Revedere în Barsaloi


Titlul: Revedere în Barsaloi
Autor: Corinne Hofmann
Editura: Allfa (ALL), 2008
Colecția: Cărțile adevărate
Nr. pagini: 175
Preț: 55 lei (toate cele trei cărți din colecție), de pe Librărie.net

Gata, cu asta am terminat cu Corinne Hofmann, era cazul, se impunea…oricum nu mai puteam continua căci am ajuns la saturație cu povestea ei. Probabil (zic și eu) va mai scrie o carte despre călătoria lui Napirai în Africa, și eventual o voi citit și pe aia dacă va exista.

După cum mai ziceam la precedenta cartea a fost mult mai buna ca volumul al II lea, ” Adio, Africa”, dar slăbuță față de “Îndrăgostită de un masai”. Relatarea surpinde reîntoarcerea la tribul african din Barsaloi pentru o scurtă vizită despre care autoarea credea că va fi una destul de dură, dar aceasta a fost plină de căldură și sentimente pașnice. Întâlnirea cu Lketinga, James și mama acestora a decurs chiar plină de afecțiune, lucru care demonstrează multe referitoare la familia africană pe care Corinne a părăsit-o în urmă cu 14-15 ani.

Ce mi-a plăcut totuși la carte e că descrie cum au evoluat lucrurile în lumea neagră raportat la viața europeană, sunt accentuate diferențele foarte mari care desigur există, dar și felul în care s-au dezvoltat unele aspecte sociale, totuși trecuseră anii aceia și acolo și o anume îmbunătățire a vieții triburilor era normal să existe. De altfel mi-a plăcut și faptul că unele lucruri au rămas la fel (nu mă refer neaparat la cele tradiționale), iar autoarea s-a readaptat foarte rapid, după cum spunea chiar ea parcă nu ar fi lipsit atâția ani de acolo.

Ce nu mi-a plăcut deloc, dar absolut deloc (și asta a apărut și în vol.II) a fost faptul că “d-na Hofmann” spunea tot timpul cât de mult i-a ajutat ea pe cei din trib și mai ales “familia sa africană” cu bani. A fost aproape supărător căci am avut impresia că o spunea ostentativ și nu era cazul căci nu a obligat-o nimeni. Apoi faptul că a revenit în Africa nu doar pentru că îi era dor ci și pentru a vedea cum decurg filmările la ecranizarea primei ei cărți, a părut de prost gust, a părut ca o promovare a filmului, unde mai pui ca a fost filmată întreaga ei revedere, deci nu a fost nimic intim. Acest aspect aproape că m-a deranjat, a luat clar din valoarea cărții și a întregii povești.

Totuși finalul parcă, parcă a salvat ceva, faptul că între ea și Lketinga mai există sentimente (clare din partea lui, nerecunoscute din parte ei) a fost pe măsura așteptărilor, iar “legătura” de care vorbește ea, Napirai, fiica lor, mă bucur că a fost subliniată, căci toată această poveste merită ca acest copli făcut dintr-o mare dragoste să se întoarcă odată (nu de tot evident) acolo unde îi sunt rădăcinile.

5 comentarii

  1. Africa are un gust dulce-amar. Poveştile de acolo sunt mereu impresionante. Sunt de acord cu tine în privinţa laudei de sine, atunci cînd ajuţi pe cineva. Cam asta face şi Andreea Marin şi nu îmi place deloc, la care se mai adaugă narcisismul ei evident.
    Oricum spor la lectură în continuare sau lectură plăcută!

  2. Din cărțile pe care le-am citit Africa mi-a lăsat "gustul dulce al libertății", un gust pe care nu-l poți simți pe deplin decât la fața locului.
    Mi-aș dori să ajung și pe acolo cândva.

  3. Eu cautam cartea sa o cumpar si am dat peste recenzia ta ;).
    Eu am terminat acum ceva vreme primul volum si acum mi-am adus aminte sa imi cumpar si restul de doua.
    Primul “Indragostita de un masai” chiar mi-a placut, m-a impresionat foarte tare povestea. Acum ma intreb cat este adevarata si cat este romantata cartea. Am vazut si filmul, dar nu se compara.
    Revin cu o parere dupa ce citesc si urmatoarele carti ;)

    1. Primul volum din serie e cel mai fain, eu am fost putin dezamagita de celelalte doua volume, atat de acesta cat si de Adio Africa! Insa e OK sa le citesti pe toate daca tot ai inceput… Eu le-am citit in Franta, le dusesem cu mine la Montpellier, am zis ca daca tot pornesc intr-o aventura, sa si citesc despre o aventura :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.