Ce faci în vacanță, când n-ai buget de vacanță?

… și nici nu faci parte din categoria celor care își iau vacanță/concediu ca să muncească în acel timp altceva “pe lângă casă” (cunosc cazuri din imediata mea apropiere). Nu, Doamne Ferește, nu desconsider aici o pătură socială, care poate nu-și dorește mai mult,  sau poate niciodată nu și-a permis mai mult, ci doar am vrut să subliniez că mă voi adresa, în special, celor care ar face orice pentru o vacanță, dar bani/buget… ZERO.

budget-travel-piggy-bank

Mira, de la Călătorii la Singular a scris un articol foarte drăguț, despre cum să petreci o vară simplă și frumoasă. Îi spuneam că am și eu în plan un articol oarecum asemănător și că aș vrea să-l scriu acum, până avem vara în toi și încă mai poate ajunge acest articol la cine trebuie. Ideea este că ne putem bucura de vară în foarte multe feluri chiar dacă nu avem planificată o vacanță de vis. Unii, însă, preferă să se gândească la faptul că nu se pot bucura de nimic, dacă nu au o vacanță ca “în pozele de pe facebook ale altora”, în loc să se bucure de ceea ce pot face cu bani puțini sau chiar gratis. Trist, dar adevărat.

N-ai bani de mare? Alternative:

Turele la Băi, la băile termale, căci aproape în fiecare județ din România există un astfel de loc, sunt o soluție chiar foarte bună. Multă, chiar foarte multă lume o practică. Apa caldă și binefăcătoare a băilor termale te poate purifica atât exterior cât și interior, te scoate din rutină printr-o călătorie la băile cele mai apropiate de casa ta. Din stațiunile cu băi termale pe care le recomand cu căldură aici în zona mea, enumăr: Felix, 1 Mai, Tășnad, Moneasa etc… Iar cu “un leu în plus” poți trece la vecinii unguri, la băile lor fenomenale…

N-ai bani nici de Băi? Dar 10 lei pentru intrarea la un bazin la tine în oraș sigur ai. Adică, dacă îți permiți să plătești un abonament de internet ca să citești acest articol, sigur îți poți plăti și o intrare la bazin odată pe săptămână. Ai apă, ai soare, te bronzezi, te distrezi cu prietenii sau citești o carte tolănită la soare în mirosul apei și al poveștii din carte. Te deconectezi de la stresul cotidian. Mie îmi place la bazin, dar recunosc că nu îmi place să merg singură…

13245456-euro-boat-sailing-in-the-sea-of-a-a-money

N-ai bazin la tine în orășel, (în orașele mari sigur există)? Atunci ai un râu, ți-am spus cu această ocazie. Când eram mai mică și locuiam la Ineu era o adevărată aventură mersul la Cris și îl așteptam cu atâta nerăbdare că nici Marea cea mare nu mă bucura mai tare. Nu mai dezvolt, toți știm ce putem face pe malul unui rău.

N-ai bani de munte? Alternative:

Să mergi la munte chiar și cu cortul te costă, dar să urci dealul cei mai apropiat de casa ta într-o drumeție de weekend, unde poți merge pe jos, fără bani de benzină etc… este la îndemâna oricui. Numai dacă nu vrei, nu mergi. În copilăria mea mergeam 15 km pe jos la Dealul Mocrii chiar de câteva ori într-o vară. Nu vreau să fiu subiectivă, dar dacă întrebi orice om din zonă de mersul la deal o să vă povestească 3 zile pe acest subiect, semn că au fost frumoase acele veri în care mergea la dealul cât o gâlmă, chiar dacă muntele era departe.

Orice drumeție care presupune mers pe jos cu rucsacul în spate, cu o gașcă de prieteni alături și cu bucuria de a merge pur și simplu, de a-ți întinde mușchii și solicita oasele este de luat în considerare. Dacă nu îți place să mergi pe jos, e altă poveste, atunci oricum nu-i muntele de tine.

29xezxz

Ce altceva mai poți face în vacanță pe buget ZERO?

