Am primit de la Moș Crăciun volumul 1001 de cărți de citit într-o viață, o carte (dacă îi pot spune așa) pe care mi-o doresc din 2006 de când a apărut prima ediție. O răsfoiam în fiecare librărie în care intram, dar niciodată nu am avut de dat pe ea prețul aferent. A stat în wishlist mult și bine și anul acesta Moșul s-a îndurat de mine și așa am țopăit sub brad de mama focului ca mândră posesoare de “carte a cărților…
Odată ajunsă în brațele mele, cartea s-a dovedit a fi o sursă nesecată de inspirație, mai ales că îmi încheiasem lista de lectură pe 2012 și mă gândeam serios la ce carte să încep de cum ajung la Cluj. Care va fi prima carte pe 2013 devenise deja o întrebare care nu-mi dădea pace. Da, fetele iubesc listele chiar dacă de puține ori se țin de ele :P
Așa că am urzit un plan: am căutat în cele 1001 cărți, cărțile pe care le am (dețin în bibliotecă) dar pe care nu le-am citit până acum și am strâns fix 30 de titluri de pe lista celor 1001. Aceste 30 de cărți îmi propun să le citesc în 2013, evident pe lângă altele, dar acestea zic eu că obligatoriu (deși am MARI dubii la Război și Pace, Contact, Pe aripile vântului care sunt niște “cărămizi” la care am văzut deja ecranizările). Totuși, am zis că prima încercată va fi chiar Eleganța ariciului – Muriel Barbery, mai ales că are în prim plan Parisul… apoi vedem.
Ce părere aveți de listuța de mai jos? E viabilă? Sunt cărți bune, sau mai puțin bune? Credeți că mă voi putea ține de ea, mai ales că mai sunt și alte cărți, ce nu sunt cuprinse în cele 1001, care mă așteaptă…?! Din lunga listă de 1001 nu am numărat exact câte am citit, dar plănuiesc un alt articol pe acestă temă. Oricum cadoul venit odată cu această “carte de temelie” a fost unul mult mai complex, căci a venit cu planuri peste planuri, idei peste idei și mai ales o poftă de lectură ce nu s-a pomenit ;)
- Eleganța ariciului – Muriel Barbery
- Totul este iluminat – Jonathan Safran Foer
- Viața lui Pi – Yann Martel
- Durabila iubire – Ian McEwan
- Cronica păsăriii arc – Haruki Murakami
- Contact – Carl Sagan
- Ghidul autostopistului galactic – Douglas Adams
- Maestrul și Margareta – Mihail Bulgakov
- Strigarea lotului 49 – Thomas Pynchon
- 1984 – George Orwell
- Somnul de veci – Raymond Chandler
- Brington Rock – Graham Greene
- Pe aripile vântului – Margaret Mitchell
- Nimic nou pe frontul de vest – Erich Maria Remarque
- Vârsta inocenței – Edith Wharton
- Amantul doamnei Chatterley – D. H. Lawrence
- Femei îndrăgostite – D. H. Lawrence
- Fii și îndrăgostiți – D. H. Lawrence
- Aripile porumbiței – Henry James
- Aventurile lui Sherlock Holmes – Arthur Conan Doyle
- Bel-Ami – Guy de Maupassant
- Demonii – Fiodor Dostoievski
- Idiotul – Fiodor Dostoievski
- Război și pace – Lev Tolstoi
- Moara de pe Floss – George Eliot
- Mănăstirea din Parma – Stendhal
- Rațiune și simțire- Jane Austen
- Mansfield Park – Jane Austen
- Emma – Jane Austen
- Tristam Shandy – Laurence Sterne
30 comentarii
Demonii? Esti sigura? Il iubesc pe Dostoievski… dar Demonii e o carte imposibila.
@Ioana: păi aș vrea să o citesc, dar dacă se va dovedi imposibilă, meargă pe drumul ei… :)) Nu e bătut în cuie nimic, daca o carte mă va irita rau o voi abandona fără regret :P
Nu stiu de contact de sagan, dar ar fi mai bun un strugatki sau un stanislav lem.
cu ghaham green, am avut probleme, mi se pare supraevaluat, am început vreo 2 carti si nimic. Nu stiu cum e asta, dar cred că s-au ecranizat.
de lawrence, recomand Fii si indrăgostiți. Amantul e slaba, iat femei indragostite mi s-a parut fada rau, ci zeci de conversatii.
de henry james, mi-a placut ambasadorii – consiserata capodopera, de aripile, nu stiu decat ca e trista rau.
de george eliot, recomand middlemarch, desi are 4 volume.
de jane austen, raman mandrie si prejudecata si persuasiune. in celelalte, mi se pare k se repeta. dar dak esti fan, merita toate.
restul raman asa.
scuze de greselile tipo.
