Cine nu este la prima vizită pe Bialog cunoaște deja rădăcinile mele arădene, faptul că iubesc verile caniculare din Câmpia de Vest și că orice lucru legat de orașul Ineu îmi provoacă nostagii intense. Vara aceasta, după mulți ani, să tot fie cam 8, am reușit să petrecem o mini-vacanță la Ineu, care mai nou se numește “la bunici”. Dar despre ea, poate într-un alt articol. Acesta este însă un articol izvorât tot din inspirația care mi-a venit la Ineu, căutând metode care să ne permită să mai evadăm din când în când și în altă parte, mai ales că cineva mic dorea să se plimbe uneori și cu mașina. Am realizat cu ocazia asta că județul Arad este destul de aglomerat în obiective turistice, așa redus ca dimensiuni cum pare el pe hartă. Pe multe le-am văzut de-a lungul anilor, pe altele le-am descoperit recent, iar unele probabil așteaptă să fie descoperite sau redescoperite de mână cu Albert. Virtual, azi mergem împreună la unele dintre ele… sper să vă placă și să puneți pe lista de călătorie câteva din locurile următoare, mai ales că această vară se anunță a fi pentru toată lumea bogată în călătorii în România.
10 locuri frumoase pe care le poți vedea în județul Arad
1. Centrul istoric al Aradului este înainte de toate un loc plin de culoare, care mi-a plăcut întotdeauna. Știu că mulți arădeni spun că centrul orașului lor este mic și poate fi văzut într-o plimbare de 15 minute, însă asta nu cred că este ceva neapărat rău. Stilurile întâlnite aici sunt dintre cele mai diverse, de la Palatul Administrativ (unul din cele mai frumoase sedii din țară) în stil renascentist, la eclecticul Palat Neuman și până la Teatrul Clasic ”Ioan Slavici” construit în stil neoclasic, centrul orașului este un muzeu în aer liber, pe care îl poți vedea doar ridicand ochii din pământ. Dintre lăcașurile de cult vă recomand să intrați în Biserica „Sf. Anton de Padova”, prinicipala biserică catolică a Aradului, o frumusețe renascentisă edificată în anul 1904 și în Biserica Roșie (evanghelic-luterană), construită în anul 1906 în stil neogotic.
2. Cetatea Ineului este un loc pentru care mi se rupe sufletul, dintotdeauna în paragină, o vedeam zilnic și o văd în continuare ca pe un simbol al Ineului, de care toți vor să se ocupe, dar pare că nu se ocupă de fapt nimeni. Totuși… este minunată și cu un potențial imens. Istoricul cetății nu-l voi expune eu acum, însă trebuie să știți că deși există din perioada medievală, cel mai mult și-a pus amprenta asupra ei ocupatia otomana, începând din 1566. Cetatea poate fi văzută bine din exterior, se află în centrul orașului Ineu, în interior oricum nu este nimic de văzut. Locul este foarte fotogenic, destui au ales să-și facă fotografiile de nuntă aici, chiar și noi :) P.S. Dacă ajungeți la Ineu dați o fugă și până la Moara cu Noroc.
3. Cetatea Șiriei este un alt loc din județ care îmi place foarte mult. Prima dată am ajuns aici undeva prin clasa a IV a. Țin minte și azi acea zi de vară, acea căldură sufocantă și acel urcuș la care nu m-am dat bătută alături de colegii mei și de doamna învățătoare. S-ar putea să fie cea mai frumoasă variantă de day trip din Arad. Nu este foarte accesibilă pentru copiii mici, însă minunată pentru drumeție în familie (cu copii mai mari) sau grupuri de prieteni. Șiria este la mijlocul distanței dintre Ineu și Arad, aflându-se la jumătate de oră distanță de fiecare dintre ele. Despre istoria cetății puteți citi aici.
4. Cetatea Dezna, poate că nu este cel mai cunoscut obiectiv turistic al Aradului însă categoric este un loc frumos, mai ales atunci când ne gândim la priveliștea spectaculoasă obținută de sus. Accesul se face direct din șoseaua ce leagă Sebișul de Moneasa, însă trebuie să știți că ruinele nu sunt dintre cele mai bine conservate, dar panorama satelor din jur merită fiecare pas făcut de la poale și până în vârful dealului de unde ai o privelişte de nota 20 spre satele ce înconjoară Codrul Moma. Traseul marcat spre Cetate este destul de abrupt şi te poţi abate uşor de la el ceea ce îţi va îngreuna urcuşul. Totuși, nu-ţi ia de la baza dealului mai mult de 30 de minute să ajungi sus…
5. Stațiunea Moneasa se află la poalele munților Codru Moma și este recunoscută mai întâi pentru izvoarele cu apă termală ce fac din ea una din cele mai cunoscute stațiuni balneo-climaterice de la noi. Lacul cu nuferi și Peștera liliecilor sunt de asemenea două obiective turistice care te pot trimite la Moneasa pentru aerul curat și atmosfera veșnic de vacanță. În tinereţea părinţilor mei să dai o fugă la Moneasa era o excentricitate de weekend. Deși nu mă declar un fan al stațiunilor balneo și știu că epoca de glorie a stațiunilor de acest gen a cam apus, n-am putut să nu includ Moneasa în acest articol, mai ales că am vizitat-o de atât de multe ori!
