezi :)). Se cultiva lavanda (plus multe alte plante frumos mirositoare) la Fundulea, cam la 35 km de București, unde se făceau cercetări pentru plante medicinale și aromatice și unde de altfel lucrau părinții mei. Foarte multe plante aromatice îmi miros și acum a copilărie.
Noi vom merge si anul acesta în vacanta în Provence, la malul marii ce-i drept, nu la Valensole, însă va fi cam târziu la sfârșit de iulie, început de august pentru o escapada în lanurile de lavanda. Va fi recoltată pana atunci.
O vara frumoasa va doresc, Bia!
Da, unde mai pui că au și marea acolo, dincolo de lanurile de lavandă!?
Cat despre perioada, îmi aminestesc și eu, că atunci când am ajuns în Sudul Franței toamna, când se vorbea despre Provence lavanda parcă nici nu ar fi existat vreodată. Oricum, Provence este și despre acele orășele și sate absolut minunate, care sunt oricând numai bune de vizitat :)
ador levantica sub orice forma, oricand, oriunde
Niciodata nu am fost impresionat si niciodata nu mi-o placut Franta, e o tara migratoare in care nu mai exista francezi defapt…