Nu mai pot și nu mai vreau! Și asta tot de la vârstă este :) Dacă ați văzut filmul La Grande Bellezza poate vă aminți replica lui Jep Gambardella: The most important thing I discovered a few days after turning 65 is that I can’t waste any more time doing things I don’t want to do. Și poate că tocmai odată cu vârsta (de 30 în cazul meu), nu mai pot nici eu să ascult toate tâmpeniile legate de lucrurile care îmi plac. Pot accepta o sumedenie de păreri, dar când ele sunt categorice, dețin adevărul absolut sau sfidează felul meu de a fi, mut elegant discuția pe altceva, chiar dacă domeniul călătoriilor va rămâne unul din subiectele mele preferate pentru eternitate…
1. Călătorește până nu ai copii că apoi nu o să mai ai timp/bani/chef să mai hălăduiești “când te apucă”!
Vai, dar cât de puțin adevărată poate fi această afirmație! Tot ce se poate să nu am bani, n-am de unde ști cum o să stau cu bugetul luna viitoare sau anul viitor, sau peste 10 ani, dar nu cred că puiul ăla mic va fi principalul vinovat. Cât despre timp și chef, e ca și cum mi-ai spune că după ce vine cel mic și blond (sper eu!) :) nu voi mai avea chef și timp să fiu eu. Ba mai mult, cred că apariția lui/ei mă va motiva și mai tare să călătoresc, să-i arat lumea. Ok, poate că atunci când va fi prea mic mă voi limita, sau voi alege mai atent destinațiile sau cazările, dar de renunțat nu voi renunța la ele. Cred cu tărie că felul în care călătoresc se va modifica, dar să o mai aud pe asta că după un copil sau doi nu voi mai călători deloc, mi se pare stupid și mi se pare că e o chestie pe care o spui fără să gândești… Sau e scuza pentru neputința ta de o mai face! Vezi la Lili sau la Adriana!
2. Sper că nu zbori cu low cost, Doamne Ferește ce se poate întâmpla!
Măi, dacă zbori cu low cost este pentru că sunt aeroporturi mai puțin scumpe și mai îndepărtate de destinația ta și pentru că sunt avioane care pe distanțe scurte nu îți oferă servicii suplimentare în afară de zbor, sau nu-ți oferă nu știu ce facilități (gen clase, sau spațiu mai mare între scaune). Asta nu înseamnă că avioanele alea cad mai repede ca celelalte care nu-s low cost. Low cost sunt zboruri cu confort scăzut, nu zboruri cu siguranță scăzută. Asta este o prostie. Serios, cine pus vorbele astea în aer? Vedeți că sunt unii de le cred și-s niște minciuni odioase… Pentru un zbor de 1 sau 2 ore, consider că nici n-ai nevoie de mai mult de un low cost (dar e strict părerea mea), așa că cel puțin în prezența mea, vă rog nu mai ponegriți low cost-urile.
3. Nu te sfătuiesc să mergi la hoteluri cotate sub 7.5 pe booking.com (sau alte site-uri de gen).
Cotele alea nu-s toate reale. Am mai vorbit despre asta cu ceva vreme în urmă. Notele de acolo sunt date de mulți factori și de tot felul de oameni, dintre care cei mai vehemenți, cei care scad nota unor hoteluri OK, sunt din aia care se așteaptă să plătească mai nimic, dar să aibă condiții de 5 stele. Dacă citiți comentariile date de niște specimene o să vă lămuriți rapid. Depinde foarte tare ce te interesează la un hotel. Pe mine mă interesează locația și curățenia, dar nu sunt Extrem de stresată nici în aceste direcții. Mai apoi văd dacă oferă mic dejun sau nu și muuult mai apoi, dacă nu chiar deloc, amenajarea cu stil, ce culoare au așternuturile, cortina de la duș sau dacă personalul este poliglot. Lucrurile astea sunt independente de stele și note, dar da, trebuie să cauți bine de tot cazarea ca ea să te mulțumească și să fii coștient că merge NUMAI pe principiul cât dai atâta face. Cred că nu mai am puterea să subliniez din nou și din nou acest aspect!
