Eurotrip 2015: Bavaria pe înțelesul tuturor

Bavaria (sau Bayern cum este cunoscut în lumea germanică) este un land federal din partea de sud-est a Germaniei. Se remarcă printr-un relief foarte divers și apreciat mai ales de cei ce iubesc muntele și iarna, o atmosferă boemă (se zice că e zona “latină” a Germaniei), o echipă de fotbal mai mult decât celebră și o capitală considerată unul din cele mai dezvoltate orașe ale Occidentului, München.

DSCF9100

N-am pretenția că aș fi văzut toată Bavaria, care oricum este mult mai întinsă și mai complexă decât am crezut inițial, dar n-am stat locului o clipă în zilele petrecute acolo și așa am reușit să parcurgem km întregi de poveste.

Așa că am am hotărât să vă arat Bavaria văzută de mine, cumva schematic și cumva simplu, să nu ne pierdem în detalii și să vedem ce poate fi văzut la o primă și intensă vizită. Vă spun de la început că Bavaria e FANTASTICĂ, e un tărâm de basm în orice anotimp, presărat cu palate, castele, sate și orășele prin care tot să te plimbi. Nu știu cum e Germania în rest, dar dacă toate landurile au măcar jumate din farmecul Bavariei, pot spune că am greșit enorm că n-am pus Germania mai sus în lista cu țările în care să ajung cât de repede. Poate mă ajutați voi, cei care ați călătorit-o mult și bine, în lung și-n lat.

Cred cu tărie că descoperirea Bavariei trebuie să pornească din München, un oraș imens în care chiar de locuiești îți va lua mult până să-l vezi și să-l înțelegi pe deplin, iar dacă ești în trecere e o amăgire să crezi că îl epuizezi rapid. Oricum, după ce ai văzut cât de cât ce îți povestesc ghidurile turistice (sau poate ai noroc și îl vezi cu un localnic, ca noi) poți începe să aprofundezi Bavaria chiar din inima orașului. Palatul și grădinile Nymphenburg  se află în Munchen, dar îți dau senzația că nu ar fi în oraș… așa că începem de aici.

Castelul și grădinile Nymphenburg 

DSCF8465

Castelul Nymphenburg (Schloss Nymphenburg) este un castel construit în stil baroc, aflat la 10 minute cu tramvaiul sau autobuzul de centrul München-ului. S-ar zice că se află printre cele mai mari castele din Europa. Castelul a fost mult timp reședința de vară a Casei Wittelsbach, iar acum atrage turiștii de prin München cu grădinile sale frumoase, ca o oaza de verdeață din inima unui oraș atât de aglomerat. Mi s-a părut că seamănă cumva cu Palatul Schonbrunn de la Viena, atât ca design cât și ca amplasare. Il recomand în verile călduroase, cum a fost vara trecută (să te adăpostești aici de arșiță, pe o bancă, sub un copac bătrân, poate fi cea mai bună idee). Și nu doar turiști vei vedea aici ci și o mulțime de localnici ce vor să iasă din cotidian. Binecuvântate sunt orașele mari ce beneficiază ce asemenea locuri de… ieșit!

DSCF8473

DSCF8486

DSCF8454

DSCF8491

Castelul Neuschwanstein 

DSCF8715

Castelul Neuschwanstein (Schloss Neuschwanstein) este un castel în stil romantic-renascentist aflat deasupra satului Hohenschwangau de lângă Füssen (în sud-vestul Bavariei). Palatul a apărut în mai multe filme și a fost sursa de inspirație pentru Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită din Disneyland, motiv pentru care mi-am dorit foarte tare să ajung să-l văd. Trebuie să vă spun că acest castel arată cu mult mai bine de la depărtare, exteriorul face toți banii spun turiștii, dar asta și pentru că din apropiere (de la porțile sale) perspectiva este una îngustă și destul de limitată. Însă, de la baza dealului pe care se află, este într-adevăr spectaculos și frumos de privit. Are o istorie impresionantă pe care o puteți citi peste tot pe internet și este unul din cele mai vizitate obiective turistice europene. Din acest motiv, dar și din motive de securitate, în sezonul de vârf, din iunie și până în septembrie, interiorul poate vi fi vizitat în ture de 35 de minute, cu ghid și în grup restrâns de persoane, iar biletele aferente unei zile se epuizează rapid dimineața, sau prin rezervări făcute cu săptămâni bune înainte.

DSCF8573

DSCF8577

DSCF8637

DSCF8587Castelul Hohenschwangau

DSCF8579

Castelul Hohenschwangau (Schloss Hohenschuangau) este reședința din copilărie a lui Ludovic al II-lea, rege al Bavariei și a fost construit de tatăl său în satul german Hohenschwangau, din apropierea orașului Füssen. Din nefericire este total eclipsat de Neuschwanstein, aflat exact peste drum. Partea frumoasă este că cele mai mișto panorame ale popularului castel sunt obținute exact de aici, de la Hohenschwangau. Mie m-a plăcut foarte mult, este mult mai mititel și mai ușor accesibil, plin cu leandri și picturi murale, băncuțe verzi pe care să-ți tragi sufletul și trepte care urcă sau coboară. Castelul nu poate fi vizitat fără ghid, însă are un program cu mai puțin protocol ca și vecinul său mai cunoscut. Este deschis tot timpul anului cu excepția sărbătorilor de iarnă din decembrie. Zona este fabuloasă, chiar pe malul lacul Alpsee (de o culoare senzațională), unde pe timp de vară se desfășoară diverse activități de agrement, sau se poate face plajă și baie.

