Să vă arat sau să nu va arat cele 3 poze, care din cauza unui internet foarte lent, sunt singurele 3 imagini pe care a reușit Clau să mi le trimită din Astana?!? Da, e în capitala Kazakhstan-ului de 3 zile și mai stă puțin. Știu, nu e o destinație despre care să scrie cineva care merge în vacanță, dar trebuie să recunosc că mie mi s-a părut super interesantă. Atât de interesantă că atunci când mi-a zis “s-ar putea să merg câteva zile în Kazakhstan” am zis “oook… right!”, numai că a fost pe bune și am început să căutăm informații despre Astana, unde inițial am crezut că au doar iurte, când de fapt, Astana arată cam așa:
Și până la urmă m-am gândit să vă arat cele 3 poze, făcute pe o ploaie torențială undeva între Rusia și China, mai cu seamă din cauză că mi-a promis o poveste exclusivă, pe Bialog, despre Kazakhstan. Sunt mai curioasă ca și voi, nu știu povești în plus, numai haioșenii pe care sper să le insereze în poveste :)
Și ca să vă introduc în atmosfera unei povești inedite, m-am gândit să vă spun câteva cuvinte despre Astana:
- este capitala Kazakhstan-ului abia din 10 decembrie 1997
- este doar al treilea oraș ca mărime din Kazakhstan
- are o populație sub 800 000 de locuitori
- Astana înseamnă chiar “capitală” (câtă originalitate, nu?), dar este un cuvânt ușor de pronunțat în toate limbile care se vorbesc în Kazakhstan (pe aceste conseiderente a fost ales)
- Green Water Boulevard al cărui capăt îl puteți vedea în imagineai 1 este bulevardul reprezentativ al orașului și probabil cel mai fotografiat loc din oraș
- vechile clădiri sovietice au fost îndepărtate și în ultimul deceniu înlocuite cu clădiri total noi (cică e plin de zgârie nori destul de opulenți)
- principalele construcții noi sunt și cele mai vizitate obiective turistice din oraș:
Palace of Peace and Reconciliation [Pyramid of Peace]
Kazakhstan Central Concert Hall
Ak Orda Presidential Palace
Khan Shatyr
- de maxim interes sunt și Bayterek Tower (foto 2) unde opresc toate autocarele cu turiști și Astana Central National Mosque (foto 3) care mie mi se pare superbă, iar Clau zice “m-am simțit ca în față la Taj Mahal” (nu că ar fi fost la Taj Mahal, dar am prins ideea) :D
- alte curiozități despre Astana: (are 7 echipe de fotbal, noua structură a orașului a fost gândită de arhitectul japonez Kurokawa, este orașul de reședință al campioanei olimpice la volei Larisa Bergen, orașul este înfrățit cu nu mai puțin de 21 de orașe din lume din care 14 capitale, înainte de a se numi Astana, orașul a mai purtat 3 nume: Akmola, Tselinograd și Akmolinsk, asta da identitate)
Așadar, vor urma niște povești sau cel puțin o poveste despre Kazakhstan, așa că nu credeam că îmi voi face o categorie nouă pe blog :)
Și să nu uit! Men seni suyemin! (asta dacă vă întrebați cum se spune te iubesc în Kazakhstan, vă dați seama că pe mine chiar mă interesa) ;)
22 comentarii
Și uite’așa mai ieșim și noi în lume :D
Da, în lume puțin mai departe, în ASIA n-am mai fost :D
Am o prietenă din cazacă, o tipă mai mult asiatică decât rusoaică. Mi-a arătat poze de acolo, alături de un prieten de-al ei care lucra acolo și a zis și el că e o țară fermecătoare.
De asemenea anumite prejudecăți mi-au fost năruite de un prieten de-al meu din Georgia (nu aia din SUA) care după ce mi-a arătat fotografii de acolo și mi-a povestit niște lucruri, mi-am dorit și pe-acolo să mă ducă pasul.