Pe aripile vantului mi s-a parut superba. De D.H.Lawrence am citit Amantului doamnei Chatterley ,care nu pot sa spun ca m-a impresionat, iar Stendhal, cel putin pentru mine, e plictisitor. Nu stiu cum este Manastirea din Parma pentru ca inca isi asteapta cuminte randul, dar Rosu si Negru m-a plictisit ingrozitor. De abia astept sa o citesc pe Jane Austen, sper sa fie atat de buna pe cat pare.
Faină listă! Cu Demonii lui Dostoievski am avut probleme, deşi citisem deja Crimă şi pedeapsă şi Idiotul, care mi-au plăcut, însă pe demoni i-am abandonat pe la pagina 40. Totuşi, am de gând să mai fac o încercare. Romanele scrise de Jane Austen sunt adorabile; le-am devorat pe toate.
Maestrul şi Margareta este una dintre cărţile mele preferate, o recomand.
rosu si negru plictisitoare? omg! atunci jane austen e un chicklit de sec.19.
Eleganta ariciului mi-a placut foarte mult, chiar daca e putin apasatoare. Dar foarte putin. Iar Jane Austen e printre scriitorii mei preferati. Banuiesc ca ai citit deja Mandrie si prejudecata, nu? Cred ca e cea mai frumoasa dintre toate, dar si titlurile mentionate de tine sunt faine.
sa le luam pe rand :D n am putut sa termin Razboi si pace. Durabila iubire mi s-a parut un pic ciudata. Viata lui Pi mi-a placut. orice carte a lui Jane Austen e simpatica si relaxanta. Stendhal mi s a parut cam plictisitor. Dostoievki si Bulgakov…oricand, orice (sunt genul de carti care par grele dar in acelasi timp nu prea le poti lasa din mana, si la sfarsit nu ti pare rau). mi-a placut mult 1984. DH Lawrence la fel, s ar putea ca ultimele 2, la capitolul Lawrence, sa ti se para cam plictisitoare, prima nu cred. Greene nu mi se pare greu de citit, dimpotriva are un stil destul de atragator. Pynchon n-am mai citit din facultate, dar parca mi-a placut. de Murakami am citit doar In noapte, interesanta. Totul este iluminat suna bine, am vazut filmul, genial. Henry James imi place mult dar e adevarat ca nu e foarte accesibil. Tristram Shandy e savuros, si cartea si filmul. Spor!
PS: nu-mi plac listele :D
Super!Pana acum din lista ta am citit:2,3,8,16,21,22,23,24,27,29. Restul raman o alegere pentru viitor…:) Spor la citit!:)
Dar 1984 nu este si film? Sau era alt numar? Daca nu ma insel…e cam drama…
1408 l-ai vazut?Cu John Cusack? Ala mi-a placut mult!
Pe aripile vântului e una dintre cărţile mele preferate, eu la anu’ vreau s-o recitesc. Dar nici Amantul doamnei Chatterley nu e rea. :)
Din lista ta am citit destule, dar cu adevarat mi-au placut Eleganta ariciului, Manastirea din Parma( muuult mai faina decat Rosu si Negru), Cronica pasarii arc si Viata lui Pi; 1984 e iar o carte pe care nu trebuie sa o amani.
Parerile mele absolut fara perdea:
Eu pe Dostoievski l-as elimina cu un sut neprotocolar in fund. Zau daca nu mi se pare pierdere de timp. Mereu am avut senzatia ca mananc un pulover de lana cand l-am citit. Dar trebuia sa o fac fiindca era lectura obligatorie si autor national :(. Daca ar fi vorba doar de mine, nu m-as baga, dar nu cunosc pe nimeni caruia sa-i fi placut sincer per ansamblu. Sigur, stiu vreo cateva snoabe (culmea e ca romance) care se bat cu pumnii in piept ca-s moarte dupa Dostoievski. Dar nu le cred. Cred ca-s nesigure si vor sa epateze. Nu zic, poate unele dintre carti sa fie mai tolerabile, dar sa zica pe ansamblu ca-ti place Dostoievski arata ca fie defapt nu l-au citit, fie n-au curajul sa zica ceva nasol despre “un greu”.
Pe aripile vantului e tare misto! Daca o ai cumva in traducerea colectiei aleia “romanul secolului XX” (parca) e geniala. Adica mi-a placut mie teribil, comparativ cu una mai noua (post revolutionara). Continuarea, din ’91 careia cred ca-i zice Scarlett (parca Ripley o chema pe autoare) e mai slaba, dar haioasa. Asa, de citit in timp ce te uiti la TV. Pe aripile vantului insa, te prinde. Si e mult mai buna decat ecranizarea, care e si ea foarte misto. E mai elaborata. Si ti se lumineaza anumite chestii ramase neclare sau in coada de peste in film.