DSCF8661

DSCF8680

DSCF8650

DSCF8663Satul de poveste Oberammergau

DSCF8778

Oberammergau este o comună din sudul landului Bavaria, aflat la 90 de km de München și la aproximativ 20 de km de una din cele mai renumite stațiuni turistice din Bavaria, Garmisch-Partenkirchen. Sincer, doream să văd zona asta foarte tare după ce ne-au spus prietenii de la München de ea, dar timpul a fost tare scurt în teren, așa că ne-am mulțumit cu acest loc de poveste, ce încadrează perfect masivul Ammergau din Alpii Bavariei. Nu am știut nimic de locația asta înainte să ajungem în Bavaria și acum pot să vă spun sincer că mi se pare una din perlele regiunii. Prin ce se remarcă această așezare? Prin  faptul că pare o locație desprinsă din Frații Grimm și cumva chiar este, datorită caselor pictate cu scene din basmele acestui povestitor magic (mie mi-au plăcut la nebunie, a meritat să ajung aici fie doar și pentru asta). Casele mai au pereții pictați cu scene medievale și fooooarte multe cu scene creștine, căci prin asta a devenit celebră așezarea. Oberammergau este locul în care, încă din 1634, se joacă un spectacol exclusivist (în sensul că nu oricine are acces la el și se “ține” doar o singură dată la 10 ani) al pasiunii pentru Credință – Passionspiele (se găsesc o grămadă de informații despre acest, cumva straniu, eveniment).

DSCF8729

DSCF8737

DSCF8770

DSCF8783

DSCF8790Nürnberg

DSCF9071

Nürnberg este al doilea oraș ca mărime din Bavaria, după München. Este incredibil de frumos și mă roade un puternic regret că n-am putut zăbovi mai mult prin el, însă ce am văzut ne-a convins că ar fi minunat de vizitat iarna, pare de turtă dulce și este foarte fotogenic. Târgul de Crăciun din Piața Centrală, văzut în poze, mi se pare cel mai frumos posibil, deși excesiv de aglomerat. De altfel, aș zice că din tot ce am vizitat în Bavaria în august, Nürnberg-ul mi s-a părut cel mai plin de turiști, nici nu ne-a venit să credem cât de aglomerat poate fi și ce greu am reușit să facem poze bune frumuseților de prin centru. De departe acest loc a rămas unul pentru care m-aș întoarce în Bavaria și mâine dimineață și simt că lucrurile nu vor rămâne așa. Vă recomand din suflet un poas cât de lung aici…

DSCF9078

DSCF9091

nur

DSCF9113

Ulm (nu chiar Bavaria, dar aproape)

DSCF8949

Ulm este un oraș universitar situat pe Dunăre, în landul Baden-Württemberg, dar în imediata vecinătate a Bavariei, la doar 70 km de Augsburg și la 130 km de München. Am ales să-l prezint aici pentru că, deși nu face parte din Bavaria (însă a aparținut pe la 1800), poate fi accesat foarte ușor dacă ajungeți în zonă. Poate că nu veneam aici, dacă la 14 martie 1879 nu se năștea marele Albert Einstein. Normal, Clau a dorit să vadă casa natală a fizicianului, fără stim că ea de fapt a fost distrusă de un incendiu și momentan nu se poate vedea decât un monument ridicat pe locul ei. Oricum, am fost să-l vedem și dacă tot ajunsesem în oraș ne-am plimbat puțin și pe centru. Orașul este mai cunoscut pentru Domul gotic, turnul Bisericii având o înălțime de aproape 162 de m, fiind cel mai înalt turn de Biserică din lume (se poate vedea mai jos, în poza 3).

DSCF8943

DSCF8961

ulm

DSCF8963

Cam asta a fost Bavaria noastră, un fel de “rețetă” pentru a o înțelege cât de cât și de a transmite pofta mai departe. Mai multe imagini puteți vedea aici, dar să știți că ar mai fi fost un loc pe care l-am ratat la mustață și care era destul de aproape de “baza” noastră de la München. Dar voi trebuie să mergeți să-l vedeți: Castelul Linderhof – un castel regal situat în regiunea muntoasă Graswangtal, din apropiere de Oberammergau. Linderhof este considerat castelul favorit al “Regelui Nebun”, dar și cel mai mic dintre castelele construite pe vremea lui. Pozele ne spun că este superb și de vizitat atunci când grădinile sunt în floare, dar nu-i așa că e frumos că am mai lăsat ceva și pe data viitoare?!

6 comentarii

  1. Ferice de cei care au prieteni prin Germania ! :) . Fericiti suntem si noi ca uite asa am vazut Bavaria de care povestesti asa frumos. Prima data am ajuns in Germania in 2010, in drum spre Paris si atunci parca am refuzat sa vad cat e de frumoasa din cauza emotiilor de a vedea Parisul la care visam din clasa a 5-a. Dupa ce ne-am intors acasa si euforia a mai trecut au inceput sa isi faca loc regretele ca nu am cascat ochii mai bine la frumusetile Germaniei, mai ales ca prietenii nostrii ne-au plimbat prin Nordlingen, descpre care am citit pe urma pe net tot felul de minunatii. Si uite asa am decis ca ne trebuie cateva concedii si prin Germania, ceea ce am si facut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.