4. Am fost în locul recomandat de tine (sau de altcineva) și nu mi-a plăcut. Cum ai (a) putut spune că este frumos?
Poate pentru că nu există doi oameni la fel și unde îmi place mie de mor ție poate nu ți se pare super interesant. O poți spune pe un ton mai puțin superior și cu mai multă toleranță față de gusturile altora. Nu o să te oblige nimeni să mai mergi acolo, așa cum cel mai probabil nici prima dată nu a făcut-o. Dacă nu ai fi vehement (ă) în păreri ți-ar sta mai bine, dar noi, restul, încercăm să înțelegem că unii sunteți pe sistemul “acolo nu e frumos/bine pentru că nu mi-a plăcut mie, să nu îndrăznească cineva să aibă altă părere”…
Sper să nu vă recunoașteți (prea mulți) în postura celor care ați primit sau chiar dat astfel de sfaturi la viața voastră. Dar dacă totuși, nu uitați că orice ieșire din asta poate fi corectată și dintr-o parte și din cealaltă :) Succes!
10 comentarii
Am renuntat de ceva timp sa recomand prietenilor destinatiile vizitate de mine, din acelasi motiv punctat de tine. Cand ma intorc de undeva, doar impartasesc ceea ce am vazut, experimentat, etc, evitand sa dau sfaturi si “indemnuri”
O da, aia cu copiii o aud cel mai des :D. Si nu numai referitor la calatorii mai indepartate, ci si referitor la diverse activitati de pe langa casa (castele, pescuit, plimbari etc). Este clar o scuza pentru cei care fie nu pot din alte motive, fie nu vor. E drept si ca lucrurile cu bebel nu vor sta chiar la fel ca cele fara bebel, adica pana si calatoriile cu cainele nu sunt ca cele fara el, dar cu siguranta daca vrem cu adevarat le putem adapta astfel incat toata lumea sa fie multumita. Si cine stie, poate chiar vor fi mai frumoase in 3 :p
Dintre toate, cel mai trist mi se pare ultimul. Chiar ti-a spus cineva asta???
In rest, la punctul 1, imi vine sa fac un copil numai pentru a le demonstra carcotasilor cat de tare se insala. :))
Asta cu copilul am auzit-o si noi și totuși puștiul meu de 7 luni a vazut Budapesta, Londra și jumătate de Elvetie.
Eu tare am impresia ca dupa ce vine un copil ti se aprind si mai tare calcaiele, ca doar trebuie sa-i arati si mostenitorului lumea si sa-l educi la capitolul calatorii.
La cele 4 sfaturi ale tale eu as mai adauga unul care ma enerveaza la maxim: hai sa te invat cum sa calatoresti aproape gratis. Cand aud/citesc asa ceva stau si ma gandesc ca persoana respectiva a trecut prin viata degeaba pana acum daca inca n-a aflat ca nimic in viata nu e gratis…Ok, sunt de acord ca putem cheltui mai putin/mai mult in functie de bugetul si disponibilitatea fiecaruia, de cat de organizati suntem de ex: urmarirea biletelor lowcost, cazare la hostel, etc dar gratis sa fim seriosi…
Știi ce-mi pare cel mai mișto? Că e loc pentru toată lumea. Că poți fi așa cum vrei, așa cum simți, așa cum poți. În ceea ce privește călătoria, dacă nu o faci pentru tine, așa cum simți, nici n-are sens. Copilul… ce să zic? Nu e un bagaj, nu e nici un accesoriu la care renunți sau nu. E parte importantă din viața ta, poate chiar cea mai importantă. Deci? Călătoresc și cu el, și fără, după caz, după cum simt, după cum mi se pare mie, personal, mai bine, pentru el, pentru mine… low cost… noroc cu low cost-ul, că mulți dintre noi avem niște uși deschise în față… notele de pe siturile de rezervări? Desigur, de ajutor, dar nu decisive. Am fost în multe locuri descrise ca fiind aiurea, și-a fost bine. Depinde de așteptări… Cât despre impresia proprie asupra unui loc… păi, e perfect normal să fie percepție diferită, că nu suntem trași la xerox… și ce bine că-i așa…
Hai, să facem niște planuri de călătorie. :)
:D Mi-a placut mult articolul si trebuie sa recunosc ca unele lucruri le-am auzit si eu :D Cred ca se creaza anumite mituri si oricat ai incerca sa spui ca nu e chiar asa de negru ”dansul” nimeni nu te va crede pe cuvant.
