Anotimpul păpădiei la Castelul cu inorogi

Sau la fel de bine aș fi putut pune un titlu din care să vă dați mai rapid seama că voi vorbi despre primăvara adevărată așa cum arată ea în Ardeal, căci trebuie să știți cum o vedem noi de aici și cum am învățat să ne bucurăm de ea… Însă, o să fiți în asentimentul meu, că titlul ales este mult mai poetic și mai potrivit. O să vedeți și de ce. ;)

DSCF3097

Primăvara în Ardeal vine mai târziu ca în restul României și cred că aceasta este singurul ei neajuns. Ne place, însă, entuziasmul prietenilor care ne vizitează și care, la final de aprilie se lasă uimiți de pomii în floare, pe când în zonele de unde vin ei trecuse deja de multă vreme timpul pomilor înfloriți… Un alt barometru al punctului culminant al primăverii sunt păpădiile. Îmi plac păpădiile în starea lor galbenă, ca niște stropi de soare în iarbă și știu că atunci când strălucesc câmpiile de ele, ne aflăm în preaplinul primăverii. Ei bine, anul acesta, ca de obicei, în Ardeal, asta s-a întâmplat după mijlocul lui Aprilie (15 aprilie). Așa că am profitat de două weekenduri cu soare (16-17 aprilie) și cu prieteni (23-24 aprilie) ca să ne bucurăm de primăvară în Ardeal. Ne-am pus ochelarii de soare pe ochi, cheile în contat și… la drum!

DSCF3004

Prima oprire, din primul weekend de care amintesc a fost în satul Mănăstirea de lângă municipiul Dej, într-un loc în care doream de mult să ajung, căci auzisem și eu ca tot omul interesat de vizitat locuri faine, de Castelul Kornis, zis și Castelul de inorogi (nume dat de statuile incă intacte ale inorogilor de la intrare). Deși Castelul Kornis este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, trebuie să luați în considerare faptul că acolo o să găsiți numai ruine și eventual o stână de oi, de mai mare tristețea, DAR cu toate acestea o să fiți uimiți de frumusețea locului și aproape că vă puteți imagina cât de minunat a fost locul acesta cândva.

DSCF3087

Clădirea principală a castelului a fost construită în stil renascentist, timp de 20 de ani, între 1573 și 1593 de Kristóf Keresztúri, dar în timp i s-au tot adăugat construcții, mărind domeniul și dezvoltând zona. O sută de ani mai târziu, proprietatea revine familiei Kornis și își duce cei mai prosperi ani ai săi. În cel de al doilea război mondial, însă, o parte din castel a fost distrus, iar după naționalizare colecțiile sale au fost arse de comuniști :( Biblioteca din castel conținea înaintea distrugerii către 10.000 de volume, formate din colecții de cărți rare, asta ca să ne irităm și să trăncănim de fiecare dată când auzim pe cineva că plânge tâmp după anii comunismului. În acest moment, castelul mai este cunoscut doar pentru statuile celor doi inorogi care îi păzesc în continuare intrarea. Recunosc, a fost motivul pentru care am dorit să-l vizităm și noi. Vă recomand să ajungeți aici într-o zi însorită, când păpădiile răsar în calea voastră din cea mai crudă iarbă a sezonului. Mai multe imagini de la Castelul cu inorogi, care să vă convingă să opriți la Mănăstirea, găsiți aici.

DSCF3052

Vă spuneam că locul acesta se află chiar lângă municipiul Dej, așa că puteți profita de ocazie să dați o fugă până în oraș. După mine, municipiul Dej este după Cluj-Napoca cel mai frumos municipiu al Clujului, urmat foarte de aproape de mult mai populara Turda (despre care am vorbit în repetate rânduri). Cumva Dejul mi se pare că se află în umbra altor orașe din județ și nu am înțeles exact de ce, căci are multe locuri ce ar fi de văzut pentru a înțelege mai bine așezarea:

  • Biserica Reformată, construită în stil gotic, cu un turn înalt de 72 m, simbolul orașului și o construcție nemaipomenit de frumoasă care te face să te simți în mijlocul unei cetăți fortificate
  • Biserica și mănăstirea franciscană “Sf. Anton de Padova” (romano-catolică), construită în stil baroc
  • Biserica Ortodoxă “Sf. Gheorghe”
  • Palatul justiției, construit la sfârșitul secolului XIX
  • Clădirea fostei Primării
  • Statuia “Lupa Capitolina”, simbolul latinității poporului român
  • Obeliscul (Monumentul) Eroilor
  • Casa memorială Teodor Mihaly
  • Casa memorială Alexandru Vaida Voievod

DSCF3102

Dacă punem la socoteală Băile Ocna Dej ori Castrul roman Samum (pe care nu le-am văzut nici noi) de la Cășeiu și Castelul cu inorogi, toate foarte, foarte aproape de Dej, aproape că putem face din acest road trip de weekend, un city break de toată frumusețea în zonă, totul e să cunoaștem locurile și să fim atrași de destinațiile mai puțin convenționale…

DSCF3114

Primăvara noastră în Ardeal a continuat cu o duminică de relaxare la firul ierbii și apoi cu un alt weekend plin de experiențe, datorate prietenilor ce ne-au vizitat și ne-au făcut să ne întoarcem în două locuri foarte dragi nouă: Cabana Moților de la Mărișel și Mănăstirea Nicula chiar de Sf. Gheorghe. Ambele locuri sunt obligatoriu de vizitat “when in Ardeal” mai ales în cele mai colorate anotimpuri din an: primăvara și toamna. Și desigur, acest articol n-ar fi complet fără menționarea orașului Cluj Napoca, pe care de oriunde l-ai privi primăvara, că de la Cetățuie, că din Parcul Central, că de la Grădina Botanică, n-are cum să te lase rece. E prea verde și emană prea multă căldură ca să nu te facă se i te apropii și să-ți dea sentimentul că îi aparții. Imagini proaspete stau mărturie.

aprilie

Teoretic mai avem cel puțin încă o lună de primăvară, fantastica lună Mai ce se arată la orizont și pe care ne-o dorim cu cât mai puține ploi și cu cât mai mult soare care să ne încarce bateriile, care să ne facă să ne bucurăm pe mai departe de primăvară în toate sensurile și să visăm frumos la sezonul vacanțelor și al mărilor albastre. O lună care sperăm să ne inspire, iar dacă nu va reuși, poate vom găsi puțină inspirație aici.

7 comentarii

  1. Super. Tocmai am citit o poveste cu inorogi. Cum e drumul pana acolo? Se poate merge si cu cei mici, ma gandesc la ruine. Sunt in buna stare sau cad pe noi? Superbe pozele pe picasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.