Titlu: Cărţile care ne-au făcut oameni
Editor: Dan C. Mihăilescu
Editura: Humanitas
Nr. pagini: 138
Preţ: 17 Ron la Bookfest (lib. Humanitas)
Din cartea alcătuită de Dan C. Mihăilescu (da, Omul care aduce cartea) o să vă servesc porţii mici pentru că fiecare frază merită, iar recomandările oamenilor de cultură de pe la noi sunt extraordinare. Poate v-aţi întrebat şi voi de exemplu ce cărţi “de citit” ar recomanda … Liiceanu, ori Cărtărescu, ori Vianu, ori Petrescu, ori Patapievici…
Cărţile care ne-au făcut oameni este prada mea la Bookfest, reuşit eveniment, găzduit de mai nou renovata clădire a Casinoului din Parcul Central de la Cluj.
Căci în fond de ce citim, ne-am putea întreba cu toţii, de vreme ce miile şi miile de pagini peste care ţi-ai trecut ochii par să fi dispărut fără să lase vreo urmă? Am încercat undeva să dau un răspuns la această întrebare: “S-ar putea întâmpla ca memoria asta şubredă să fie un formidabil instrument de măcinat care să macine aşa cum macină stomacul pentrul întregul organism hrana introdusă în gură şi care transformându-se în elemente primare ale procesului metabolic, asigură întreţinerea vieţii. S-ar putea ca de îndată ce au fost înghiţite zecile de mii de pagini să fie desfigurate până la uitare, transformate într-un bol alimentar al spiritului şi digerate până nu mai rămâne nimic din ele, nimic recognoscibil , nimic decât proteinele, lipidele şi glucidele spiritului, fără de care viaţa lui nobilă şi creativă n-ar mai fi cu putinţă. E bine aşadar, să avem ce uita. (Gabriel Liiceanu)
Din recomandările lui Liiceanu (Lista cărţilor care, necitite, te-ar putea face să ratezi ceva esenţial din viaţa pe care ai trăit-o)
- a citi culturi şi nu autori disparaţi
- a citi autori şi nu titluri disparate
- Hermann Hesse – Narcis şi Gură de aur
- Homer – Odiseea
- Dostoievski – Fraţii Karamazov; Demonii
- Bulgakov – Maestrul şi Margareta
- Suskind – Parfumul
- Celine – Călătorie la capătul nopţii
- Th. Mann – Muntele Vrăjit
- Tolstoi – Război şi pace, Moartea lui Ivan Ilici
- Vargas Llosa – Mătuşa Julia şi condeierul
- Dante – Infernul
- Kafka – Metamorfoza
- Jules Verne – 20.000 de leghe sub mări
… şi lista continuă în carte cu multe alte titluri.
12 comentarii
Liiceanu s-a complicat prea mult, parerea mea, in acest minivolum. A uitat ca era destinat copiilor si adolescentilor si a trebuit sa fie el mai complex, asa cum face de multe ori. Lista aia de lecturi filosofice date de Noica era buna pentru propriile memorii sau pentru un curs de filosofie de la universitate.
In schimb, alte eseuri din volum sunt delicioase si pline de talc. Am scris si eu despre carte, o parte pe ClubDiverta, http://www.clubdiverta.ro/carte/recenzii/autoeducare/cartile-care-ne-au-facut-oameni.html, voi mai scrie si pe Filme-carti.ro despre partea dezamagitoare a volumului in curand…
@Jovi: da, am observat şi eu, totusi acele liste filosofice nu cred ca erau recomandarile sale ci mai repede ceea ce i s-a recomandat lui de către Noica (a fos totuşi discipol al lui Noica) şi ce a recomandat el mai apoi la nivel universitar, mi-au placut listele acelea pentru mine ca vin oarecum din domeniu, dar NU pentru adolescenti sau doar pasionati pasageri… Lista de la final insa mi se pare de bun simt, desi s-a labartat şi aici, mda, Liiceanu :)
deci te rog nu ma mai chinui. acum m-am intors de la librarie. m-am falimentat :D
@Miky: nu vrei să ştii ce m-am chinuit eu să mă întorc de la Bookfest cu o singură carte, când m-aş fi întors cu cel puţin 6 :D Deh… spatiu limitat, buget pe masura :))
Coincidență, astăzi am răsfoit și eu cartea într-o librărie. :) Nu am cumpărat-o, însă. Îmi pare utilă doar dacă vreau să văd ce au citit personaele, dar m-am lămurit repede. Și da, parte din recomandări nu se adresează publicului larg.
@Mirina: mie mi-a plăcut cartea oricum, o mai răsfoisem prin librării înainte de a o cumpăra :D Până la urmă fiecare alege ce vrea din recomandări, iar eu sunt mereu ahtiată după recomandări noi, plus că sunt şi cărţi vechi, grele şi celebre pe care eu nu le-am parcurs până acum şi poate dacă aud din mai multe părţi de ele, sunt şanse mai mari să ajung să le citesc :)
Extraordinară comparaţia memoriei cu stomacul! Îmi plac şi sfaturile lui Liiceanu pentru citit. Acum sunt în dilemă, nu ştiu dacă în noaptea aceasta să mai scriu ceva pe blog sau mai bine să termin una din multele cărţi începute…
@Iulian: mai bine termină o carte în noaptea asta, mâine pe ziuă vei fi mai creativ si mai inspirat scriind pe blog ;)
Bia, de recomandări ziceam de recomandările de lecturi din carte, nu de recomandările tale. :))) Acum m-am prins. Mi s-a părut simpatic tare că am răsfoit cartea tocmai când ai postat tu.
@Mirina: daaaa, am fost intr-un gand, e frumos, nu? :*
Bia, mâine plec pentru 5 zile, prin munţi, aşa că voi încerca să citesc ceva pe drum. Am nişte articole în draft, cred că mă voi ocupa de ele acum :)
@Iulian: asa da, frumos sa citesti in drum spre o destinatie si mie imi place, uneori as pleca numai ca sa pot citi pe drum :D