  • ieșiri la iarbă verde (picnic, badminton, plajă, citit în aer liber, somn într-un hamac la marginea unei păduri etc)
  • plimbări lungi, numai tu cu gândurile tale, așa cum după slujbă nu prea îți mai vine să faci, sau cu o prietenă două cu care nu te-ai mai văzut “de-un secol” (deci un fel, petrece timp de calitate într-o companie de 5 *****, nu uita că acea companie poți fi chiar tu)
  • hoinărit prin toate magazinele pe lângă care ai trecut zilnic, dar niciodată n-ai avut timp să intri (poate te cadorisești cu ceva pentru sufletul tău, poate e la mare reducere rochița pe care ai văzut-o în vitrină cu două luni în urmă)
  • vezi ce sate ai prin apropiere, le poți face o vizită de o zi, viața la țară te va relaxa mai mult decât îți permiți să crezi, în plus poți găsi sate splendide la 20-30 de km de casa ta (cele din Apuseni sunt EXTRAORDINARE, vă spun eu)
  • mergi la bunici (dacă îi mai ai), mergi pentru ei și poveștile lor, pentru a petrece o zi cu ei și îți garantez că ziua aceea va fi poate una în care te vei simți cel mai răsfățat în acea vacanță
  • tot la capitolul excursii de o zi (asta ca să nu mai dai bani pe cazare) caută să vezi dacă nu ai “some beautiful ruins” aproape de casa ta (de exemplu, aproape de Cluj avem Cetatea Lita, de Ineu, Cetatea Șiria, de Arad, Cetatea Șoimoș etc)
  • TOTUȘI, până una/alta, vacanța/concediul este și despre odihnă (chiar dacă nu faci parte din cei din primul paragraf), mai ales pentru cei care au avut un an aglomerat, fie că vorbim aici de elevi sau studenți ori de “boieri” în câmpul “minat” al muncii, așa că este aproape obligatoriu să nu cauți numai ineditul și acel “ce să mai facem azi?”, așa că o binemeritată pauză în care să nu faci nimic este perfect legală în orice vacanță, NU UITAȚI de ea, fie că e la frappe pe o terasă, fie la o limonadă în grădină, fie citind carte după carte până nu mai știi care poveste aparține cărui autor… e nevoie și de o leneveală soră cu moartea, nu te va aresta nimeni pentru ea și o poți petrece în confortul casei tale, evident GRATIS!

surse foto 1, foto 2, foto 3

33 comentarii

  1. Am mers la strand de nus’ cate ori acum cativa ani. Nu aveam plan de iesit la mare anul respectiv (parca era barbatu’ plecat din tara, deci no vacation for us), dar, asa cum spui, mai gasesti un leut de intrare la strand. Eram neagra ca o cioara, toata lumea era convinsa ca am stat 2 saptamani la mare ca ‘nu poti avea un asemenea bronz in oras’.

    Aveam 2-3 gagici cu care mergeam la strand si, imediat ce era sambata, noi eram cu dosul in sus. Nu pot spune ca m-am plictisit .. in timpul saptamanii mergeam la job, in weekend stateam cu cotoaiele la plaja. Deci se poate :D

  2. aduna 4-6 prieteni si mergeti impreuna. scad costurile ft ft mult! mai ales daca sunteti 4 si este o masina, de ex. 4 merg si in cort, problem solved cu cazarea. mancarea , e aia e cel mai usor vara. :D

    noi mergem in weekend 2 zile la oroshaza. am ramas masca ce preturi mici mi-a dat cand am vb la ei . camping, baie si apoi acasa prin gyula sa vedem orasul. ieftin si fain ;) si 4, deci reducem costurile

    1. in vacantele din liceu mergeam cu saptamanile la Cluj, la rude. in rest, citeam si pierdem vremea la noi la casa (aia de “vacanta”, adica nu unde stam in mod normal)
      in vacantele din facultate, am fost ft des la Sighisoara; am mai fost si la o scoala de vara; mai cu cortu cu colegii de la teatru; in rest, citeam, mai faceam bani din traduceri…

      1. na foarte fain, nu era deloc rău…

        iar capitolul “vacanțe cu prietenii” unde se împart costurile mi se par soluții super, noi chiar am vrut să mergem 4 în Croația anul acesta, dar pentru că prietenii nostri nu mai pot veni am renuntat, costurile se dublau :(

