Biblioteca bloggerului român (Top 10 cărți citite/2013)

Deși am văzut încă de săptămâna trecută pe mai multe bloguri prietene ideea unei liste cu cele mai bune cărți citite de bloggeri anul trecut, se pare că totul a pornit de la Chinezu, care vrea să strângă toate aceste liste într-un fel de bibliotecă inspirațională, astfel motivându-i pe alții să citească. Așa că dacă ai citit barem 10 cărți (sau sensibil mai puține) anul trecut și vrei să te alături inițiativei, scrie un articol asemănător la tine și blog și dă-i Chinezului link-ul… Desigur, mai jos, iată Top-ul Bialog/2013.

73b577133e46ec2e65c10f0e7bf61ed7

10. Jocul lui Ender – Orson Scott Card va fi cartea de pe locul 10, nu pentru că n-ar fi o carte bună, dar pentru că eu nu-s deloc fan al genului SF. Recunosc că am citit-o pentru că am vrut să văd filmul (foarte lăudat anul trecut), dar după ce am citit cartea, pur și simplu nu mi-a mai trebuit filmul deloc. Cică celelalte din serie (mai sunt 4 sau 5 volume, dacă nu mă înșel) ar fi cu mult mai bune ca aceasta. Nu mă tentează, deocamdată.

9. Rădăcini nomade – Pius Alibek este o poveste devorată în câteva zile, o poveste dintr-o parte de lume pentru care am, se pare, o afinitate specială (vezi cărțile lui Khaled Hosseini, care mi-au plăcut ENORM). Da, tot despre Irak este vorba și în această carte, un Irak pe care nu-l putem cunoaște din știrile de la TV. Minunată viață, minunată scriitură.

8. Viața lui Pi – Yann Martel este, categoric, o parabolă interesantă. N-am mai putut să văd filmul după ce am citit cartea, a rămas nevăzut până în ziua de azi, dar nu regret nicio clipă că am ales cartea în locul filmului. Aș băga-o prin școli, lectură obligatorie.

7. Fetele din Shanghai – Lisa See mi-a plăcut mult de tot, alături de continuarea ei, Visul lui Joy, însă totuși prima parte mi s-a părut mai complexă și mai dinamică. Ambele volume sunt cărți de citit în maxim 3 zile, texul curge vizual, foarte frumos. Sunt povești de viață țesute, după cum tot subliniază autoarea, în Parisul Asiei, adică la Shanghai.

6. Viața te învață – Eleanor Roosevelt este probabil cea mai motivațională carte citită în viața mea. Am notat pe blog ceva din carte, ceva ce am simțit aproape ca pe o datorie că trebuie să dau mai departe. Este, fără îndoială, o carte DE CITIT.

5. Fiica Reginei din Saba – Jaki Lyden, pe cât de veselă pe atât de tulburătoare, o carte scrisă de o fiică despre mama ei schizofrenică. Bazată pe povestea adevărată a autoarei, cartea de mici dimensiuni, dar de o complexitate rară, aduce în prim plan sentimente unice și relația mamă-fiica, demonstrând că în pofita oricărei nebunii, iubirea dintre cele două nu poate fi niciodată ceva diluat. Mi-a plăcut foarte mult.

4. Eleganța ariciului – Muriel Barbery, cea mai sensibilă carte citită în 2013 și singura la al cărei final aproape că am plâns. A și fost un final cu totul neașteptat pentru acest gen de roman, dar mi-e frică să vă spun mai multe, că aș ruina frumusețe de carte. A! Acțiunea se petrece în Paris :)

3. Calea spre credință – Regina Noor, probabil surpriza anului trecut în materie de cărți, căci nu-mi imaginam o asemenea carte ieșită de sub penița fostei regine a Iordaniei. O carte care m-a pus puțin mai mult în temă cu istoria recentă, care parcă se macină sub timp mai repede decât o pot eu rumega.

2. Agonie și Extaz – Irving Stone nu avea cum să nu se regăsească în acest top. Biografia romanțată a lui Michelangelo descrisă în Florența inimii mele nu a putut decât să mă tulbure și cucerească în aceeași măsură. Totuși este pe locul 2, din motive cam vagi la această oră, însă e la strânsă concurență cu lectura de pe locul 1. Oricum, o carte nemaipomenită!

1. Bucuria Vieții – Irving Stone este categoric cea mai bună carte citită anul trecut, mi-a plăcut cu totul, îl iubesc pe Irving Stone cu ale sale biografii romanțate, îl ador pe Vincent Van Gogh și am ajuns să-i iubesc și nebunia de geniu. Este printre puținele cărți despre care am scris frenetic, anul trecut pe blog. M-a marcat (consider asta cea mai mare calitate a unei cărți)

P.S. Recunosc că mi-a prins bine și mie acest Top, am vizualizat mai clar ce mi-a plăcut cu adevărat, din ce am citit anul trecut. Și mă gândesc, așa, că nu ar fi rău să am măcar an de an, 10 cărți care chiar să-mi fi plăcut 100% și care să mă fi marcat cumva :) Lista completă a cărților citite de mine este tot la locul ei…

sursa foto

19 comentarii

  1. Si eu am inscris in top 10 cartea Calea spre credință – Regina Noor . Cartea scrisa de regina Noor a Iordaniei mi-a schimbat mult perceptia asupra conflictului din Orientul Mijlociu.

    1. La fel și mie, mi-a clarificat multe. Iți recomand din seria asta și Memoriile fostei împărătese, Farah Pahlawi, a Iranului, o carte care mi-a plăcut ENORM, despre o lume interesantă pentru noi, europenii…

  2. si eu am citit Jocul lui Ender, dar acum ceva timp si nu am mai prea tinut minte despre ce era vorba, deci mi-a placut filmul. fratele meu, in schimb, a citit intreaga serie de vreo 3 ori si e innebunit dupa ea.
    si de pe lista ta, mai sunt familiarizata cu Viata lui Pi, pe care o am in biblioteca, dar inca nu am reusit sa o citesc si cu Fetele lui Shanghai, pe care imi doresc neaparat sa o citesc. Mai ales ca am citit Visul lui Joy, care e un fel de continuare si care mi-a placut la nebunie.

    1. Și Clau e pasionat de seria cu Ender, el m-a, aproape, obligat să citesc “Jocul lui Ender”, deși nu-s fan al genului :))

  3. Frumoase carti! Fetele din Shangai o sa o caut, am citit a doua parte si mi-a placut mult fiindca prima nu o aveau. Apropo de asta iti recomand un film care mie mi-a placut mult, filmat la Shanghai, aproximativ in perioada aia, un film romantic si frumos “in the mood for love ” (2000). Sper sa iti placa …

    ps: o sa caut “Bucuria Vietii”, sunt curioasa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.