Clujul atrage turiști. O știu locuitorii, o știu autoritățile locale și o știu chiar și turiștii. Cei mai mulți vin vara și toamna, dar toamna mai mereu se plâng de aglomerația orașului, care cu data de 1 octombrie își dublează populația; vin studenții. Când spui Cluj spui Universitate, când spui Universitate, gândul bate și spre Cluj pentru că, după București, este cel mai mare centru universitar din țară.
Vara orașul este preferat și datorită temperaturilor mai bune, canicula apare rar (în 2012 am beneficiat de ea din plin), iar apropierea Apusenilor parcă face aerul mai respirabil. Primăvara vine greu pentru că avem ierni destul de adevărate, avem frig și zăpadă și îți place ori nu trebuie să te obișnuiești cu asta. Eu am suferit la început și spuneam mai mereu că la Ineu clima era mai blânda, iernile mai puțin reci și atmosfera mai puțin înghețată, dar cu timpul se pare că m-am obișnuit și m-am adaptat bine la clima Clujului.
Așa că, se poate ca mulți să ajungeți în vizită pe la Cluj iarna. Chiar recomand, mai ales dacă Clujul este nins ca în această perioadă. Am ales să vă vorbesc azi despre ce puteți face la Cluj în decembrie, pentru că, în ultimele mele ieșiri, am descoperit câteva lucruri de făcut și locuri de văzut, dar și pentru că am și eu câteva nebifate pe listă.
Iată ce poți face la Cluj în luna decembrie:
1. Pseudo-Tărgul de Crăciun. Clujul nu se poate mândri cu un Târg de Crăciun ca cel de la Sibiu, dar totuși, dacă ești amator al tarabelor cu produse speciale de Crăciun ai unde să-ți faci cumpărăturile. În Piața Unirii (cea cu statuia lui Matei Corvin) pe lângă bradul împodobit și ieslea cea “obligatorie”, se găsesc câteva tarabe cu mere caramelizate, vin fiert, cozonaci și câteva feluri de mezeluri. În plus, spre Piața Muzeului, Târgul meșterilor populari și-a extins activitatea și în decembrie și vă așteaptă cu kurtoskalacs, brânzeturi și tot felul de articole de artizanat.
2. Clujul pe patine. Tot în Piața Unirii (buricul târgului) de câțiva ani, beneficiem de patinoarul amenajat cu sprijinul Primăriei Cluj. Locul mustește de viață, din prima seară de decembrie de când se deschide și până la finalul lui februarie când se închide, locul este plin, are un succes extraordinar, mă mir de câte ori trec pe acolo. Nu puteți să-l ratați, mai ales că este destul de mare și “bate la ochi”.
3. Plimbare pe Eroilor sau Clujul Magic. Dacă vreți să vedeți centrul Clujului îmbrăcat de sărbătoare, recomand plimbarea pe partea pietonală din B-dul Eroilor, exact între Catedrala Catolică și cea Ortodoxă. Personal, nu-mi prea place cum arată Clujul cu luminițele albastre anul acesta, mi se pare destul de încărcat și nu sunt mare fan al perdelelor de lumini, merg pe ideea că “less is more”. Totuși, odată cu zăpada s-au mai acoperit din luminițe și zici că arată ceva, ceva mai bine.
4. Urcare pe zăpadă la Cetățuie. Această urcare trebuie făcută măcar o dată pe sezon, dar dacă ajungeți în Cluj când totul e alb, musai să mai urcați o dată. Atâta am amintit Cetățuia în postările mele de o să credeți că toată ziua sunt acolo pe sus (ceea ce nu mi-ar strica, mai ales dacă aș urca zilnic pe scări). Urcarea se poate face ori pe scări cu intrare de pe strada Dragalina, ori cu mașina până în parcarea hotelului Belvedere (se urcă din fața Camerei de Comerț, pe strada Emil Racoviță, apoi stânga la intersecția 7 Străzi). Este absolut minunat Clujul văzut de aici!!
