Titlu: Ghiduri turistice: Paris
DK (Dorling Kindersley) – Enciclopedia Rao
Consultant principal: Alan Tillier
Nr. pagini: 405 + hărţi
Preţ: 63 de lei pe Okian.ro
Votat cel mai bun ghid de către The Guardian şi The Observer
Parisul este un oraş plin de lucruri minunate de văzut şi de făcut. Poate să existe tentaţia de a petrece un timp într-o cafenea lăsând ca viaţa specific franţuzească să treacă pe lângă tine, dar ar fi neplăcut totuşi să ratezi comorile acestei capitale fabuloase, nu?
Îmi amintesc că prima dată când am ajuns la Paris, în 2009 adică, nu aveam niciun ghid al oraşului. Citisem pe net tot ce găsisem despre Paris, dar parcă la faţa locului aş fi simţit nevoia să scot din geantă un ghid. În acest moment am nu mai puţin de 4 ghiduri ale mele, plus două împrumutate de la Naşa (cea mai mare iubitoare de Paris din câte cunosc)… pe care le citesc de zici că mă pregătesc să ţin o dizertaţie despre Paris (ceea ce cred că m-ar încânta oricum). Şi mai cred că odată cu aceste ghiduri, mi-am şi descoperit plăcerea de citi pe bune aceste cărţi ca pe nişte romane. Să nu mai pun la socoteală cultura generală pe care o simt îmbogăţită efervescent după fiecare ghid străbătut.
Okian mi-a pus la dispoziţie însă cel mai complet ghid al Parisului (îmi permiteţi să spun aşa pentru întărire, nu?), un ghid pe care-l ştiu că de multă vreme şi l-am tot filat pe la raioanele de cărţi în fiecare magazin unde intram. Acum aproape oricine şi-l poate permite la reducerea de care beneficiezi pe Okian, iar dacă nu te mulţumeşte, te poţi orienta spre alt ghid din librăria virtuală colosală care îţi stă la dispoziţie.
Dar eu rămân la părerea că, ghidul de care nu m-am desprins de când l-am primit este cel mai complex, atât de complex că am avut uşor senzaţia că am nevoie de un alt ghid ca să-l citesc :) Glumesc evident, dar ca să vă faceţi o idee, imaginaţi-vă cartiere pariziene întregi desenate cu toate străzile şi toate atracţiile de pe ele, imaginaţi-vă prezentări detaliate ale tuturor muzeelor (la modul, fiecare cameră de la Luvru de exemplu este disecată, iar unele tablouri sunt prezentate în cel mai mic detaliu), imaginaţi-vă că puteţi vedea Parisul ca în cele mai frumoase vise, răsfoind acest ghid pur şi simplu minunat.
Dar să nu aveţi impresia că-l ridic în slăvi chiar atât de fără sens, iar cei care obişnuiesc să îşi plănuiască vacanţele mă vor înţelege. Ai nevoie de multă informaţie ca să nu te pierzi metaforic vorbind la faţa locului. Parisul e plin de epitete vizuale, dar şi de clişee siropoase, depinde ce vrei, iar ca să ştii ce vrei într-un oraş ca Pariul, un ghid este vital.
O să vă dau şi câteva exemple concrete din ghid. În primul rând, chiar la începutul lui în loc de o prezentare generală, ne este arătat Parisul într-o scurtă vacanţă de 4 zile. Modul în care este făcut programul celor 4 zile este grozav, mai ales pentru cineva care nu a mai dat pe acolo. Este la obiect, dar nici nu te epuizează (asta ca sa-mi arate mie că se poate şi altfel) :)
Apoi ne este prezentată istoria Parisului ca în atlasele istorice (vă mai amintiţi ce frumuseţi de atlase erau acelea?, mie îmi plăceau foarte mult, erau alocate câteva pe clase când eram eu prin clasa a VIII a), apoi ne aşteaptă parizienii celebrii, cei care au marcat existenţa oraşului luminii, iar apoi avem sub numele de anotimpurile Parisului, evenimentele care ne pot întâmpina la Paris în anumite perioade ale anului şi în cele din urmă avem comorile Parisului (ceva ce numai Parisul are şi vrea să împartă cu noi ca un om deosebit şi generos în acelaşi timp).
După aceste introduceri care deja ne fac să simţit atmosfera de acolo, fiecare cartier ne este prezentat în detaliu (puţin spus), nu cred că mai ai nevoie de informaţii în plus despre acele locuri, e ca şi cum ai stat de vorbă ore în şir cu un locuitor al fiecărui cartier. Sincer, m-au dat pe spate acele descrieri despre absolut tot. Parisul zonă cu zonă, zic ei… însă dacă nu eşti lămurit nici după atăta amar de informaţie, ţi se oferă şi câteva trasee de plimbare gata făcute, tot ce trebuie să faci e să le respecţi şi să simţi la la vie en rose pe străzile pline de istorie, romantism şi poezie.
5 comentarii
Interesant! Am si eu doua asemenea ghiduri despre Paris, cumparate de aici, en française :)), tot ceva de genul celui prezentat de tine, stufoase, cu multe informatii, poze si harti.
Nu am acest ghid, dar din ce spui tu, se pare ca are foarte multe informatii!
Eu folosesc de un timp ghidurile Rough Guides si imi plac foarte mult. Nu au foarte multe poze si au toate informatiile pe care vrei sa le aflii vreodata: cum ajungi acolo, ce transport in comun exista, ce tipuri de abonament, cam cat costa hotelurile, cam cat costa la restaurant, ghiduri complete impartite pe zone, informatii speciale pentru anumite muzee, istoria locului, unde sa mergi la cumparaturi etc. (Foarte asemanator cu ghidul despre care ai scris tu).
DKurile sunt ghiduri grozave. Sotia are colectie. De fiecare data cand mergem undeva luam ghidul de la ei (niciodata inainte). Eu insa nu le gasesc complete ci doar foarte frumoase (in plac desenele 3D) si bune pentru o vizita scurta. Mi se par mult mai complete cele de la Lonely Planet (cand stau mai mult undeva eu pe ala il cumpar pe langa DK). In plus, cele mai interesante, cu locurile cele mai speciale si memorabile sunt cele de la Phaidon (din seria facuta cu revista Wallpaper, revista care cred ca ti-ar placea foarte mult). Cel cu Parisul ne-a placut grozav, cred ca am punctat jumatate din el deja (cealalta jumatate nu prea e stilul nostru, e pentru mosi si babe).
Am citit initial Cel mai complex ghid al Paradisului :D Ar fi fost ceva!
Traseele de plimbare suna bine. Am o prietena ce se duce zilele viitoare pe acolo, o s-o informez sa-l verifice
La cat de bine arata 65 de lei parca e prea putin, oricum eu l-as cumpara desi nu cred ca voi vizita Paris-ul prea curand.
Multumim pentru review.