6. Parcul dendrologic Macea se află în localitatea cu același nume situață la 20 de km de Arad și la 5 km de orașul Curtici. În prezent grădina botanică pe o suprafață de 20 de hectare aparține Universității de Vest “Vasile Goldiș”, dar poate fi vizitată gratuit de oricine dorește (muzeele din interior probabil sunt cu taxă, dar nu știu să vă dau detalii, pentru că nu am intrat). Pe lângă selecția impresionantă de plante și arbuști, o altă atracție a parcului este Castelul Cernovici, construit în stil neoclasic, o altă bijuterie arhitecturală a zonei, care din păcate nu a fost restaurat de mai bine de 60 de ani, însă tot minunat și fotogenic a rămas.
7. Mănăstirea catolică Sfânta Maria Radna se află în apropierea orașului Arad, ea aparține cultului romano-catolic și este principalul loc de pelerinaj din Dieceza de Timișoara. În anul 1992 papa Ioan Paul al II-lea a conferit mănăstirii titlul de basilica minor. Ansamblul monumental este format din biserica propriu-zisă și din alte trei corpuri de clădire, toate monumente istorice și de arhitectură din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Este exact genul acela de loc care nu pare din România, un tuscan vibe răzbate peste tot, iar liniștea chiar este la ea acasă. Este un obievtiv turistic cu câteva clase peste multe altele din zonă. Super recomand vizitarea lui!
8. Mănăstirea ortodoxă Feredeu este așezată pe un deal, la altitudinea de 427 m și este înconjurată de o pădure foarte deasă. Lăcașul de cult a fost ridicat în imediata apropriere a izvorului care a dat și numele mănăstirii, cu referire la existența unui feredeu renumit din zona Munților Zarandului. Existența unui așezământ monahal la Feredeu este menționată pentru prima dată în urmă cu mai bine de 215 ani, când în imediata apropiere a locului unde a fost înălțată mănăstirea, se afla un schit cu un paraclis lângă un izvor cu apă făcătoare de minuni. Deși nu este cea mai mare și mai cunoscută mănăstire din județ este un loc extrem de verde, de plăcut și de linișit (mai puțin la marile sărbători) ce poate fi vizitat cu ușurință.
9. Casa Memorială Ioan Slavici (foto) sau ca să-l denumim exact Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” se află în Castelul Bohus din localiatea Șiria. Clădirea care adăpostește muzeul este un castel construit în stil baroc târziu în 1838, care a aparținut familiei nobiliare Bohus. Expoziția permanentă este dedicată scriitorului Ioan Slavici (1848 – 1925), născut în Șiria, și compozitorului Emil Monția (1887 – 1965), născut la Șicula (o altă comună din județul Arad), dar care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în comuna Șiria. Dintre exponate pot fi amintite: fotocopia extrasului de naștere al scriitorului Ioan Slavici, o notiță a sa, scrisă de mână la vârsta de 10 ani, fotocopii după actele de școală, diplomele obținute la absolvirea cursurilor liceale, la Arad și Timișoara, fotografii din perioada studiilor la Viena. De menționat este pianul compozitorului Emil Monția, la care îmi amintesc că, la vizita de prin clasele primare două colege au fost lăsate să cânte (tocmai luaseră lecții de pian la cineva din zonă) și mi-a lăsat o amintire așa de frumoasă că nu am uitat-o nici azi.
10. Castelul de la Săvârșin (foto) este un conac deținut de Familia Regală a României și situat pe domeniul de la Săvârșin. Fiind proprietate privată nu se poate vizita efectiv însă poate fi văzut din șoseaua principală Arad-Deva. Castelul se află într-un parc botanic ce se întinde pe aproape întreg domeniul. Familia Regală a României obișnuiește să-și petreacă Sărbătorile de iarnă aici, reședința putând fi văzută în toată splendoarea ei atât interior cât și exterior în cartea Principesei Margareta și a Principelui Radu, “Crăciunul Regal”.
Alte locuri din județul Arad de care știu, dar la care nu am ajuns încă, poate voi ați ajuns și îmi puteți spune care din ele merită cu adevărat să fie “încercate”:
- Cetatea Șoimoș (văzută din șosea și constat că este posibilă urcarea cu copiii)
- Lacul și plaja Ghioroc (văzute și acestea, dar neîncercate)
- Lanul de lavandă de la Mailat (Lavandair)
- Mănăstirea Gai & Mănăstirea Hodos Bodrog
- Muzeul Cofetăriei din Arad
- Castelul Purgly din comuna Sofronea
- Băile Lipova
- Mănăstirea Bezdin de la Secusigiu (mânăstire a comunității sârbe)
3 comentarii
Salut. Habar nu aveam ca Aradul are asa locuri frumoase. Ce-i drept am fost doar in trecere, dar parca as lua in considerare un sity break in zona. crezi ca m-as descurca sa vizitez locurile intr-un week-end?
N-am fost niciodata in Arad dar vad ca merita. Mersi pentru lista.
Cam neîngrijit acest oraș!
Autoritățile nu se prea implică,din păcate!
Un turist….