1984 tot foarte misto e. Desi probabil place mai ales la tipi care au trait mai mult intr-o dictatura totalitara. Dar cum sigur tu iti mai amintesti, in plus ti-a povestit mama ta (asa cum a facut-o si a mea) zic ca sigur o sa-ti placa. Dar potentialilor nostrii copii probabil nu le va mai spune nimic. Cam cum vor pati Ilf si Petrov :D.
Tolstoi e misto. Cred ca iti va placea. Mai ales daca nu te enerveaza franceza (razboi si pace are pasaje luuuuuungi in frantuzeste).
Sherlock Holmes e grozava. Dar e carte de copii. S-ar putea sa o gasesti prea usurica acum. E ca si cum ai citit ciresarii sau Agatha Christie. Doar ca Conan Doyle scrie mai bine decat Agatha Christie.
Maestrul si margareta este CAPODOPERA. Sigur-sigur o sa-ti placa! E TRAZNET! E genul de carte care intr-adevar CHIAR merita citita. E senzationala!
Bel-Ami e la fel de crunt de plicticoasa ca si filmul asta noua aparut (ala in care joaca idolul tuturor femeilor, fost vampir :P). Este despre un prostan snob care raman prost si neajutorat pana la sfarsitul vietii lui si reuseste un pic de realizare sociala punandu-si-o cu cine trebuie..
Murakami n-am citit si ma feresc. Am iesit din perioada-mi japoneza pe la 21 de ani si nuuuuu vreaaaaau inapoi acolo. Dar Kadiei ii place. Nu tot. O las sa-ti zica ea.
Aoleo cat am scris, ma opresc, daca nu ma blochezi, revin mai incolo :D
Unul dintre scriitorii mei preferaţi este Borges. Asta nu înseamnă că ţie o să-ţi placă, poate o să te plictisească teribil. De fapt, l-am pomenit pe Borges, fiindcă el spunea ceva tare drăguţ, de care ar trebui să ţină cont toate şcolile şi facultăţile lumii (aş fi dat orice să am un asemenea profesor): lectura obligatorie nu există, este o prostie. Dacă începi să citeşti o carte şi nu îţi place, las-o deoparte. Dacă după un timp încerci din nou şi la fel, nu o poţi citi, înseamnă că nu a fost scrisă pentru tine… :D Simplu.
Cu alte cuvinte, dacă mie mi-a plăcut o carte, poate ţie o să ţi se pară imposibilă şi invers. Aşa că, nu are rost să-ţi spun ce cărţi au fost pe gustul meu. :) Ceea ce pot să-ţi spun este că anul ăsta am încerc să citesc nişte cărţi lăudate, dar care nu mi-au plăcut deloc şi nu am putut trece de pagina 20, la unele le-am dat şansa până la 40 :D. Dar sunt subiectivă, desigur… :) Spor la citit! :)
1. iti recomand istoria literaturii unversale de o. drimba – aprox 30 de lei, gasesti pe okazii. usor de citit o sa iti dai simgura seama care=s potecile pe care vrei sa apuci
http://www.okazii.ro/critica-literara/alte-critici-literare/istoria-literaturii-universale-2-volume-ovidiu-drimba-a121291940
2. 1984 – o consider o carte musai de citit inca din liceu, apoi chiar reluata( de multe ori pica greu ).
lectura placuta !
spor la citit. eu nu fac liste, aleg cartile la intamplare, sau in functie de cat de mult mi-am dorit o anume carte. daca fac liste, devin paranoica, nu pot citi sub presiune :D
Pe aripile vantului ramane una dintre cartile mele preferate. Inainte de sfarsitul lui 2013 am reusit sa vad si filmul. Nu este rau, dar mie imi plac mai mult cartile.
Bel-Ami am citit pe la 16 ani si mi-a placut. Am incercat anul trecut sa recitesc cartea si nu mi-a mai spus nimic, nu am terminat-o. :))
Am incredere deplina in Vladen, asa ca imi notez Maestrul si Margareta, sa o citesc.
