Azi dimineață la 7 eram în Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Nu, n-am plecat niciunde, nu eu ca să spun așa, dar a fost suficient să ajung acolo, să arunc un ochi (ăla deschis bine la ora aia) pe tabela de plecări, ca să-mi alimentez visele de zbor. Printre Taroame și Wizz-uri, evident, văd multe chartere spre Grecia și FOARTE multe spre Turcia. Nu aveai cum să le ratezi, semn că românii merg în Turcia, vacanțele la turci nu sunt nici pe departe “depășite”. Ok, îmi spun: și eu cum de nu am ajuns până acum?
Poate pentru că puțin de tot, sunt și eu printre cei care o mai dă din stângul în dreptul cu preconcepțiile. Turcia = mare, soare, All Inclusive sau cealaltă variantă Turcia = mizerie, nesiguranță și mai nou conflict deschis. Numai ignoranța te poate face însă să crezi că Turcia este doar despre asta și eventual faptul că mulți români întorși de pe meleaguri european-asiatice povesesc doar despre cum au stat 10 zile cu burțile la soare și au mâncat până nu au mai mai putut. Ei, dar asta nu e nici vina și nici concepția țării în sine ci a celor care văd în ea doar Turcia = un resort de 5 stele cu mâncare și băutură fără număr.
Sigur că noi nu vom vorbi despre asta ci despre Turcia aceea ce poate fi vizitată, acea Turcie de unde te întorci cu desaga plină de povești frumoase, acea Turcie în care te-ai simțit un spirit călător și care te-a îmbogățit cu experiențe noi și memorabile.
Turcia = Istanbulul, fostul Constantinopol, cel mai mare oraș al țării, orașul pe două continente, cel mai plin de istorie dar și de exotism, o locație extraordinară, fabuloasă prin existența atât de excentrică și atât de originală. Un oraș ce mustește de obiective turistice, o metropolă pe cât de occidentală pe atât de orientală, un muzeu urban căruia i-au fost dedicate romane de dragoste și povestiri cu prinți și prințese, cu bogății nemăsurate, dar și sărăcii pe măsură. Un oraș plin de contraste este Istanbulul, genul acela în care prinț sau cerșetor îți poți găsi un loc al tău și poți să-ți savurezi viața. Dacă vrei să-i dai o șansă, câteva locații frumoase găsești în această ofertă de cazare la Istanbul.
Turcia = Anatolia cu minunile sale arhitecturale și marea azurie. Da, știu că mai mult ai auzit de Antalya și resorturile sale, dar o altă opțiune ar fi Side cu Nymphaeum, Teatrul antic, Tempul Dionysus, Poarta Principală Monumentală, Zidurile Fortificate, și Cascadele de pe râul Manavgat sau Podul Roman din Parcul National Local. Dacă insișți cu Antalya, după câteva zile la soare poți vizita poarta lui Hadrian sau pesterile din Antalya. Pentru cazare ai și aici oferte în Side sau Antalya.
Turcia = Cappadocia, un fel de cireașa de pe tort a Anatoliei și a întregii Turcii. O zonă aridă situată pe un platou înalt, străpuns de vârfuri vulcanice. Spre sud, Munții Taurus formează granița cu Cilicia și separă Cappadocia de Marea Mediterană. Spre vest, Cappadocia este delimitată de regiunile istorice ale Licaoniei la sud-vest, și Galatiei la nord-vest. Coasta Mării Negre cuprinde regiunea care s-a separat din Cappadocia devenind regiunea Pontus, în timp ce granița de est a Cappadociei este realizată de cursul superior al fluviului Eufrat, înainte ca acesta să-și devieze cursul spre Mesopotamia. Un loc extraordinar, poate cel mai fotogenic loc din Turcia.
Sunt multe de descoperit în acestă țară, dacă ne dăm răgazul necesar, dacă trecem de clișeele vizitării ei, dacă ne dorim să o vedem în esența ei. Să o VEDEM!
2 comentarii
Eu mi-as dori sa ajung in…Bodrum. Ma uimesc peisajele acelea si-mi pare o alta Turcie, mai putin comerciala
Dar si locurile prezentate de tine sunt de vis!
In momentul de fată, Istanbulul mi-l doresc cel mai mult :)