  3. Mare dreptate ai , Bia! Multe din cele scrise de tine le-am facut de nenumarate ori si chiar ca a fost relaxant.Sti ce ma…dezumfla , daca vrei , in plimbarile la tara?ca merg prin sate si nu am unde opri.De ce?Pentru ca daca mergi intr-un sat nu poti opri pur si simplu in centrul satului ca sa il vizitezi…ca nu prea ai ce vizita , uneori si mai mult , oamenii din sat te privesc tare curiosi si oarecum tematori.Dar tare imi place sa merg prin satele din imprejurimi.
    Cat despre excursiile pe jos…hm :( , prin oras nu prea este pe unde , insa mi-ai dat o idee de destinatie noua ,pe aici prin apropiere.
    Anul asta va fi un concediu casnic , cel putin asa se prevede la momentul actual.

    1. in Arad sunt cateva locuri numai bune pentru plimbari lungi. noi mergem uneori la padure (din centru fac 45 -50 min pe jos pana la liziera). iar pe Malul Muresului, o “tura completa” (adica sa plec de la un pod , pe mal si sa revin la acelasi pod dupa ce incercuiesc peninsula cu cetatea) e cam tot 45-50 min.
      cred ca si in Timisoara gasesti locuri de plimbare. eu nu cunosc ft bine orasul, recunosc, am fost doar in treacat de cateva ori pe acolo….

      1. :D Nu , nu m-am referit ca nu sunt locuri de plimbare in oras , m-am referit la locurile unui oras unde sa poti sa mergi si sa fie liniste ,sa te poti relaxa fara sa asculti ce vorbeste la telefon doamna care fumeaza pe banca de alaturi si fara sa iti trepideze timpanele la tipetele unei bunici disperate ce alearga dupa nepotul care o ignora total. …Desigur ,sunt o multime de locuri minunate in Timisoara si dau cateva exemple : Parcul Rozelor , de-a lungul malului Begai si asezat intr-o zona de vile unde galagia orasului este mult diminuata.Parcul Botanic ,cu aleile sale umbroase , insa asezat intre bulevarde principale si calea ferata….zgomotul este diminuat , e frumos , dar destul de multa lume.Ar mai fi Parcul Copiilor , unde imbini utilul cu placutul , adica adultul sta frumusel pe banca , la umbra , iar odrasla ,daca vrea , poate sari linistita in cap de pe corabia piratilor :lol: (glumesc).Sunt cam 3 stranduri unde au acces si copiii , acestea fiind Heaven , UMT si Termal.DAR , din punctul meu de vedere si comparativ cu ultimul strand deschis in Arad :D , sunt slab dotate , nerenovate cam de multisor , in ceea ce priveste sectiunea pentru copii si cu apa mult prea rece.Si nu in ultimul rand ar mai fi Padurea Verde , cu Muzeul Satului , cu Gradina Zoo , plus cararile padurii….insa , e greu de crezut , zici ca tot orasul se muta in aceste locuri.
        Deci nu zic ca nu exista locuri superbe de relaxare si odihna in Timisoara.Ba da , sunt , si chiar frumoase , placute , relaxante.Dar devin…cum sa zic?Prea aglomerate si prea obisnuite,cel putin pentru mine.
        Am mers prin judet , de aici povestea cu satele….si pana acum,cel mai mult , am fost incantata de partea de nord , ca sa spun asa , drumul catre Lipova de la care se ajunge catre fostele sate svabesti , acum aproape parasite….niste locuri divine prin frumusete .Insa la sat…sti cum e: lume putina si orice mutra noua venita…e ca la balci! :D
        Eee….gasim noi o metoda de relaxare…Mi-ar fi placut , insa , ca de la coltul blocului sa inceapa padurea :D

        1. Pai stai ca alea agitate le evit si eu :) de aia ziceam de padure, mai ales. Sigur ca se muta cam tot orasul p-acolo la gratar, dar sunt locusoare unde ii poti evita. E o portiune de mers prin oras dar nu e mare problema. :) In parcuri in Arad nu am nervi nici eu sa stau :(
          Nu calc la strand in Arad, asa ca nush ce sa zic de el. Noi mergem 2 zile la Oroshaza :) la strand (cu cortul)
          eu am descoperit doua drumuri super : Lugoj-Deva prin Faget si drumul de TIR-ul spre Cluj dinspre Oradea. apoi, am fost la Bologa, o cetate ascunsa bine unde nu eram decat noi, ruinele si soarele :)

