Totul despre Schimbarea Gărzii la Buckingham Palace

Spectacolul Schimbării Gărzii la Buckingham Palace se numără printre evenimentele cele mai căutate în capitala Marii Britanii. Și deși se desfășoară constant, se pare că turiștii nu se mai satură de tot acest show ce îți răpește jumate de zi de slalom printre obiective sau alte lucruri de interes major în Londra. Pentru că am ajuns recent să văd toată “zarva” asta, trebuie să vă spun tot ce știu despre ea și niște informații utile în plus…

DSCF4746

Două categorii de turiști îți vor vorbi despre Schimbarea Gărzii de la Buckingham. Unii din ăștia ca mine, care au găsit evenimentul deosebit de interesant și alții (destui) care îi vor spune că e o porcărie (cuvântul nu este exagerat). Acum trebuie să mă credeți pe cuvânt că poate fi interesant de privit toată agitația de la reședința Familiei Regale Britanice, dar trebuie avut în vedere câteva aspecte foarte importante, dacă doriți să vă bucurați de ea și să nu devină un stres suplimentar atunci când doriți să vizitați Londra. Așa că vă voi răspunde la cele mai comune 3 întrebări, pe care le-am pus și eu domnului Google, înainte de a ajunge la Londra.

DSCF4591

Ce este Schimbarea Gărzii de la Buckingham Palace? 

Schimbarea Gărzii la Buckingham continuă să fie unul din cele mai populare lucruri “must do” atunci când ești la Londra. De fapt ce se întâmplă. Garda Reginei (Queen’s Guard) este responsabilă cu paza palatelor Buckingham si St. James. Pe bune! Adică nu vă imaginați că soldații stau acolo cu căciulile lor caraghioase din blană de urs, numai pentru deliciul publicului. Ei chiar stau de pază, este job-ul lor cu un program bine stabilit: între orele 10 și 16 santinelele se schimbă din oră în oră, apoi cei care intră la ora 16 stau în post până la ora 20, iar cei care intră la ora 20 stau până dimineața. 24 din 24 de ore se stă la pază la Palatul Buckingham. Comandamentul pornește defilarea de la St. James, iar în fruntea lui se află toboșarii și stegarii. Fanfara este compusa din 35 de persoane și însoțește noua garda ce vine spre Palatul Buckingham și mai apoi se întoarce spre St. James cu cea veche… efectiv “cu surle și trâmbițe”. Schimbul are loc în curtea Palatului. Pentru acest fapt se deschid porțile de la Buckingham sub vigilența polițiștilor călare, iar schimbul de prezentare al armelor, saluturile gărzilor, predarea cheilor și micul concert de zi cu zi (vă spuneam că este un show în toată regula) au loc după o coregrafie bine lucrată și repetată. “Spectacolul” durează aproximativ 40-45 de minute și ca să afli cum poți să-l vezi bine trebuie neaparat să citești următorul paragraf :)

DSCF4666

Cum pot să văd Schimbarea Gărzii de la Buckigham Palace?

Aici e cheia ca să-ți placă. Degeaba dai pe acolo cam când ai aflat tu că se desfășoară “zarva” căci nu apuci să vezi nimic dacă nu iei în considerare anumite aspecte. În primul rând programul, foarte multă lume nu știe că vara, garda se schimbă zilnic, iar iarna din două în două zile și TOT TIMPUL este aglomerat. De asemenea, în zilele în care plouă, ceremonialul schimbării gărzii nu are loc. Indiferent că este vară sau iarnă, programul începe la ora 11/11:15 (a se înțelege că este ora când se deschid porțile palatului Buckingham). Dar asta înseamnă că cel târziu la ora 9:45 (hai cu maaare indulgență 10) trebuie să fii în față la palat ca să prinzi un loc chiar lângă gard (grilaj), altfel, din spate nu o să vezi absolut nimic. Sigur că o să ți se pară o eternitate să aștepți, dar este singura șansă să și vezi ceva dacă tot ai făcut drumul până acolo. În plus prinzi schimbul santinelei de la ora 10, un bonus ca să nu te plictisești așteptând. Dacă ai în plan să vizitezi Palatul în interior, află că asta poți face doar vara. Spectacolul Schimbării Gărzii la Buckingham Palace este 100% gratuit și poate veni cu o recompensă: o plimbare relaxantă prin superbul St. James Park, aflat vis a vis.

Pont: Încearcă să găsești un loc aproape de poarta centrală care se va deschide, astfel că vei vedea gărzile trecând chiar pe lângă tine, o să faci poze bune și nu vei regreta deloc deplasarea. Cum credeți că m-am ales eu cu 100 de poze din apropiere? Vedeți, străinii urăsc să dai din coate ca o găină din aripi, deci singurul mod civilizat să prinzi un loc bun este să vii devreme și cu răbdare. Eu chiar m-am distrat de turiștii de prin jurul meu, am socializat cu tot felul de oameni, iar fiind singură, asta m-a scăpat de orice plictiseală. Am simțit o vagă durere de picioare, dar deh, eram la începutul “vacanței”, așa că am tolerat-o.

DSCF4672

Merită să văd Schimbarea Gărzii la Buckingham Palace?

Vă spun sincer că nu este un show pe care să-l vezi la fiecare vizită la Londra, ar fi aiurea, nu văd rostul. E din seria, îl vezi o dată și bine, dar uite, poate când și dacă oi avea un copil (poate fi interesant pentru copii, vedeți și prin poze câți erau) aș putea să mai suport asta încă o dată și poate încă o dată, hai treacă de la mine. Face parte din farmecul unei vizite la Londra, de asta nu l-aș fi ratat sub nicio formă. Da, am “pierdut” jumate de zi cu asta, dar nu eram în grabă. Poate dacă aș fi fost într-un city break ar fi fost prea de tot să stau jumate de zi în față la Buckingham, fie și sub celebrul balcon, martor al celor mai dulci și fotografiate săruturi regale, numai pentru acest spectacol. Dar, dacă veniți și rămâneți măcar o săptămână în capitala regatului E DE VĂZUT fără doar și poate.

DSCF4659

 God Save the Queen!

9 comentarii

  1. Eu am prins schimbarea garzilor la Windsor Castle. Nu stiu daca as mai merge sa vad si schimbarea garzilor la Buckingham Palace. Cum spuneai si tu, o data e suficient. Ideea de baza e oricum aceeasi.

  2. Interesant.. Eu sunt acum pe statuia cu leu din dreapta (in fata portii centrale ofc) si abia astept sa inceapa ;) detalii mai tarziu.

  3. Cautam castele si am ajuns din greseala pe blogul asta. M-a uimit atentia acestui articol pentru schimbul garzilor din anglia.:)) Ce anume vi se pare voua interesant la aceste garzi? Am rezistat cam 10 secunde acolo, in afara de palat nu am gasit nimic special.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.