În timp ce îmi făceam curaj să încep acest articol, nori pufoși, dar genul acela prevestitor de ploaie ce va dura, alungau de pe cer ultimele raze cu adevărat calde din această vară nesperat de lungă și de luminoasă. Primele 18 zile din septembrie au fost mai frumoase, mai calde și mai însorite, ca ultimele 18 zile din august. Am mai văzut toamnă lungă și cu soare la Cluj, destul de des chiar (oricum, metafora “toamnă nebun de frumoasă” s-a născut aici), dar parcă vară așa de lungă și de caldă, niciodată…
Vremea la Cluj chiar și vara mi se pare, în continuare, a avea o personalitate de adolescent rebel. Ne adaptăm la asta și dacă nu o putem educa pe ea, ne educăm pe noi, dar ce fericiți ne face atunci când ne ascultă dorințele! :)
În ultimele două weekenduri m-am simțit în plină vară și am acționat în consecință, din dorința de a mă sătura de soare și căldură până vara viitoare. Ce mi-am dorit de la cele două weekenduri însorite a fost relaxarea combinată cu plimbări și descoperirea unor locuri apropiate de casă, care să constituie un road trip pe cinste și care să ne rupă de săptămâna de lucru într-un mod cât mai plăcut, deloc abrupt, dar care să ne și încarce bateriile pentru săptămâna următoare și tot așa.
În primul weekend (10/11 septembrie) am făcut un day trip to Sălaj pentru că ne doream de multă vreme să ajungem la Grădina Zmeilor și tot nu s-a potrivit. Doar că am legat de acest obiectiv și Castrul roman Porolissum și a ieșit o zi foarte plină la finalul căreia ne-am declarat încântați de tot ce am văzut. Dar să le luăm pe rând:
Grădina Zmeilor (sau stâncile de pe dealul Dumbrava) este o rezervație naturală din județul Sălaj, aflată în apropierea orașului Jibou (da, cel cu superba Grădina Botanică). Formațiunile geologice de aici sunt practic un ansamblu neregulat de stânci cu forme bizare botezate oarecum după felul în care arată: Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul și Sfinxul… Vă puteți pierde printre ele ore bune (traseul este foarte ușor, poate fi făcut și de copiii), vă puteți cocoța pe ele, sau puteți trece prin crăpăturile lor dacă sunteți suficient de subțirei. Ce mai, puteți petrece aici o jumătate de zi și le puteți fotografia din toate unghiurile. În plus, formațiunile se schimbă în timp datorită factorilor meteo, așa că poate în 10-15 ani putem vedea o Grădină puțin diferită față de cea de acum ;) Accesul în rezervație este gratuit, iar o parcare, de asemenea gratuită, vă stă la dispoziție la baza dealului…
Castrul roman Porolissum te face să te simți parte importantă din istoria României printr-o simplă plimbare pe granița fostului Imperiu Roman. Porolissum a fost un oraș roman din Dacia, stabilit ca tabără militară în jurul anului 100 d.Hr. Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România, pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum în apropierea Zalăului, cunoscut pentru Serbările romane ce au loc aici an de an, pe la jumătatea lui iulie. Săpăturile arheologilor sunt încă în desfășurare, dar ce puteți vedea în acest moment acolo este o adevărată lecție de istorie în aer liber, de care ar fi păcat să nu aveți parte. Nouă ne-a plăcut foarte mult. Mai mult ca la Grădina Zmeilor, care se bucură a fi supremul obiectiv turistic al zonei. În plus la poalele sitului se află pensiunea restaurant Casa Romană, o descoperire inedită, o oază de relaxare cu specific italian (cum altfel?) unde ne-am delectat cu o pizza excelentă… P.S. Accesul în sit se face contra sumei de 4 lei, parcarea inclusă.
În al doilea weekend (17/18 septembrie) mi-am dorit cu disperare un picnic în natură, mai ales că am fost tot mai surprinsă de felul minunat în care soarele încă strălucea și încălzea. Dar pentru că nu am vrut să-l facem totuși în Florești ci într-un cadrul oleacă mai pitoresc, am pornit spre Valea Drăganului și ca să avem poftă de mâncare odată ajunși acolo, ne-am oprit pentru o scurtă drumeție la Cetatea Bologa. Inutil să mai dezvolt cât de fain a fost și acest weekend, dar totuși o fac de dragul unor sugestii ce s-ar putea să vă pună și pe voi pe drumuri ;)
Valea Drăganului cred că este cel mai pitoresc loc din apropierea Clujului. La doar 70 de km, la poalele munților Meseș și Vlădeasa, străbătută de râul Drăgan se află această vale parcă desprinsă din cărțile poștale. Zona este foarte cunoscută mai ales datorită Barajului Drăgan – Floroiu, al doilea baraj ca mărime din țară după Vidraru. Zona este de o frumusețe incredibilă, iar lacul de acumulare văzut de sus, din una din pădurile de brazi ale Apusenilor, zici că e un loc din unul din filmele lui Walt Disney. Toată lumea îți va spune cât de magic pare acest lac calm la suprafață și de o violență incredibilă în adâncuri, dar până nu te vei convinge cu ochii tăi nu vei crede. Noi cred că am făcut alegerea cea mai bună pentru un picnic și nu cred că va fi egalat în curând de un picnic în altă parte…
Cetatea Bologa cred că este cel mai frumos loc din județul Cluj de care nu prea știe nimeni, deși Regele Sigismund de Luxemburg a donat Bologa împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Brașov a tratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman. Deci ar fi putut avea un destin mai bun acest loc și totuși… Da, sigur că cei care-s călători de meserie știu de ea, dar mă refer la faptul că locul nu este promovat deloc, niciunde, parte din el este acoperit cu vegetație și abia dacă îl zărești din drumul principal. Mie îmi plac la nebunie aceste cetăți (ruine), căci mi se par foarte fotogenice și știu că în general au în spate câte o poveste faină ce merită descoperită. Fortăreața a servit și drept refugiu pentru populația locală în momentele tulburi din istorie și cu toate acestea tot în paragină a rămas, însă, chiar și așa merită din plin atenția noastră.
Acestea fiind spuse, dacă mai prindeți vreme bună toamna asta (sigur o să prindeți, chiar dacă nu 28/30 de grade) și sunteți prin apropierea Clujului, oricare din aceste idei de schimbare a peisajului se încadrează la categoria “escapade de weekend” (sub 100 de km față de Cluj, road trip, day trip, peisaje memorabile, locuri de văzut, picioare de bătut)…
P.S. Tot din seria “ce să mai facem într-o toamnă însorită?!” ar putea fi considerată și ședința foto în fân, mai ales când fânul de pe câmpurile noastre seamănă, mai nou, atât de bine cu fânul de pe câmpurile toscane ;)
3 comentarii
Uite ca la Gradina Zmeilor nu am ajuns! O punem pe lista pentru la anul. Iar daca tot vom fi in zona, cred ca bifam si castrul roman ca prea l-ai prezentat asa bine. Multam!
Ar fi ok vazute impreuna, sunt tare aproape :)