De câteva zile, ne-am tot conturat traseul pentru vacanța (sau cum îi spun eu, pseudovacanța) de anul acesta. Și pentru că o bună bucată din ea, se va desfășura pe drumurile patriei mamă, mi-am amintit de una dintre cele mai reușite ieșiri ale noastre prin România. 2009, doi prieteni din Macedonia au venit în România, iar noi ne-am gândit să le arătăm ceva ce nici noi nu mai văzusem până atunci, Valea Prahovei. Însă timpul a fost scurt și eu am rămas cu regretul că în unele locuri am zăbovit tare puțin.
Unul dintre aceste locuri este Bușteniul. Și azi îmi amintesc ce zi frumoasă și caldă de iunie era, iar noi galopam spre Sinaia. La un moment dat am zărit Crucea Caraiman și am oprit mașina să o putem vedea mai bine, însă puteam rămâne, ne putea găsi cazare în Bușteni și bifa o listă de dorințe care de atunci zace tot în sertar.
Ce ar fi de făcut la și din Bușteni (și cel mai probabil îmi propun pentru anul viitor, când vine vorba de România):
- de vizitat cele mai cunoscute monumente naturale din România: Sfinxul, Babele și Cascada Urlătoarea
- de hoinărit prin Parcul Național Bucegi și Poiana Crucii
- de vizitat casa scriitorului Cezar Petrescu, transformată acum în Muzeu Memorial
- de rugat la Mănăstirea Caraiman (chiar la poalele muntelui)
- de trecut pragul Castelului Cantacuzino pentru o zi de poveste
Da, nu am văzut nimic din toate acestea în 2009 și deși e trist să o spun, am fost odată la Bușteni, dar am cam fost degeaba. Și cum ne-am promis în acest an, că și la anu’ mai vrem indubitabil o porție de România, pe care nu o cunoaștem așa cum ar trebui, balanța e înclinată complet spre Bușteni cu atracțiile lui turistice (mai aveam așa o dorință arzătoare pentru România, dar se pare că o rezolv săptămâna viitoare) :)
Dacă aveți și voi drum prin Bușteni, vă recomand Casa Magică pentru pitorescului amplasării și pentru o vacanță perfectă și fără stres inutil, la munte… în România.
Ceva mai multe poze din periplul din 2009 puteți vedea aici (pfff ce tineri eram): Bușteni, Brașov, Sinaia, Bran, Poiana Brașov, Postăvaru… :)
25 comentarii
am surprins o discutie despre vizita ta in timisoara. daca ai timp si-ti face placere, m-as bucura sa ne vedem :)
cat despre busteni, mama spune ca am fost cand eram mica, amintirile mele insa sunt in ceata, in afara de multe paduri, aer tare si ploaie nu deslusesc. vacanta placuta!
Și mie mi-ar face plăcere, dar așa cum probabil ai citit la Ana :) nu știu când ajung și cât stau, dar dacă stau barem o zi, îți dau de știre pe mail sau pe facebook :*
Pentru mine Brasovul reprezinta orasul meu de suflet ( inca nu am vizitat Clujul ). Bunica mea locuieste acolo si de fiecare data cand merg in vizita , cu greu ma despart de locurile acelea. Sunt atatea de vazut si de facut , incat nu ai cum sa te plictisesti acolo.Ca sa nu mai mentionez de Poiana Brasov , Bran si multe alte locuri mai putin cunoscute din jurul Brasovului , dar absolut uimitoare.
Sincer , nu stiam ca-s atatea chestii frumoase si interesante in Busteni. Spre rusinea mea , nici nu m-am chinuit sa aflu. Am trecut de atatea ori prin acea statiune si tot timpul credeam ca e buna doar pentru schi. Ei bine , se pare ca m-am inselat , iar data viitoare promit ca o voi trata cu mai multa seriozitate.
Așa aș mai merge și eu în Brașov, am fost o singură dată, tot atunci în 2009, cu ocazia turului amintit :D
Eu am fost iarna si nu am ajuns sa fac mare lucru ca am inghetat de frig si era mega aglomerat. ps. Recomand si eu Casa Magica, mai ales mancarea au preturi foarte mici
Păi vara aș mai merge și eu :)) Parcă aș avea mai multe de făcut :D
O da, Busteni! A fost o perioada prin 2009 cred cand ajungeam cam la fiecare 2 saptamani la Busteni in weekend :)). Bine, nu orasul in sine era destinatia finala, ci traseele prin Bucegi care au punct de plecare Busteniul.
Mie personal imi place si orasul. La casa lui Cezar Petrescu n-am fost niciodata si nici la Castelului Cantacuzino, desi se vede destul de bine din centru. Oricum, am vazut in poze ca panorama spre Bucegi de pe terasa castelului este superba. Manastirea Caraiman e de neratat clar, locatia este de poveste, acolo ascunsa in padure. Iar despre pitorescul masivului Bucegi nu mai zic nimic.
