Se face că după 3 zile de ploaie cu bulbuci și temperatură de 12, hai 14 grade, la final de iunie, o sâmbătă însorită să pară ruptă din Rai. Nici nu se punea problema să nu profităm de ea, căci la modul cel mai serios, aș fi intrat în sevraj dacă nu aș fi ieșit la soare ori dacă nu aș fi lăsat vântul cald să mă coafeze. Pe acest fond a venit rândul unei destinații din județ, pe care am tot lăsat-o undeva în coada listei…
Și pentru că la cele de mai sus s-a adăugat și o poftă de pește proaspăt, am făcut un traseu mișto care ne-a ocupat aproape toată sâmbăta, deși nu ne-am așteptat. Am pornit de la Florești ce e drept că la prânz, după un mic dejun târziu și am ajuns la Săcălaia înainte de ora 14. Nu ne-am grăbit, am luat drumul cel lung, cel ce duce la Gherla, ca să profităm de șoseaua mai bună și ne-am oprit numai atunci când am zărit renumitul Lac al Știucii. Aici, ne-am oprit la pensiunea cu același nume, pe care am descoperit-o drăguță, cu piscină(!!!) și o terasă plină de turiști. Bănuiesc că Electric Castle a fost de vină pentru mulțimea de turiști din zonă, căci Bonțida se află la aproximativ 20 de km distanță.
Lacul de la Săcălaia, botezat după peștele predominant care-l populează, a fost declarat rezervație naturală datorită păsărilor rare de aici. Mărturisesc că n-am văzut nici țipenie de pasăre, dar așa o fi, unele poate n-au venit încă din țările calde :) N-am zăbovit lângă Lac mai mult decât am devorat păstrăvul comandat și care mi-a părut delicios, mai ales că eu pap pește de la rar la extrem de rar. Prețurile sunt decente, mâncarea vine relativ repede, deși inițial ni s-a spus că va dura ceva, având în vedere că terasa era aproape plină, dar totuși n-a fost cazul să ne panicăm.
De aici am luat-o spre Sic, ca să vedem renumitele Stufărișuri. Ei bine, la aceste Stufărișuri mi-am dorit să vin de o groază de vreme, ele fiind foarte fotogenice în orice sezon. Stufărișurile de la Sic alcătuiesc o arie protejată (rezervație naturală), o zonă umedă în lunca văii Fizeșului (afluent al Someșului Mic) alcătuită din mlaștini și iazuri cu vegetație de stuf și papură. Aceste atribute fac ca Valea Fizeșului să fie supranumită Delta Transilvaniei.
Dar, înainte de a veni la Stufărișuri (sau după, depinde din ce parte ajungi aici) musai o oprire în Sic, să vezi cât de minunat arată. Biserica Reformată, proaspăt renovată și recondiționată, zici că e din Austria, Primăria arată în așa fel, că până n-am clipit de două ori, am crezut că e pensiune, iar comuna în general mi s-a părut una din cele mai frumoase din județ. Ca o paranteză deloc patrioată vreau să vă spun că cele mai faine comune din Cluj sunt conduse de UDMR. Köszönöm szépen!
Revenind la Stufărișuri, vreau să vă spun că spre surprinderea mea există o parcare amenajată aici unde poți lăsa mașina, iar aceasta s-a umplut la plecarea noastră. Niște turiști de prin sudul țării erau deja aici și știau multe despre loc, acolo i-am găsit, acolo i-am lăsat. Traversarea integrală a Stufărișului durează cam un ceas cu tot cu opriri pentru poze și pentru glume și pentru a lot of fun!
Mic îndrumar de vizitat Stufărișuri :)
- hai cu papuci comozi și fără pic de toc, căci ai de mers pe niște scândurele șubrezele
- hai cu pantaloni lungi, sau ciorapi lungi, sau fuste lungi, de asemenea mâneci lungi sau măcar până la cot, că altfel fiecare atingere de stuf va fi resimțită ca un cuțit ascuțit pe pielea fină (ouch)
- hai cu aparatul foto, e un loc fain de pozat, am văzut si sesiuni foto de logodnă sau de nuntă de aici, mi-a plăcut la nebunie să fac poze, dar și să pozez :D sigur o să-ți placă și ție, mie astea mi-au ieșit
- hai cu gândul că o să vezi șopârle și poate chiar șerpi (eu n-am văzut din fericire șerpi, numai șopârle), tot felul de insecte și presupun că seara o sumedenie de țânțari
- hai cu nervi tari, pentru că drumul de întoarcere spre Jucu arată ca imediat după război, după primul război, noroc că treci de el în 20 de minute
- hai cu vreme, hai cu prietenii și hai într-un weekend cu soare, o să-ți placă 100%
P.S. Dacă nu ai mai fost pe acest traseu sau în zonă, nu uita că foarte, foarte aproape se află Mănăstirea Nicula, un loc deosebit de frumos, o Mănăstire celebră pentru Icoana Făcătoare de Minuni. Am fost anul trecut și am scris aici.
2 comentarii
De dorit sa lasi copilu’ acasa ca-l pierzi prin stufaris. :) Dar buna ocazie pentru parinti pentru a fi singuri :).