Sunt o mulțime de țări puțin mediatizate dar foarte fermecătoare pe care am putea să le vizităm. Iar eu stau de multe ori să mă gândesc dacă nu cumva se merită chiar mai mult…
Acum citesc o carte a unui tip care inainte de ’90 s-a plimbat prin Caucaz și vorbește atât de frumos de acea zonă încât m-am pus să caut imagini pe net din Tbilisi de exemplu :) Da, nici măcar țările din Caucaz nu ne sunt cunoscute, ce să mai vorbim despre toate țările acelea cu “stan la sfârșit”, eu m-am simțit foarte prost că nu știam despre Astana nimic și pot spune că de-o lună m-am pus pe hartă și țări mai puțin populare… din păcate este destul de costisitor să ajungi acolo, căci viața nu e scumpă, dar de exemplu un drum cu avionul până la Astana l-au trecut pe Clau prin 4 aeroporturi :(
*o prietenă cazacă, nu din cazacă, scuze. :D
E ok, da nu știu exact dacă cei de la acolo sunt cazaci sau cazahi… cică ar fi cazaci cei de prin Ucraina, și ăștia sunt cazahi… poate ne lămurește cineva mai bine :)
Arată ca într-un film SF, mai ales cu atmosfera aia umedă :)
Da, da… deci lui Clau trebuie să fi plăcut din moment ce e fan al genului :))
Cu rusine iti zic ca atunci cand am vazut titlul nu am avut nicio tresarire, habar nu aveam despre ce este vorba. Adevaru-i ca eu una stau prost cu informatiile legate de zona asta…
Nu trebuie să te simți prost, nu prea știm multe despre partea asta de lume, de zici că nici nu există :(
arata fain, nimic de zis; dar se vede clar ca e oras facut aproape de la zero de cateva decenii; acum un veac (si chiar mai putin) kazahii inca traiau in corturi :)
Exact ce ziceam, ce vedem acolo e dezvoltat în ultimii 10-15 ani :D
Heeeeeee Republicile! :P Daa, e cu adevarat magnific cat de putin sunt informati oamenii in legatura cu zona aia. Daca romanii mai stiu cate ceva, occidentalii sunt total neghiobi in ce le priveste.
Daca pana pe mine INCA ma mai intreaba daca avem drumuri asfaltate in.. restul Moscovei sau doar ce se vede mereu la televizor. Ceea ce trebuie sa recunosti ca denota o buba pe undeva la respectivii :D. O intrebau acelasi lucru si pe Kadia, chiar si mai des, fiindca Romania suna chiar si mai exotic pana acum cativa ani, dar au cam incetat de cand cu UE :D. Desi foarte de curand o nemtoaica ma intreba ingrijorata daca “e greu in Romania, nu e asa?”, evident ca i-am zis ca “nope, e bine si frumos!” da’ cred ca nu m-a crezut. Evident, cand eram mai pusti ma irita si revoltam de muream, dar apoi am stat sa cuget ca e mai bine asa :D. Laaaaas’ sa nu stie! Las sa creada ca-s un idiot crescut in izba cu iarba si cred ca electricitatea e un zeu al fertilitatii :D. Sa vezi ce surpriza au mereu :)). Si sa vezi ce surpriza vor avea cand vor incepe sa dea caucazienii pe afara (imi pare doar rau ca probabil n-am sa prin momentul, sau voi fi prea batran si senil sa il savurez :D). Republicile erau misto si pe vremea URSS-ului sa stii! OK, erau cladirile alea nasoale gen Casa Scanteii din Bucuresti, dar nici macar alea nu-s nasoale (vorba aceea, alea din NewYork, grosul lor, sunt chiar si mai urate :D). Unul dintre cele mai misto orase era Groznii (capitala Ceceniei, bine asta e inca republica a federatiei), dar a cam suferit saracul. Dar niciodata, absolut niciodata, n-au aratat rau republicile caucaziene.
