Titlu: Marți cu Morrie
Autor: Mich Albom
Traducere: Alina Chiriac
Editura: Humanitas, 2006
Nr. pag: 210
Împrumut Adina
Nota: 10/10 (pentru că mie mi-a mers la suflet)
După ce am citit Cei cinci oameni pe care îi întâlnești în rai am căutat mai multe informații despre Mich Albom. Așa am aflat că o altă carte de-a lui, Marți cu Morrie este mult mai bună ca cea citită deja de mine și mult mai populară. Oricum a trecut peste un an până să pun mâna pe ea, mi-a împrumutat-o o prietenă.
Față de Cei cinci…, cartea de față este mult mai facilă și mai subiectivă aș putea să spun, deși stilul este evident asemănător și parcă am regăsit unele aspecte din prima carte citită în această. Povestea este banală, dar exercită asupra cititorului o forță nemaipomenită. Trecând peste “sloganul” de pe copertă care anunță destul de patetic că această carte a schimbat milioane de vieți, cartea nu este chiar un “blockbuster” și nici chiar așa de diluată cum ai crede.
Subiectul pe scurt: un profesor aflat pe moarte se reîntâlnește cu un fost student cu care în pofida promisiunilor nu a păstrat legătura. De fapt, fostul student, povestitorul nostru, îl caută după ce îl vede la televizor povestind despre boala lui și despre dragostea de viață care nu l-a părăsit nici în acele condiții. Reluarea relației aduce în viața celor doi un ritual de pe vremea facultății; întâlnirile săptămânale din fiecare marți.
Din acest moment viața tânărului Mich se schimbă complet, el primește pentru a doua oară lecțiile valoroase ale vieții într-un incredibil cerc al sincerității. Profesorul Morrie Schwartz îl face să înțeleagă despre ce este vorba în tot acest “dar” pe care-l primim și cu care de cele mai multe ori nu știm ce să facem.
Marți cu Morrie este o carte foarte optimistă, dar la fel ca cea pe care am prezentat-o ieri, ea nu pare așa, noi nu o putem percepe așa atunci cănd o citim. O citim cu un nod în gât și plini de compasiune pentru viețile noastre, fără să luăm în considerare faptul că o putem citi ca pe un curs, un curs despre cum să-ți trăiești viața, susținut de cineva pe cale de a și-o pierde.
Cu alte cuvinte, o recomand. Se citește ușor și sigur vă va spune “ceva”.
4 comentarii
Am citit aceasta carte, foarte interesanta si cu multa esenta!:)
wow 10 m-ai facut si mai curioasa decat ianinte :)
o am, asa ca va fi urmatoarea citita, cred:P
@Ana: mă bucur că ai considerat-o și tu specială, sper să nu se considere că notez aceste cărți prea ușor :)
@Oana: daaa :)
@Monica: dacă o ai nu o lăsa să aștepte :))