Creta: Rethymno, dragoste de la prima la ultima vedere

De la început cred că trebuie să știți că acest articol va avea mai multe imagini decât cuvinte, căci oricât am încercat să mi le găsesc, cuvintele sunt destul de sărace ca să pot descrie cât de tare mi-a plăcut acest oraș cretan, cu aproximativ 40.000 de locuitori, plin de farmec și de un trecut legendar. Spre rușinea mea nu știam despre el mai nimic până să ne răsară în cale în planul nostru de a merge anul acesta la mare în Grecia, dar acum simt că îl cunosc așa de bine că nici nu-mi imaginez să nu mai ajung aici, să recreez poza cu Albert din port, la apus, peste câțiva ani când va putea înțelege pe deplin povestea primei lui vacanțe. Ei, poate și din acest motiv mi-e așa de drag orașul acesta micuț, cu plaje scăldate de mare foarte albastră și încins de un soare mereu strălucitor, pe cerul fără nori al Cretei.

Înainte de a vă clăti ochii cu imaginile alese a descrie fără cuvinte orașul, trebuie să vă spun totuși și câteva lucruri generale despre el, de luat în considerare dacă ajungeți în Creta.

  • Rethymno a fost construit inițial în civilizația minoică, cea mai veche civilizație europeană și orașul se pare că era suficient de important astfel încât să se dezvolte într-un ritm accelerat zeci de ani la rând.
  • Dar cea mai importantă perioadă de creștere a orașului s-a petrecut însă atunci când cuceritorii venețieni ai insulei au decis să dezvolte zona dintre Heraklion și Chania, astfel orașul vechi este aproape în întregime construit pe timpul Republicii Venețiene și este în acest moment unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi din Creta și din Grecia.
  • În același timp, orașul își păstrează și un aspect aristocratic cu clădiri superbe, uși arcuite (obsesia mea), scări de piatră, micul port venețian și desigur străzile înguste (în zilele noastre pline de terase cochete).
  • Din obiectivele turistice ce sigur le vede toată lumea că sunt chiar acolo în centrul vechi și nu ai cum să le ratezi și dacă nu le cauți, se numără Fortezza Venețiană (una dintre cele mai bine conservate castele din Creta), moscheea Neratze, Poarta Mare (Porta Guora), Fântăna (și Piața) Rimondi și Loggia.
  • Există și vreo 4 sau 5 muzee în Rethymno (noi n-am călcat în niciunul, Albert nu cred că e interesat de arheologie încă) :) iar ele în marea lor majoritate sunt axate pe descoperiri arheologice din perioada minoică sau istoria și tradițiile locului.
  • Și nu în ultimul rând trebuie să știți câteva lucruri despre vremea absolut minunată din acest oraș, căci sezonul foarte fain și cald se întinde aici din aprilie și până în noiembrie, cele două luni menționate aducând temperaturi în jur de 20 de grade (cam cât avem acum după mijloc de iulie la Cluj, grrr), iar din mai și până în octombrie se poate face plajă și baie în mare. Iulie și august pot fi însă de-a dreptul pârjolitoare.
  • Buuun, și acum la plimbare :)

Orașul Vechi (străduțe și terase)

Portul Venețian și Marea

Cum vi se pare? It’s just me sau e chiar minunat orășelul acesta?

6 comentarii

  1. Mamico, esti neschimbata!!! <3
    Nici nu zici ca ai dat nastere unei minuni cu doar cateva luni in urma…

    Instantaneele din Creta imi plac la nebunie (deci nu e vb de "just you" ;) )!
    Unele dintre ele m-au dus cu gandul la Italia, pbb de aceea ne si plac atat de mult. :P
    Gata!!! Am introdus Creta pe lista scurta de destinatii din Grecia in care e musai sa ajung.

    Pupici de la noi pentru toti trei!
    :* :* :*

    1. Draga mea, îți multumesc din suflet :) Am citit comentariul de ceva vreme dar uite ca abia acum mi-am făcut timp sa si raspund… Da, nici mie nu-mi vine să cred multe din ultimul an, căci imediat se face anul :)
      Știu cât iubești Grecia și îți doresc să ajungi și în Creta, deși ești deja o enciclopedie în ceea ce privește această țară frumoasă.

      Pupici și de la Cluj :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.