Cunosc si Casa Magica, intr-adevar preturile sunt foarte mici. N-am fost niciodata cazata acolo, dar am incercat restaurantul. N-a fost o experienta prea placuta sincera sa fiu, dar poate am avut eu ghinion :D.
Cum să ajungi atât de des în Bușteni? :P Mi se pare super că ai profitat cât ai stat în București :)
Ca pentru orice bucurestean, Valea Prahovei era o a doua casa :)). Busteni, Sinaia, chiar si Brasov erau la o aruncatura de bat. Si mai era culoarul Rucar-Bran unde mergeam des, eu avand si bunicii in Arges. Ehh, ce vremuri! :))
Ce amintiri! :))
noi, bucurestenii, avem tendinta sa cam bombanim valea prahovei (ba ca e prea aglomerata, ba ca e banala, ba ca am vazut-o de ‘nspe ori, etc.) si o cam evitam.
dar daca stau sa ma gandesc bine, sunt multe locuri frumoase in zona. cum nu sunt fan trasee montane complicate (de-abia am urcat pana la 1400, iar pe jepi am zis ca lesin), preferata mea e sinaia, cu casele ei vechi si arhitecturile suprinzatoare.
busteniul mi-e drag pentru amintirile pe care le am de cand mergeam acolo in gasca, cu prietenii din liceu, iar la predeal plecam cu ai mei, cand eram mica.
oricum, valea prahovei e o zona in care merita sa mergi, macar o data. daca pornesti fara prejudecati, sigur vei gasi pe acolo o multime de chestii de vazut.
Sinaia e și preferata mea, îmi place enorm, am fost de 3 ori… dar parca as vrea sa mai vad si altceva :)
Ai mare dreptate in legatura cu Casa Magica…merita vizitata :D
Mulțumesc :)
Am urcat si eu o data la Cruce. Foarte frumos drum. De fapt carpatii in zona aia sunt foarte frumosi. Desi mie tot mai tare mi-a placut in Retezat. M-am simtit ca iedul. Foarte misto a fost. Ah si Piatra Craiului cu grohotisurile alea traznet e grozava.
Uite ce bine știi locurile :D Mult mai bine ca mine, evident :)
Astãzi când spui Buşteni, spui Valea Prahovei şi spui desigur, timp pierdut pe drum la dus şi la venit. Şi totuşi, statiunea Buşteni este mai mult decât un loc în care sã te duci pentru un “grãtar”. Buşteni înseamnã în primul rând un punct de plecare cãtre culmile munţilor Caraiman şi Coştila. Traseele spectaculoase pe Valea Jepilor Mari şi a Jepilor Mici, traseele spre Piatra Arsã, Babele şi al lor Sfinx, Crucea Caraiman şi mai departe spre Cabana Omul. Imposibil sã te plictiseşti la Buşteni oricât ai sta. Cascada Urlãtoarea, despre care am scris şi eu, este un statornic paznic al munţilor cãci apa ei, odatã ce ai vãzut-o, te va chema mereu şi vei reveni cu certitudine. Dacã vei întreba turiştii ce urcã astãzi spre cascadã, vei descoperi cã mulţi din ei, revin pe aceste locuri şi spun cã nu va fi pentru ultima oarã. Ştii cã de fapt localitatea aşa cum este astãzi ea, nu exista pânã la la începutul secolului trecut? “La Buşteni”, era de fapt locul de întâlnire al vãii Cerbului cu râul Prahova. Şi desigur sã nu uitãm frumoasa vale a Cerbului şi traseul spre Gura Diham. Staţiunea Buşteni, varã sau iarnã, niciodatã la fel, mereu schimbatã şi totuşi statornicã în frumuseţea ei, meritã sã fie aleasã ca destinaţie de top pentru vacanţele din orice anotimp.
Roxana, mulțumesc din suflet, un adevărat ghid pentru aceste locuri, îl voi reciti mereu și mereu atunci când o voi lua spre Bușteni… Mă înclin!
Bia, tu un calator impatimit? Alaturi de tine nu ma plictisesc deloc, imi pare rau ca am vazut atat de putin din Italia. Poate voi scrie odata despre Venetia sau Verona sau despre Garibaldi! Daca voi mai ajunge in Italia sigur pe urmele tale voi fi!
Te rog din suflet să scrii despre Italia mea dragă și să ne arați și poze :*
Busteniul este una dintre preferatele mele intre statiunile montane si in care poti oricnd sa revii, si nu sa o ocolesti pentru ca ai mai fost, deoarece ai mereu ce face, fie vara, fie iarna
Foarte adevărat, Alina :)
Bușteni nu e locul ăla unde mergi să te faci buștean? :D
Poate fi sau poate deveni :))
De doua ori am stat la Casa magica cand am fost la Busteni si intr-adevar e foarte frumos. Mereu ma gandesc la ea cand imi caut cazare busteni