          1. Anul trecut am fost si noi pana la Mako.Anul asta vrem sa vedem si altceva.
            Preferam padurea de la Bogda , de exemplu…sau pe cea din apropiere de Surduc…sau urcam pana sus la Semenic….
            In fine…locuri sunt,destule , gata sa fie explorate! :D
            De Bologa am auzit , insa nu am ajuns acolo…suna tentant! :)

          1. Nah bun fetele, am aflat chestii de prin zona mea natala :) Fain ați conversat și fără mine, e bun așa :)) Oricum plin de info utile… Eu pe Semenic nu am fost, vă vine să credeți? :(

  4. Eram o impatimita a strandului
    Iar acum , desi calatoriile mele sunt destul de variate si dese, ma bucur din toata inima de o drumetie pe jos, de o zi petrecuta in satul bunicii

  5. Bia, eu sunt de acord cu tine!
    Eu cred ca toate astea pot fi puse in practica oricand, nu numai cand nu ai bani de vacanta. Pana la urma o vacanta de vara cat tine? 1-2 maxim 3 saptamani. Dar vara are 3 luni, iar vreme frumoasa este chiar mai mult. Eu cred ca nu trebuie neaparat sa astepti vacantele sa te bucuri de locuri frumoase, sau de diverse activitati gen plaja, balaceala, drumetie, picnic, etc. Le poti face oricand ai putin timp liber, cum ar fi weekendurile. Trebuie doar sa vrei.
    ps: Tocmai ce am ochit singurele dealuri de la mine din regiune :)). Ma pregatesc sa le urc curand :p.

    1. Spor la urcat, tu mai și ai o regiune de ne uitam de aici la ea ca la urs… la noi nu e chiar așa, că dacă ar fi n-am mai pleca din țară în vacanțe :))

  6. Mulţumesc, Bia! :)
    Exact cum spunea Larisa, un concediu de vară ţine 2-3 săptămâni, ceea ce desigur nu înseamnă toată vara. Aşa că ideile tale sunt minunate, Bia, şi numai bune de urmat. Cu siguranţă nu toţi avem bugete extravagante, dar asta nu înseamnă că nu ne putem bucura de vară prin lucruri cât se poate de simple, dar care nu costă o avere.

  7. Cel mai mult îmi place ideea de a-ţi redescoperi propriul oraş, e cel mai ieftin şi nu necesită cine ştie ce efort. Cu un aparat foto şi ceva provizii, să iei străzile la pas şi să urmăreşti detalii deosebite ale clădirilor, de exemplu :)

  8. Pai variantele tale nu prea merg daca stai in Bucuresti :D. Cel putin pe vremea cand stateam eu in Bucuresti, dealuri cam nu erau, in padurile din jur, parcuri si stranduri era toata lumea (efectiv nu era loc sa calci), iar plimbari pe strada…sa fim seriosi :D Doar daca vrei sa te coci la 60° la sol in timp ce te delectezi cu gaz de esapament si claxoane :D. Eu imi aduc aminte ca daca eram fortati sa stam in oras (desi in vacante/concedii mereu am plecat afara din oras) stateam aproape integral in interior, intre dush, mancare, jocuri pe computer, carti, fofo, pepeni si stropit cu apa prin casa (“ai bah grija la priiiizaaaa!” era de capatai). Nu erau deloc week-enduri neplacute, ce sa zic.. :D Ba erau si cele mai ieftine :D

  9. Interesant punct de vedere. Mi s-a intamplat acum cativa ani si nu am regretat absolut nimic. Am iesit cu prietenii, parca a fost distractia mult mai mare decat un sejur de 10 zile pe litoral sau in tari straine. Singurul lucru deficitar este la capitolul amintiri vizuale, insa nu le poti avea pe toate.

    1. Nu le poți avea pe toate, așa este, dar cred că trebuie să facem tot posibilul să ne simțim bine indiferent de circumstanțe, să nu ne ruinăm vacanțele dacă nu avem bani de vise exotice ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.