Să ne înțelegem: am la activ 11 ani de franceză. Primii 7 fenomenali, următorii 4 au ruinat tot ce acumulasem până atunci. A ști o limbă străină înseamă scris, citit, vorbit cel puțin la nivel conversațional. Deci în concluzie pot spune că nu știu franceza cu toate cele enumerate mai sus.
Astăzi am fost la o conferință unde o profa de la Universiatea din Porto a ținut un discurs la Faculatatea de Litere din Cluj despre: “Á la Recherche de l’Identité Perdue – Essai sur la crise de
l’Identité dans le roman portugais contemporain.”
Ok tipa e portugheză, vorbea franceza excelent, am priceput și eu cam 30 % din ce zicea și poate că aș fi priceput mai mult dacă nu întârziam cam 30 de minute. În fine. Am plecat de la conferință extrem de iritată și am mers drept la centrul de limbi străine unde m-am interesat de un curs de franceză. Aflai că se ține unul din 2 martie, 30 de ore, 300 lei. Încă mă tentează să merg. Și dacă va fi să-mi placă poate că aș mai lua unul mai târziu, altă limbă evident.
Uff…și când mă gândesc ce tare îmi plăcea francez când făceam cu d-na Sasu, ce compuneri ne dădea, ce super era. La naiba de treabă, ce mă irită că nu am aprofundat când era cazul.
Poate că nici acuma nu-i târziu având în vedere că majoritatea conferințelor care se țin pe la noi pe la Universitate sunt în franceză. Cu engleza am exercițiu, plus că am făcut intensiv în liceu, apoi am făcut și-n faculate, am luat testul Alpha, dar nu se poate compara, engelza e pretutindeni. Așa că ce facem cu celelalte limbi?
Franceza ar fi acum în prim plan, dar mă temtează foarte tare și italiana. O altă limbă pe care o știu la nivel de conversație e spaniola, dar nici acolo n-ar strica o aprofundare.
Poate că ar fi 2 limbi pe care nu cred că o să le pot învăța în viața aceasta; germana și rusa.
2 comentarii
Personal aş merge pe varianta studiului de unul singur, dar presupun că nu toţi au capacitatea de mobilizare necesară pentru asta.
Dacă mergi pe varianta cursului, recomand cu căldură să citeşti articolul ăsta: http://diyro.wordpress.com/2008/05/12/cum-alegi-un-centru-de-limbi-straine/
Dacă vrei mai multe detalii despre învăţarea unei limbi de unul singur, ask (eu învăţam germana, din păcate încă vreo lună timpul nu-mi mai permite; la franceză sunt fix în situaţia ta, doar că nu văd utilitatea aprofundării ei momentan)
Cătălin
Mersi, Cătălin.
O să citesc articolul dar mai mult ca sigur nu mă voi mobiliza de una singură.
Am explicat de ce consider necesară franceza momentan. Aș lua oricum un curs intermediar, că deh…zic că totuși faza de Je m’appelle am trecut-o :)