@All: vă cer scuze și aici că nu am apucat să răspund comentariilor voastre frumoase, dar cu această ocazie vă spun că o să gândesc un articol special pentru a răspunde fiecăruia în parte. Ceea ce am de spus va fi prea elaborat ca să nu facem o postare separată… Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare sugestie :*
Pe mine Cronica păsăriii arc m-a scos din minti, a fost una dintre putinele carti pe care am detestat-o si daca n-ar fi fost sub forma de audiobook (si singura pentru ca le terminasem pe celelalte) n-as fi terminat-o. In schimb, altora le-a placut. Ce mi-a placut mie mult mai mult, dar poate le-ai citit au fost Kafka on the shore si 1Q84, asta chiar fiind super! Sunt foarte curioasa cum e Padurea norvegiana, dar inca n-am gasit-o. Nici nu m-am straduit prea mult s-o caut pentru ca am un teanc imens de carti pe care vreau sa le citesc ;)
Maestrul si margareta TREBUIE citita! Este fenomenala! Declanseaz-o pe Margot si ai sa auzi laude peste laude. Ea are si un tricou cu pisica si cartea, dupa care aproape ca am plans :))
@Kadia: acum sunt în mare dilemă: să încep mâine Eleganța ariciului sau Maestrul și margareta? :))
Am citit relativ putin dar Maestrul si Margareta ma bantuie si acum la jumatate de an de cand am terminat-o
N-am citit-o încă :(
Mi-a placut acest articol.Am citit citeva carti din lista aceasta si vreau sa iti dau niste sfaturi:am citit vreo 60 de pagini din Maestrul si Margareta si chiar nu mi-a placut,e incurcata si neinteresanta,parerea mea,poate ca multi o sa ma critice,dar mie personal nu mi-a palcut si ma asteptam la ceva mai mult de la Bulgakov;ai spus ca te indoiesti de faptul ca sa citesti sau nu Pe aripile vintului,pai uite ca si eu ma indoiam pentru ca sunt doua volume a cite 560 de pagini(paremi-se),dar totusi am inceput sa o citesc si am terminat primul volum fara ca sa observ,sunt acum la al 2 volum si abia astept sa vad ce se va mai petrece,e acea carte care te tine cu sufletul la gura pe tot parcursul lecturii;iti recomand deasemenea sa citesti toate cartile lui Jane Austen,are un stil aparte de a scrie,usor de inteles si accesibil tuturor,eu personal am citit toate cartile din colectia ei si am ramas multumita,nu sunt carti care sa te uimeasca sau a caror titluri sa le memorezi pentru tot restul vietii,dar oricum simti o placere la lecturarea acestora.Daca nu ai citit Dama cu camelii si Femeia in alb,citeste-le,cu siguranta o sa-ti placa.
Scuza-mi impertinenta de a-ti da sfaturi,dar cred ca-ti vor fi utile!
Sfaturile sunt mereu bune, nu e deloc o impertinență, mă bucur să aflu păreri diverse despre cărțile ce vreau să le citesc :*
Interesanta lista ta…mie mi-au placut Lupul de stepa-Hermann Hesse si Joseph Conrad-Inima intunericului foarte mult.:)
Totul este subiectiv, incepand cu critica si terminand cu cei care citesc o carte pe an. Sfatul meu : nu cere pareri.
Maestrul si Margareta (Bulgakov) este o carte monumentala pe care o recomand; mi-a mai placut si Demonii (Dostoievski) – daca reusesti sa treci de primele 100 de pagini o vei gasi a fi minunata (stilul in care este scrisa nu este unul comun si unora li se pare a fi plictisitoare; poate din cauza ca nu o inteleg). Desi nu se regaseste in lista ta, recomand si Contele de Monte Cristo (Al. Dumas) – absolut fabuloasa (o pot citi chiar si cei care nu-l inteleg pe Dostoievski).
Prea putini din secolul 21…Fiti liberi sa ma criticati,dar secolul 19 a fost predominant exaltat (rusii,mai ales;Balzac la francezi si tot asa…);macar de culoare as fi scos din D H Lawrence (subscriu la Fii si indragostiti) si as baga John Fowles – Colectionarul,bunaoara – tot englez si el.De realism magic nici vorba: Un veac de singuratate, de GG Marquez ; Copiii de la miezul noptii, de Salman Rushdie (mi-a placut mai mult Pamantul de sub picioarele ei ) ; iar daca ai noroc sau dare de mana , poti sa cauti 2666 , de Roberto Bolano.
Bulgakov cu Maestrul si Margareta este superb (usor de citit daca ai nervi sa treci de primul capitol despre Pilat din Pont) ; as mentiona tot din rusi (nu se face sa le minimalizez valorile ) Ilf si Petrov – 12 scaune + Vitelul de aur.Cele mai multe carti din lista apartin preferintelor generatiei 1960 – 1980 , dar ,cu tot respectul pentru ei ,unele sunt foarte inactuale sau de-a dreptul obositoare ( toata frustrarea lui Dantes din Contele de Monte Cristo – 3 volume! – o gasesti lejer in Mos Anghel – Panait Istrati ).De ce Don Quijote si nu Zorba Grecul ? Ce ii lipseste Lupului de stepa , a lui Hermann Hesse? Sunt multe carti recente cel putin la fel de valoroase ca cele din lista , cu avantajele volumului redus de pagini si abordarea problemelor umane din puncte de vedere mai actuale.