Apropo de Astana=capitala, si Moscovei i se spune scurt “Centru” :D (adica chiar in sensul de buricul trebii, axa universului, etc :D. Cu seriozitate patrunsa slava, evident :D).
Dar vreau sa subliniez din nou: preconceptiile sunt bune, sunt bune, trebuie intretinute! :P
Da, Republicile… și câte sunt și câtă ignoranță pe noi (mine), cel puțin pentru mine astea cu “stan” la final toate-s o apă și-un pământ :)) (și nici măcar nu-i de râs). Bine, dacă vreau mă pot pune la punct cu ele, dar mi se pare o muncă colosală, de ce nu “ne” sunt promovate ceva mai intens? Căci merită, așa aș zice :D
Pai fiindca noi nu prea vrem turisti de fapt :). Sunt priviti ca un stol de termite care vin, uzeaza patrimoniul national si fac mizerie. In plus exista si o neincredere paranoiaca in astia “din exterior”. Bine, acum sa nu crezi ca toti sunt asa. De altfel se poarta impecabil cu turistii atati cati sunt (de obicei tot caucazieni sau nemti). Populatia “normala” (adica nu aia de servicii) si nu foarte educata insa are o doza considerabila de paranoia (+ interes). Nici nu stiu cum sa explic. Sunt amabili dar circumspecti. Asa e si la noi. M-am surprins pana si pe mine simtindu-ma iritat sa vad turisti in Moscova. Dar probabil eram cu fundul in sus :D. Altfel sunt tolerant foarte :)).
Asta am simțit și eu, nu păreau foarte confortabili cu mine și cu aparatul foto agățat de gât. Poate din preconcepții, poate din alte motive, nici eu nu m-am simțit prea confortabil singur pe străzile din Astana. Și da, păreau amabili și circumspecți, exact asta a fost și percepția mea.
Noi am avut o revelatie cu Albania, acum cateva zile, cand am descoperit o cetate la Shkodra care bate la fund multe alte locatii similare. Suferim probabil de un pic de ‘snobism’, cand e vorba de destinatii. Adica dam pe spate dupa un New York, o Barcelona etc., dar ignoram faptul ca sunt multe locuri SUPERBE pe acest pamant, pe care nu le avem in ‘tinta’, doar pentru ca nu ne-am obosit sa le studiem.
Pozele din articolul tau dovedesc inca o data ca e bine sa ne mai si largim putin orizontul, nu sa vizitam aceleasi destinatii pe care le stie toata lumea.
Nu e snobism, e comoditate. In unele locatii foarte misto dar nu foarte turistice e foarte dificil de ajuns. Pe motiv de infrastructura, preturi sau lipsa unor facilitati esentiale. E mai comod, mai ieftin si mai usor de ajuns la NewYork decat la Moscova sau Petersburg, de exemplu. Si net mai putin periculos pentru un strain care nu cunoaste limba.
Am auzit ca este foarte interesanta Astana si as vre as ao vizitez, insa m-am uita la biletele de avion pana acolo si se invart in jur de 800-1000 euro/pers…Cam mult totusi.
@Dojo, multor oameni le place sa aleaga destinatii “batatorite” de turisti, acest lucru dandu-le o siguranta mai mare…sunt foarte multe locuri minunate in lume, dar care nu dispun de infrastructura pe masura.
Cu 1000 de euro de persoană sunt sigur că există obiective mult mai interesate de vizitat, în Europa, Asia sau oricare alt continent. Astana este o destinație interesantă, dar nu cred că merită 2000 de euro pentru a fi văzută. Este un oraș modern, dar cam atât, îi lipsește atmosfera și îi lipsesc obiectivele care să-l facă oraș turistic. Faptul că a fost construită în atât de scurt timp nu este un motiv suficient pentru a deveni atracție turistică.