5. O masă tradițională la Roata. Foarte aproape de centru, restaurantul Roata oferă o gamă largă de mâncăruri tradiționale dintre care vă recomand cu căldură sarmalele și varza a la Cluj. Fiecare masă începe cu un aperitiv din partea casei format din pâine cu zacuscă sau salată de vinete, un păhărel cu țuică pentru bărbați și/sau vișinată pentru femei (vișinata este delicioasă, am gustat-o deși eram cu mașina) :D
6. Grădina Botanică înzăpezită. Un alt loc minunat în orice anotimp este Grădina Botanică “Alexandru Borza”. Mărturisesc că nici eu, după ani de locuit aici, nu am văzut-o înzăpezită, așa că mă rog să reziste zăpada până în weekend și sper să ajung să o văd. Trebuie să urc în Turnul de apa de unde cel mai probabil mi se va înfățișa un peisaj parcă sculptat în marțipan. O să vă povestesc dacă e așa sau nu. Totuși am senzația că nu mă înșel. [L.E. Am ajuns să văd Grădina cu puțină zăpadă, dar se mai topise și nu era chiar de marțipan cum mi-am imaginat-o, așa că aștept o altă zăpadă stufoasă să fac ședința “aia” foto cu ea ;) ]
7. Vizită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în aer liber. Un alt loc în care eu personal nu am ajuns, dar este pe lista scurtă. Un alt loc care cred că iarna este cu mult mai fermecător decât în orice alt anotimp. Oare voi reuși să ajung și aici în decembrie, până plec la Ineu? Muzeul îi așteaptă pe toți cei îndrăgostiți de “eternitatea satului românesc”. [L.E. Și-am fost cam o lună după ce am scris acest articol. Poze aici.]
Toate acestea se pot face într-un weekend de iarnă la Cluj. Garantez că astfel o să vă îndrăgostiți de oraș și sub mirajul zăpezii nu o să-l uitați niciodată. Vă invit la Cluj! :)
19 comentarii
Am notat :)..mai ales urcarea la Cetatuie pe zapada si Gradina Botanica inzapezita. Aveti un oras tare fain!!!
@Larisa: dacă vii am eu grija de tine/de voi, numai să mă anunți! ;)
Eu inca n-am ajuns in Cluj, dar cum aud numai lucruri bune despre el, am speranta ca va veni si ziua in care voi sparge gheata :D
@Claudia: ocazie cu care sper să te cunosc și eu :*
Oricum mi-a plăcut întotdeauna Clujul, dar când văd ce frumos povesteşti tu despre Cluj mă faci să mă gândesc să dau Bucureştiul pe un Cluj :D
@Mira: hai la Cluj că ai deja prieteni :P Eu te aștept >D<
Eu ma alatur Larisei…tot urcarea si gradina botanica ma atrag :). Dar daca o sa am ocazia si in alt anotimp , nu o sa refuz…m-ai convins :).
Si mie mi-ai starnit curiozitatea sa urc la Cetatuia desi chiar daca am mai fost prin Cluj nu-i cunosc localizarea:)
Este tare frumos Clujul asa cum il povestesti tu:) Sunt sigura ca m-as plictisi rapid si nu l-as schimba cu Bucurestiul, insa o vizita asa, pe zapada, si cu toate luminitele alea – pare perfecta! Cred ca voi ajunge in Cluj pe 28 sau 29 decembrie:)
@Ana-Maria: mă bucur, eu de fapt adopt aici o strategie, vă atrag la Cluj ca să ajung să vă cunosc :)
@Ramona: dă de știre când te treci pe aici și vin cu tine sau cel puțin te ghidez spre ea, se ajunge foarte ușor ;)
@Ioana: deci până la urmă treci prin Cluj, rămâneți de Revelion sau e doar o trecere cu ocol spre București? :*
Nu ramanem de Revelion:) Doar o zi sa vedem luminitele…
Oh, dar ce nu as face eu in Cluj la cat imi e de dor… Nu am mai pus un picior pe acolo de ani buni si sper, sper , SPER ca anul viitor sa ajung, fie vara fie iarna! :)
@Ioana: sper să nu fiți dezamăgiți de luminițe :D
@addicted: haide, te așteaptă ;)
Îmi place foarte mult Clujul. Desi stau la doar 100 km nu am fost de prea multe ori (ultima data la concertul Scorpions) … abia astept să ajung iarăsi în Cluj.
ce putem face in Cluj 29 de decembrie 2024? Nu an nai fost la Cluj de 30 de ani iar familia mea nu a fost niciodata. Vreau sa ramina impresionati