În plimbările mele prin Floreşti m-am aşezat adesea la poarta Bisericii romano-catolice. Odată m-a şi prins o ploaie de vară acolo şi m-am adăpostit char sub poarta de intrare în curtea Bisericii. Inutil să vă spun ce sentiment frumos m-a încercat. Dacă vreodată vă doriţi să simţi aripile îngerilor în jurul vostru, priviţi o ploaie caldă de vară lipţi de zidul vechi al unei Biserici (care o fi ea).
Biserica asta o vezi din DN1, sunt convinsă că mulţi au văzut-o din maşină printre înjurături, mai ales înainte să se deschidă tronsonul de autostradă Gilău-Turda-Câmpia Turzii. Puţini au parcat să aştepte să se mai fluidizeze traficul şi dacă tot au oprit, să coboare să vadă Biserica… din exterior… Nici eu n-am oprit, până nu am luat Floreştiul la picior nu am ştiut ce există prin zonă. Acum v-aş putea plimba pe oricare dacă veniţi încoace cu ceva vreme şi nu vreţi la Mall (Polus Mall e la cinci paşi de mine, da, da e la Floreşti şi nu la Cluj, oricum insesizabilă ieşirea din Cluj şi intrarea în Floreşti, trebuiau să se unească, presiuni politice au existat să nu, oricum eu sunt fericită cu impozitele mai mici). Scuze de paranteza asta lungă.
Ce mi-a plăcut întodeauna la Biserica asta, faţă de celelate de prin sat (că m-am gândit să vă arat cu diverse ocazii şi altele, dacă tot sunt pe lista Monumentelor istorice din România), este că nu arată deloc a Biserică de sat românesc. Cu peretele acela gros din jurul ei, mie mereu îmi aminteşte de Biserica fortificată de la Densuş (aţi vizitat-o?). Exterior arată foarte bine, înăuntru nu am intrat niciodată, mereu treceam pe acolo după amiaza sau seara, era închisă şi NU pot să pricep de ce un loc cu potenţial turistic este închis… şi nici nu există un program niciunde de unde să vezi ce şi cum se procedează dacă vrei să vezi interiorul (atenţie! nu în timpul slujbelor).
Exteriorul este fantastic şi pe mine m-a cucerit. Copacii din jur îi dau un aer atât de proaspăt deşi edificiul datează din secolul al XIV lea şi din puţinele (foarte puţinele) informaţii găsite pe internet am aflat că este construit în stilul gotic târziu care îmi place foarte mult şi care îi dă o eleganţă extraordinară, în contrast, totuşi, cu căpiţele de fân ce tronează lejer în spatele ei. E frumoasă în orice anotimp, drept e că iarna nu am fotografiat-o, dar în celelate anotimpuri vă las să vă convingeţi singuri, iar dacă pozele din articol nu ajung, mai puteţi vedea altele aici şi aici.
14 comentarii
Cred ca sunt putine asezari din Transilvania in care sa nu fie si o biserica romano-catolica.
Cea din Floresti este inchisa probabil pentru ca nu exista o persoana care sa fie in permanenta acolo. Cel putin asta stiu ca mi-a spus mie cineva cand am intrebat despre o alta biserica de acest fel, de ce nu este deschisa tot timpul zilei.
Pacat, asa cum spui, sunt asa de frumoase si sa nu le putem vizita. Imi amintesc de biserica din Carta, Harghita… ce surpriza am avut cand am vazut interiorul. Splendida!
Pana sa incep sa citesc postarea ta , m-am uitat la poze si imi tot spuneam in cap “Cred ca Bia a confundat pozele , zau asa , ca asta e biserica din Densus”. :D Ei , imagineaza-ti mutra mea , cu gura cascata , citind postarea si comparatia ta. :))
E foarte frumoasa biserica din Floresti , atat cat vad eu in fotografiile tale.Nu am avut ocazia si bucuria sa o vizitez , mai ales ca la Cluj am fost o singura data si atunci nu a fost de bucurie sau placere :(
Sa continui sa scri despre frumusetile din imprejurimile tale….e ca si cum as fi si eu cu tine acolo….Imi place! :)
De ce nu in timpul slujbelor? E ca la luterani? Te pun sa canti? :D Eu am platit-o da’ mi-a placuuuuut!
@Mira: pai ar trebui să fie cineva macar in zona, sa poti suna la un nr. de tel. si sa vina sa-ti deschida, nu? Ar fi cel putin decent asa :)
@Ana: mă bucur că îţi place, o să mai scriu despre zona mea, nu ştiu de ce nu am făcut-o mai des pana acum :D
@Vladimir: nu mai :)) dar chiar nu ma simt confortabil sa merg sa deranjez slujba, e aiurea, plus ca aici toate slujbele catolice sunt in maghiara… deci nici n-as intelege nimic :)
Eu trebuie neaparat sa invat ungureste, sunt decis. Am de chinuit o doamna unguroaica din Satul Mare, dar care munceste aici. Dansa vorbeste rezonabil romana, desi categoric mult mai prost decat mine (desi e nascuta si crescuta in Satul Mare), dar are o reactie de pocnita cu leuca in cap cand o salut in bozgoreste. Si asta-mi place (e singurul mod in care reactioneaza). Ma gandeam ca as putea imbunatati comunicarea cu dansa daca i-as invata limba. Poate ar ajunge chiar si ma placa (cand ma vede arata de parca a inghitit un stegosaur).
Nu mai are loc sa spun ca ador Transilvania cu tot ce e pe acolo si ca abia astept sa fac o plimbare cu prima ocazie cand ajung in tara. Atatea locuri faine…pffff…
@Vladimir: imagineaza-ti ca eu m-am nascut si crescut la Ineu, la 30 de minute de granita cu Ungaria, cu vecini maghiari pe strada, cu prieteni unguri si nu s-a lipit de mine… grrr…
@Larisa: pai eu tot zic sa veniti pe aici intr-o mini vacanta :*
Pare un loc linistitor, tocmai bun pentru citit :)
Chiar ca pare, ca tot vorbim de liniste, care o fi cel mai linistitor loc din romania fara a fi nevoie de a ne izola de tot si toate?
@Savoir Faire: da ar fi chiar perfect pentru citit daca ar exista si bancute in jur, pe care sa te asezi… dar nu-s :(
@Iulian: interesant ce intrebi, dar cred ca peste tot poti gasi locuri linistitoare fara sa te izolezi complet… chiar in apropierea ta trebuie sa fie ceva :)
Bianca Draga !
Tare asi dori saiti scriu te rog trimitemi emailul tau.
Cu stima si respect
jancsi
Bianca draga !
In 18.iunie 2015. Ti-am mai sris. Am 63 de ani, am sotie, doi copii, 5 nepotei, darpt aceste lucruri tare asi dori sa vorbesc cu tine. Te rog da-mi posibilitate sa vorbes cu tine. Cred ca inpreuna am putea face ceva pt. Biserica romano catolica, monument istoric din Floresti
Tel:0751572570
Cu stima si respect
János
Buna ziua, imi puteti scrie la adresa bianca @ tanaselia . ro