1. De cand s-a nascut galusca nu am mai umblat enorm, dar am facut ‘traditionalul’ concediu in Croatia. Cu ea, la 5 luni jumate. A fost SENZATIONAL, a stat cuminte 12-15 ore pe masina etc. Anu’ care vine, daca ne reparam cu finantele, e posibil sa facem 2 concedii (Spania si Grecia) .. sau naiba stie, poate mai bagam si o Croatie in lista. Un copil costa, e drept, totusi cele mai mari costuri ale noastre anu’ asta (exceptand nasterea si celulele stem, ca doar nu o nasc in fiecare an) au fost TAXE si cheltuieli de afaceri.
2. Zburat. Nu e senzational, dar merge. Si preturile sunt ‘nesimtite’ uneori, incat ai impresia ca e mai scump un bilet de autobuz in orasul tau :D
Deci da, cand se arata o ocazie din asta, pana in 3 ore nu-mi pica nimic.
3. Io la hotel dorm. Atat. OK, mai fac si un dus. In rest am de umblat. Nici mancarea nu ma da pe spate, stiu si eu sa imi gasesc ceva de halit in locatia respectiva.
4. Fiecare cu placerile lui. Am luat in atentie concluziile altora si am vazut fiecare chestie cu ochii mei. Nici eu nu ma astept sa schimb idei cu articolele mele de calatorii (cand am timp sa le mai scriu). Eu imi expun ideile, fiecare cu treaba lui
1. Fac in fiecare an minim o vacanta cu copilul. E drept ca nu toti parintii pot calatorii cu copii (eu cunosc cativa atata de rai ca nu m-as duce cu ei nici pana la coltul strazii) deci repet NU toti parintii pot calatorii cu copii. In plus vacantele cu copii necesita un program mai relaxat, un confort in plus si evident un buget mai mare. Dar merita.
2. Am zburat si cu avioane scumpe si cu avioane low-cost. Diferente sunt si la conditii si la buget. Insa eu cred ca siguranta calatorului sta mai mult in mana destinului, fiindca dezastre se pot intampla in toate.
3. Din pacate si din experienta proprie, notele pe Booking releva cel mai adesea adevarul. Exemplu ar fi ultima vacanta in Ungaria unde un Hotel de 4 stele dar cu nota 6 pe Booking arata de 5 ori mai jalnic decat o pensiune de 3 stele dar cu nota 8 pe Booking. Prima noapte am mers dupa stele, fiindca eram cu copilul si am vrut un anumit confort. In final s-a dovedit ca stelele nu mai au nici o relevanta asa ca a doua zi ne-am mutat si a fost multtt mai bine. Asta a fost doar un exemplu dar as avea mult mai multe.
4. Te inteleg fiindca mi s-a intamplat si mie atat cu Maroc cat si cu Cinque Terre. Au fost cititori care dupa ce au ajuns acolo au spus ca nu le-a placut fie fiindca a fost prea aglomerat, murdar, obositor (Maroc) fie pentru ca a fost prea mic, inghesuit si cald (Cinque Terre). Asta este, nu toti suntem setati pe aceelasi criteriu de `frumusete`.